Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 09.08.2005, 10:33   #1
klubber
energy

Data rejestracji: 09.08.2005
klubber w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jestem początkujący i potrzebuje pomocy... :(

witam, mam maly problem, sciagnalem sobie film z neta w postaci obrazu vcd ( badz tez svcd, nie rozrozniam tych 2 formatow, bo jak juz pisalem wczesniej jestem poczatkujacy ) , bardzo chcialbym go obejrzec na dvd stacjonarnym, tyle ze nie wiem co mam z tym teraz zrobic, z tego co sie orientuje musze jeszcze dodac do filmu napisy, niestety tez nie wiem jak bardzo prosze o obszerna pomoc krok po kroku, ewentualnie link do jakiegos posta traktujacego o moim problemie. Z gory thx
klubber jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.08.2005, 10:51   #2
sc0rpi0
Kibic żużla :)

Data rejestracji: 07.12.2004
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najpierw sprawdź obraz w programie typu Daemon Tools.
Dzięki temu programowi uruchomisz ten obraz w wirtualnym dysku i będziesz mógł obejrzeć film. Sprawdzisz czy trzeba będzie dodać napisy. Jak to zrobisz pomyslimy dalej co i jak
Stary 09.08.2005, 15:08   #3
klubber
energy

sprawdzilem film dziala tylko jeszcze nie wiem jak dodac do niego napisy zeby moje dvd go odczytalo, jak mozesz to mi pomoz bede wdzieczny ps. chce go nagrac na plyte cd i obejrzec na tv
Stary 09.08.2005, 16:42   #4
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez klubber
sprawdzilem film dziala tylko jeszcze nie wiem jak dodac do niego napisy zeby moje dvd go odczytalo, jak mozesz to mi pomoz bede wdzieczny ps. chce go nagrac na plyte cd i obejrzec na tv
http://www.cdrinfo.pl/vcd/video/how2txt2vcd.php
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.08.2005, 17:31   #5
sc0rpi0

Wydaje mi się, że bez ponownej kompresji się nie obejdzie . Trzeba wyciągnąć plik mpg z tego VCD i poddać go ponownej konwersji (np. według poradnika który napisałem w tym dziale) wklejając napisy.

P.S Plik mpg wyciągniesz z VCD programem VCDGear.
Stary 10.08.2005, 16:05   #6
klubber
energy

w SubTitleTool zapisalem napisy w formacie .srt, wlaczylem virtualdub-a, zaladowalem wybrany film, nastepnie z menu video wybralem Filters, dodalem filtr TextSub 2.18, wybralem napisy w formacie srt i.... za cholere nie wiem dla czego nie ma dalej napisow na oknie filmu nie mam pojecia co robie zle... prosze o pomoc

Ostatnio zmieniany przez klubber : 10.08.2005 o godz. 16:22
Stary 10.08.2005, 16:55   #7
sc0rpi0

W Virtual Dubie film z napisami powinien się pojawić w oknie po prawej stronie (to po lewej to oryginalny film). Ja osobiście nie preferuję metody wstawiania napisów przez Virtual Dub. Zapiszesz to do avi a potem będziesz przerabiał jeszcze raz do vcd ?? Szkoda czasu.
Lepiej przerobić od razu do VCD "wtapiając" niejako napisy w film przy pomocy FFdshow (opisałem to w przyklejonym w tym dziale poradniku). Napisy wtedy nawet nie muszą być w srt, wystarczy standardowe txt, a i przy okazji oszczędzisz czasu bo będziesz konwertował tylko raz. Gotowy plik mpg wypalisz już w nero jako VCD.
Zrobisz jak zechcesz, w razie kłopotów możesz pisać Powodzenia
Stary 10.08.2005, 21:56   #8
klubber
energy

"Wracamy do kreatora (uruchamiając ponownie program lub klikając na File -> Project Wizard.
Teraz taka sprawa: dużo osób przyzwyczajonych jest tutaj do wybierania po prostu VCD -> PAL. Jest to oczywiście słuszne, ale my dajemy na Other -> MVCD (PAL 352x288) ponieważ ta opcja pozwoli nam odpowiednio zmniejszyć bitrate i zmieścić na 1 płytce film dłuższy niż 120 min. Jeżeli ktoś woli jednak wybrać standardowe VCD (i potem np. rozdzielić go na 2 płyty) ***8211; OK, tylko pominie punkt c), w którym my będziemy zmniejszać bitrate. Dajemy na next." JA TAM NIE MAM ZEDNEGO OTHER KTOS WIE CO JEST GRANE ??
Stary 10.08.2005, 22:20   #9
sc0rpi0

Przeczytaj "FAQ" tego poradnika (na dole czerwonymi literami). tam zamieściłem plik, po dodaniu którego będziesz miał MVCD.
Stary 11.08.2005, 11:38   #10
klubber
energy

Dzieki za cierpliwosc, wyrozumialosc i dobra rade wszystko dziala jak nalezy. Wielkie dzieki scOrpiO
Stary 11.08.2005, 11:51   #11
sc0rpi0

Po to jest forum
Stary 11.08.2005, 12:47   #12
klubber
energy

mam jeszcze jedna sprawe, w punkcie d twojego poradnika pisze ze wpisujesz sobie wielkosc ok 790mb i miesci Ci sie to na plytke, ja wpisalem ok 730 dokladnie nie pamietam, ale po konwersji moj plik nie mial jednak zadanej wielkosci, wyszlo z tego ok 950 mb i musialem podzielic film TPMGEnc, wiesz moze dlaczego wielkosc otrzymanego pliku byla wieksza od zadanej ?? audio bitrate : 128, Number o P picture in GOP: 12, number of B picture in GOP: 3, a dzwiek musialem demuxowac, bo jak tego nie robilem to wieszal mi sie TPMGenc. Reszta identycznie wg twojego poradnika.
Stary 11.08.2005, 12:56   #13
sc0rpi0

Mi się nie zdażyło nigdy żeby zajmował inaczej niż napisałem. Ale sprawdzę to
Stary 11.08.2005, 12:56   #14
klubber
energy

nie musisz juz nic sprawdzac, sorki za klopot, wlasnie przed chwila zrobilem ta twoja metoda kolejny film i juz wszystko gra, cos mi sie wydaje ze problem byl w tym ze przez przypadek zamiast twojego profilu wybralem zwykle vcd pal

Ostatnio zmieniany przez klubber : 11.08.2005 o godz. 14:01
Stary 11.08.2005, 14:51   #15
klubber
energy

wynikl za to inny problem, film ma tyle ile chcialem zeby mial ( czyli 780 mb ) ale po wrzuceniu go do NeroStart Smart -> VCD naliczylo mi ok 900mb no a co za tym idzie musialem kolejny film dzielic na 2 czesci :/
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: