![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.09.2004
![]() |
![]()
Witam wszystkich serdecznie.
Właśnie zarejstrowałam sie na tym forum z nadzieją na pomoc i przyszłe konwersacjie oraz dyskusje. Zaczynam od problemu. Zmontowałam sobie filmik. Zgrałam go do formatu avi z myślą o nagraniu go na DVD. W settingsach ustawiłam jakość DV; 720/576; 25 klatek; 16-bitów; 48 kHz itd, itp. Odtwarzając go w TV pojawiają mi się po bokach czarne pasy. Tak jakby format był zły ![]() Zgrywałam już w ten sposób kilka innych filmików i wszystko było ok. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem. A może rzucicie mi świeże spojrzenie na sprawę jeśli coś przeoczyłam. Pozdrawiam, Lilla |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
napisz cos wiecej, w czym to kompresujesz, jakim kodekiem i w czym authoring
wyglda na jakies komplikacje z proporcjami typu letterbox i itp pozno juz, sorry za skladnie
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Napiszę więc wszystko co pamiętam (najwyżej część informacji będzie
niepotrzebna). Zrzucanie : - przez FireWire do programu MGI Video Wave - zapis na dysku DV-AVI - kopresja do formatu MPEG-2 PAL (720x576 / 25 fps / dzwiek 16-bit) - nie wiem jaki Codec, sprawdzę. - czyli mam na dysku kilka plikow .mpeg (lub .mpg nie pamiętam) Tworzenie filmu : - przez NeroVision Express 2 - wybieram tworzenie DVD-R i dalej chyba żadnej filozofii, załączam pliki, tworzę menu itd - ustawienie standartu obrazu na PAL (były też próby z innymi) i ustawienie proporcji obrazu (mozliwosci 4:3 / 16:9 / auto) - testowane chyba wszystkie. - efekt : już przy tworzeniu płyty (jest podgląd filmu), przy kompresji/zmianie na VOB, widać 2 czarne pasy z lewej i z prawej, to samo przy odtwarzaniu płyty w komputerze (WinDVD, PowerDVD, WMP), jak i w stacjonarnym (DVD Sony) Poza tym wszystko jest ok. Jak będe w domu, to sprobuję sprawdzić kodeki i to czy film z czarnymi paskami jest zwężony , czy przycięty |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
skoro na kompie jest to samo, to kwestia zapisu, wiec albo codek cos popsul albo soft do authoringu, sprawdz czy nigdzie nie ma filtrow obcinajacych albo sciesniajacych, a do codowania polecam canopus procodera
![]() |
#5 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
a może twój soft/kamera zapisuje ci video do rozmiaru 704x576 (to też PAL) a potem podczas kodowania do Mpeg-2 zostaje dodana różnica (720-704=16 pix) w postaci tych czarnych pasów - to nie koniecznie błąd o ile Aspect Ratio się zgadza...
![]() |
#6 |
![]() |
z drugiej strony kazdy telewizor ma niewidoczna czesc kineskopu, wiec obraz wyswietlany na rv jest obcinany (z lewa i prawa, ale z gory i dolu rowniez)
zastanawiam sie czy te 16 brakujacych pixeli, o ktorych pisze Cobra bylyby w takie sytuacji w ogole widoczne w postaci tych 2 czarnych pasow Lilla, moze napisz jak szerokie sa te pasy i sprawdz czy zgrany na kompa material do czystego avi dv nie ma podobnych pasow
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Dziękuję Wam za zainteresowanie.
Spieszę dalej opisać jak problem wygląda. Wydaje mi się, że codek jest chyba OK, bo skompresowane filmy wygladają dobrze i na ekranie komputera (nie tylko mojego), a także wówczas, gdy obraz z komputera jest rzucony na telewizor. Nie jest to także kwestia owych 16 px, ponieważ wówczas brakowałoby 1% obrazu po każdej stronie, a pasy są dużo większe. Materiał zgrany do czystego dv-avi nie ma pasów gdy się go ogląda pod dowolnym programem do wyświetlania. Macie jeszcze jakieś pomysły co to może być? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
czyli to musi byc sprawa softu do authoringu, proponowalbym sprobowac dvdlab do sciagniecia z www.mediachance.com albo z www.cdrinfo.pl. polecam go ktorys juz raz, bo jest prosty i mozna w nim zrobic porzadne menu i inne.
nie bawilem sie nero vision express, wiec nie wiem jakie tam sa mozliwosci ustawien ewetnualnie sprawdz rodzielczosc kazdego z filmow, tzn. pierwszy avi zgrany z kamery, drugi mpeg czy m2v wyrzucony przez kodek, trzeci vob zrobiony przez nero, wszystkie powinny miec ta sama. nie wiem, czym edytujesz filmy, ale moze w edutorze video masz ustawione jakies wlasciwosci projetku blednie, tzn. aspect ratio (proporcje pion/poziom) albo rodzielczosc nieodpowiednia. rezultatem moze byc rozciaganie takiego filmu przez odtwarzacz programowy na kompie a dvd tego nie rozciaga i dlatego takie pasy powstaja. bo rozumiem ze one nie zaslaniaja jakiejs czesci obrazu a zciesniaja go w poziomie. to sa moje dywagacje bo nie mialem nigdy takiego problemu powodzenia
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Dziękuję za wszelkie wskazówki.
Postaram się jeszcze sprawdzić wszystko o czym napisałeś. Przedstawię oczywiście wyniki tego dochodzenia ![]() Pozdrawiam serdecznie, Lilla |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.09.2004
![]() |
To nie jest sprawa softu - doświadczyłem te pasy na własnej skórze. Używam AVI2DVD + TMPGEnc i przy jednym filmie pojawiły się pasy - rozczarowanie - nie wiedząc co jest grane zacząłem wszystko od początku (bez zmiany ustawień w programach) i za drugim razem wszystko O.K. Do tej pory jest to wielką tajemnicą dla mnie i sam nie wiem o co chodzi. Dodam że to był ten sam film więc np. rozdzielczość nie ma zaczenia. (w kompie na podglądzie w TMPGEnc wszystko w porządku, nie sprawdzałem filmu w kompie tylko na stacjonarnym DVD - PANASONIC DVD-RV32)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Witam Was ponownie i przepraszam za milczenie. Ilośc zajęć mnie przytłoczyła.
Sprawdziłam różne rzeczy i mam wrażenie, że to była sprawa codeka. Dziękuję wszystkim za pomoc. Jeśli "odkryję" jakieś nowinki związane z tym problemem napiszę wam. Jeszcze raz dzięki |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
Data rejestracji: 03.10.2004
![]() |
imho robisz bład
w dv zgrywaj w pełnym palu czyli 756x576 jak bedzie kodowane do mepg-2 to i tak utnie do 720x576 po co sie ograniczac na wstepie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|