![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.03.2006
![]() |
Pomiar jakość obrazu dvd-video?
Czy jest jakiś sposób na wiargyodny pomiar jakości obrazu dvd-video?
Oczywiście są tu pewne ograniczenia: np. jak źródłowy materiał był nagrywany np. 20 lat temu to wiadomo, że nawet przy najlepszy masteringi i max. biterate nigdy nie bedzie tak dobry jakościowo jak obecne nagrania. Dlatego dla ułatwienia, załóżmy że nagrania są współczesne, a format PAL (standardowy). Oczywiście biterate dużo mówi o jakości obrazu, jednak nie wiem co bardziej - max. wartość czy średnia wartość, bo np. jesli obraz jest "monotonny" mało scen dynamicznych, ta sam tonacja kolorystyczna itd. to w takich przypadkach średnia wartość biterate może być myląca. A może jakaś kombinacja średniej wartości i max.? Ponadto też jest istotne, w jaki sposób był nagrywany materiał video - czy przez kamere analogową a następnie digitalizowany i kompresowany do dvd-video (zatem istotna jest jakość kliszy), czy też odrazu był nagrywany za pomoca cyfrowej kamery (tu istotna jest rozdzielczosć i wielkość przetwornika, oraz liczba klatek na sekundę). Wydaje mi się, że w drugim przypadku uzyskuje się lepszy efekt, bo nie ma tzw. "ziarna" fotograficznego. (Dygresja: Ciekawe też, że za pomocą kamer analogowych kręcone są prawie wszystkie filmy - pewnie ze względu na koszty, ale jakoś wydaje mi się to nieprkatyczne, ponadto kamery cyfrowe profesjonalne w dłuższym okresie czasu pewnie są tanisze w eksploatacji (nie ma kliszy filmowej)... ) |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|