![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.06.2003
![]() |
Pliki do nagrywania VCD powyzej 900MB.
Witam serdecznie.
Problem moj jest nastepujacy. Kupilem pare dni temu odtwarzacz stacjonarny DVD, ale nie o tym chce mowic jest bo jest.Chcialem sobie nagrac plytke VCD na CDR 700MB jednak objetosc pliku przeliczonej przez nero w najlepszym wypadku to 850MB. Po sciagniecu z strony TPMBEnc i wykonaniu wszystkich wskazowek, objetosc sie niezmienila a wrecz dla niektorych filmow wyskoczyla imponujaca (Matrix II - 4.3GB). I w tym wlasnie problem ze zadna kompilacja nie chce sie zmiescic na plytke CDR. CZy jest jakis sposob nagrania filmow? Prosze o pomoc. Guru79
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Owszem, w TMPG należy ustawić mode VBR dla bitrate video
oraz Type system na VCD non-standard.
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Masz na mysli:
- 2_pass(VBR) - MANUALVBR - Automatic VBR? Natomaist nie moge nigdzie znalezc tej opcji: VCD NON STANDARD DZieki za wszelka pomoc. Guru79
![]() |
#4 |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
2-pass VBR,
a co do vcd non-standard:
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Tak nic to nie zmienilo wszystkie filmy maja po okolo 900mb pare filmow po 1.2 GB i cztery 4.3GB.
Co mam zrobic? Podzielic mpegi po 650MB i nagrac na plytki? A co z tymi po 4.3GB kurcze 6 plytek na film... ![]() Prosze orade co mam zrobic, chcialbym wykorzystac odtwarzacz... Przemek
![]() |
#6 |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Nie rozśmieszaj mnie, 4.3GB co ty tam ustawiasz, profil DVD?
Matrix trwa 2godziny z hakiem, spokojnie wejdzie na 2cd nawet przy standardzie VCD (cbr video). Jakbyś sie uparł to by wszedł nawet na 1cd, z tym że od razu mówię jakość byłałby bardzo kiepska - ale to tak dla informacji.
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
A jednak, ustawiam tak jak na stronie i tak jak mi podales nie wielka roznica.
Udalo mi sie rozkompresowac 3 filmy ale czy wszystkie msuze zajmowac powyzej 900mB? Przemek
![]() |
#8 |
Zaprenumerowany
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
Musisz je podzielić na części.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
to musisz dokładnie krok po kroku napisać jak postępujesz, gdzieś robisz jakieś błędy, ale jakie i gdzie? niewiadomo, nikt nie jest jasnowidzem.
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Oki. Juz pisze:
- uruchamiam Tmpgenc.exe i ustawiam MJJ/VCD - wybieram plik avi przez browse, laduje sie od razu dzwiek, program wyswietla opcje: Video type: NON INTERLACE oraz aspect ratio: 1:1VGA - klikam Next i mam 3/5 zaznaczam zgodnie z opisem na cdrinfo CLIP FRAME i Arange Settings-> opcję Full screen (keep aspect ratio), - klikam Next i pokazuje sie plansza 4/5 na ktorej nic nie moge zmienic i widze opisy: parametry filmu, oraz estimated file size ktory akurat wynosi przykladowo 930,84, moge tylko wybrac rodziaj plytki cdr... - klikam Next i Ok i program mieli mpega....ale zajmujacego jak podalem wyzej... To tyle zreszta oko w oko z opisem na cdrifo.pl Dzieki za wszelka pomoc. Przemek
![]() |
#11 |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Ok, juz lepiej
szkoda że robisz to Wizardem ale niech będzie w kroku 5/5 nie zaznaczaj 'Start encoding .....' i dalej OK. Teraz załaduj (Load) profil unlock.mcf - aby odblokować mozliwość ustawień własnych. Wejdź w Settings o zaznacz tak jak Ci pokazałem wyżej w postach (przy okazji pisałeś że tak robisz, hehe, ciekawe w jaki sposób skoro wszystkie zmiany ustawień miałeś zablokowane, mniejsza z tym). To tyle, ważne jest oczywiście właściwe wpisanie wartości bitrate max, min i avg - tak oby plik wszedł idealnie na cdr poradzisz sobie?
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Tak udalo mi sie odblokowac.
Tylko nie wiem jakie wybrac bitrate (dzieki za cierpliwosc). Zmieniam na 2pass vbr i VideoCD Non Standard. Czy poza wizardem tezmozna podejrzec ile moze miec orientacyjny plik? Przemek
![]() |
#13 | ||
Zaprenumerowany
![]() |
Cytat:
W słowniczku przeczytałem: Cytat:
Ostatnio zmieniany przez KaPi : 21.09.2003 o godz. 11:04 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Co do wartości bitrate, jakie wpisać?, jak je wyliczyć? Jest taki programik FitCD ale nie wiem czy sobie poradzicie, więc moze na poczatek zwykły dowolny kalkulator, np. http://www.dvdrhelp.com/calc.htm nada sie znakomicie, ustawcie SVCD i juz macie swoją wartość średnią (avg bitrate) do wpisania. Jako max - proponuje 1150 jako min - proponuje wpisać wg wzoru: MIN=AVG-(1150-AVG)
![]() |
![]() |
#15 |
Zaprenumerowany
![]() |
Tzn. że bitrate ustawiam w TMPGEnc w zakładce Expert? Bo ja już nie wiem... w jednym TMPGEnc jest aktywne w 4/5 opcje Expert itp, a w drugim nie... Pewnie dlatego, że ten jeden jest najnowszy - komercyjny!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|