![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
energy
Data rejestracji: 09.08.2005
![]() |
Jestem początkujący i potrzebuje pomocy... :(
witam, mam maly problem, sciagnalem sobie film z neta w postaci obrazu vcd ( badz tez svcd, nie rozrozniam tych 2 formatow, bo jak juz pisalem wczesniej jestem poczatkujacy ) , bardzo chcialbym go obejrzec na dvd stacjonarnym, tyle ze nie wiem co mam z tym teraz zrobic, z tego co sie orientuje musze jeszcze dodac do filmu napisy, niestety tez nie wiem jak
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kibic żużla :)
Data rejestracji: 07.12.2004
![]() |
Najpierw sprawdź obraz w programie typu Daemon Tools.
Dzięki temu programowi uruchomisz ten obraz w wirtualnym dysku i będziesz mógł obejrzeć film. Sprawdzisz czy trzeba będzie dodać napisy. Jak to zrobisz pomyslimy dalej co i jak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
energy
![]() |
sprawdzilem
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Wydaje mi się, że bez ponownej kompresji się nie obejdzie
![]() P.S Plik mpg wyciągniesz z VCD programem VCDGear. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
energy
![]() |
w SubTitleTool zapisalem napisy w formacie .srt, wlaczylem virtualdub-a, zaladowalem wybrany film, nastepnie z menu video wybralem Filters, dodalem filtr TextSub 2.18, wybralem napisy w formacie srt i.... za cholere nie wiem dla czego nie ma dalej napisow na oknie filmu
![]() Ostatnio zmieniany przez klubber : 10.08.2005 o godz. 16:22 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
W Virtual Dubie film z napisami powinien się pojawić w oknie po prawej stronie (to po lewej to oryginalny film). Ja osobiście nie preferuję metody wstawiania napisów przez Virtual Dub. Zapiszesz to do avi a potem będziesz przerabiał jeszcze raz do vcd ?? Szkoda czasu.
Lepiej przerobić od razu do VCD "wtapiając" niejako napisy w film przy pomocy FFdshow (opisałem to w przyklejonym w tym dziale poradniku). Napisy wtedy nawet nie muszą być w srt, wystarczy standardowe txt, a i przy okazji oszczędzisz czasu bo będziesz konwertował tylko raz. Gotowy plik mpg wypalisz już w nero jako VCD. Zrobisz jak zechcesz, w razie kłopotów możesz pisać ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
energy
![]() |
"Wracamy do kreatora (uruchamiając ponownie program lub klikając na File -> Project Wizard.
Teraz taka sprawa: dużo osób przyzwyczajonych jest tutaj do wybierania po prostu VCD -> PAL. Jest to oczywiście słuszne, ale my dajemy na Other -> MVCD (PAL 352x288) ponieważ ta opcja pozwoli nam odpowiednio zmniejszyć bitrate i zmieścić na 1 płytce film dłuższy niż 120 min. Jeżeli ktoś woli jednak wybrać standardowe VCD (i potem np. rozdzielić go na 2 płyty) ***8211; OK, tylko pominie punkt c), w którym my będziemy zmniejszać bitrate. Dajemy na next." JA TAM NIE MAM ZEDNEGO OTHER ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Przeczytaj "FAQ" tego poradnika (na dole czerwonymi literami). tam zamieściłem plik, po dodaniu którego będziesz miał MVCD.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
energy
![]() |
Dzieki za cierpliwosc, wyrozumialosc i dobra rade
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Po to jest forum
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
energy
![]() |
mam jeszcze jedna sprawe, w punkcie d twojego poradnika pisze ze wpisujesz sobie wielkosc ok 790mb i miesci Ci sie to na plytke, ja wpisalem ok 730 dokladnie nie pamietam, ale po konwersji moj plik nie mial jednak zadanej wielkosci, wyszlo z tego ok 950 mb i musialem podzielic film TPMGEnc, wiesz moze dlaczego wielkosc otrzymanego pliku byla wieksza od zadanej ?? audio bitrate : 128, Number o P picture in GOP: 12, number of B picture in GOP: 3, a dzwiek musialem demuxowac, bo jak tego nie robilem to wieszal mi sie TPMGenc. Reszta identycznie wg twojego poradnika.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
Mi się nie zdażyło nigdy żeby zajmował inaczej niż napisałem. Ale sprawdzę to
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
energy
![]() |
nie musisz juz nic sprawdzac, sorki za klopot, wlasnie przed chwila zrobilem ta twoja metoda kolejny film i juz wszystko gra, cos mi sie wydaje ze problem byl w tym ze przez przypadek zamiast twojego profilu wybralem zwykle vcd pal
![]() Ostatnio zmieniany przez klubber : 11.08.2005 o godz. 14:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
energy
![]() |
wynikl za to inny problem, film ma tyle ile chcialem zeby mial ( czyli 780 mb ) ale po wrzuceniu go do NeroStart Smart -> VCD naliczylo mi ok 900mb no a co za tym idzie musialem kolejny film dzielic na 2 czesci :/
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|