Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 17.07.2004, 18:15   #1
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problem z InstantCopy

Witam! Mam problem z InstantCopy. Kodowalem nim 2 filmy. Powycinalem sciezki audio, napisy, czyli poprostu zostawilem to co mnie interesowalo. Niestety po nagraniu na plyte i przy ogladaniu na tv widac jakby kolorowe plamy-jakby rozmazujace sie. Widoczne sa zwlaszcza na twarzach. Kodowane filmy to Wladca pierscieni:druzyna pierscienia ext-kompresja o jakies 16%, a drugi to 24 godziny (kompresja chyba o okolo 10%). Przy ogladaniu oryginalu nie ma tych plam.
Co moze byc tego powodem?
Pomocy!!!

Boger jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.07.2004, 20:36   #2
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy te plamy widać również przed wypaleniem na kompie?
Stary 18.07.2004, 10:58   #3
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Robs
Czy te plamy widać również przed wypaleniem na kompie?
Chodziło mi czy widać te plamy na materiale odtwarzanym z dysku twardego, przed wypaleniem na płytke (odtwórz pliki lub iso - w zależności jakim formatem dysponujesz), nie chodzi o odtwarzanie z płytki.
Stary 18.07.2004, 00:34   #4
Boger
OGame Master

Przed wypaleniem na kompie? Nie bardzo wiem o co Ci chodzi
-na oryginalnej plytce - nie widac
-po kompresji w InstantCopy, nagraniu na plytke i przy odtwarzaniu na kompie - nie jestem pewien ale chyba tak (wiadomo ze to jest tylko 19" w 4:3 a tv ma 32" w 16:9)
- po kompresji w InstantCopy, nagraniu na plytke i przy odtwarzaniu na tv widac - takie kolorowe rozlewajace sie plamy - nie sa zbyt widoczne, aczkolwiek po przyjzeniu sie i zwroceniu na nie uwagi - widoczne

Sprzet:
dvd - Yamaha s540
tv - Thomson 32" 100Hz 16:9
Wszystkie inne filmy (np zassane z netu) wygladaja idealnie, wiec to cos z kompresja

Stary 18.07.2004, 08:49   #5
Boger
OGame Master

Probowalem zrobic ten film w dvd2dvr, ale przy multiplexing'owaniu w okolicy 74% wyskoczyl mi internal error, ze jest za malo miejsca w buforze, czy cos takiego. Widzialem ze niektorzy juz mieli takie problemy w dvd2dvdr. Czy ktos zna rozwiazanie tego problemu?
Nie mam zbyt duzo czasu dlatego wole ten film obrobic w InstantCopy, no ale te plamy...
Pomozcie!!! Czemu InstantCopy rozmywa tak kolory

Stary 19.07.2004, 19:21   #6
Boger
OGame Master

Nie bardzo rozumiem co ma do tego nagrywanie, jezeli tylko na filmach zrobionych w IC jest ten efekt. Na innych (np. sciagnietych z netu) i nagranych ta sama nagrywarka, na tej samej plytce, nie ma tego.
Bardzo ciezko jest dostrzec ten efekt na kompie (ogladajac z plytki), ale wydaje mi sie ze jest. Nie moge w alcoholu zamontowac pdi wiec nie mam jak sprawdzic filmu przed nagraniem (ale po kompresji), wyskakuje jakis blad.
Aha, te plamy to sa smugi rozmazujace sie, np. jedzie samochod w nocy i tylne swiatla zostawiaja smugi. Tak samo twarze itp.
Kurcze pomozcie bo mam 3 filmy na dysku, a musze zgrac materialz kamery i nie mam za duzo miejsca.

Stary 19.07.2004, 19:38   #7
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Realok
Kurcze pomozcie bo mam 3 filmy na dysku, a musze zgrac materialz kamery i nie mam za duzo miejsca.
Zeby z pomocy coś wyszło obie strony muszą współpracować, tymczasem od dwóch dni pytam o to samo: "czy widać te plamy na materiale odtwarzanym z dysku twardego" i zero inicjatywy z twojej strony,
pdi da się zamontować (ale juz mniejsza o to), użyj PDITool i wyekstraktuj wszystkie pliki z pdi, później odpal PowerDVD albo WinDVD otwórz szeroko oczy i przemów logicznie, nic w stylu "wydaje mi sie" ...........
Stary 19.07.2004, 20:08   #8
Boger
OGame Master

Powiem tak ... albo lepiej nic nie powiem. Doceniam Twoja pomoc wiec sprawdzilem na kompie PRZED nagraniem i po nagraniu. Na moje oko przed nagraniem na kompie jest ok, zreszta po nagraniu na kompie tez nie jestem pewien czy cos jest.
Chciales 100% odpowiedzi wiec powiem tak: zalozmy ze PRZED nagraniem, tego gowna nie widac. Co w zwiazku z tym? Zastosuje sie do tego, wypale plytke, wrzuce na tv i zobaczymy czy cos to dalo.
PS. A tak swoja droga to moglbys po prostu powiedziec o co Ci chodzi a nie wiercic dziury w brzuchu i czekac na odpowiedz "na 100%" Monitor 19" wyswietla obraz ponad 2x mniejszy niz tv i efekty takie sa mniej widoczne.
Dzieki za pomoc, czekam na odp.
Pozdrawiam Robs!!!

Stary 19.07.2004, 20:36   #9
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

He, właśnie tak sobie myślałem, że temat "Problem z Instant Copy" jest chyba nie trafiony
Problemem jest albo nagrywarka (nie wypowiem się bo wszyscy znają moją opinie), albo nośnik. Stawiałbym na to drugie, na czym palisz? Spróbuj porządnej TDK albo Verbatim (ale firmowej nie CMC!).
Stary 19.07.2004, 20:56   #10
Boger
OGame Master

Dobrze, wiec jak wytlumaczysz to, ze inne filmy - np sciagniete i nagrane na tej samej plytce - Platinum DVD+RW 4x (ricohjpnw11) nie maja takich artefaktow i obraz jest idealny? Nie nagrywam na gownach... Platinumy 8x, ostatnio bawie sie Hawkami 4x (mcc) i wszystkie filmy oprocz tych zrobionych w IC sa IDEALNE!!! Tylko te z IC maja smugi.
Myslalem Robs ze wymyslisz cos bardziej oryginalnego niz "zla nagrywarka/zly nosnik".
Coz...
Pozdrawiam

Stary 19.07.2004, 21:02   #11
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Zauważ, ze niewiele osób ma inny pomysł.
Stary 19.07.2004, 21:20   #12
Boger
OGame Master

Cytat:
Napisany przez Robs
Zauważ, ze niewiele osób ma inny pomysł.
Nooo... tu sie musze z Toba zgodzic, co nie znaczy ze zgadzam sie z teoria odnosnie nosnika. Zarzuciles mi ze nie odpowiadam Ci na pytanie, a ... sam to robisz. Po raz ktorys napisalem ze inne filmy (sciagniete/nie kompresowane IC) sa ok, a Ty nic, pomijasz to milczeniem. Wg mnie fakt ten obala Twoja teorie nosnika. Niestety nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje. Chyba bede musial pomeczyc sie dvd2dvdr'em, z tym ze widzialem ze ludzie mieli problemy z kompresja LOTR'a nim

Stary 19.07.2004, 21:57   #13
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Realok
Po raz ktorys napisalem ze inne filmy (sciagniete/nie kompresowane IC) sa ok, a Ty nic, pomijasz to milczeniem. Wg mnie fakt ten obala Twoja teorie nosnika.
Hmmm no dobra, może spróbujmy inaczej, w jaki sposób nagrywałeś później efekt pracy IC, bezpośrednio ładowałeś pdi do dvddecryptera?
Może spróbuj jednak wyekstraktować do plików i wypalić za pomocą ImgTool+DVDDecrypter. Naprawdę staram się coś wymysleć, nie czepiam się do IC ponieważ nie nikt chyba nie miał jeszcze znim problemów podobnych do Twoich.
Stary 19.07.2004, 21:00   #14
Boger
OGame Master

zly nosnik...???

Dla poparcia swoich slow (odnosnie jakosci nosnika), wrzucam wykres KProbe'a z tego rw platinum.
Dołączone obrazki
File Type: png Platinum DVD+RW 4x.png (105.8 KB, 280 oglądane)

Stary 19.07.2004, 22:31   #15
Boger
OGame Master

Ok
Pliki pdi ladowalem do dvddecryptera i nagrywalem. Tez chodzi mi po glowie zeby najpierw wyciagnac pliki z pdi i dopero wypalic np. nero. Gdzies widzialem dyskusje na ten temat i ktos pisal ze z pdi sa problemy. Nikt tego nie potwiedzil, ale moze cos w tym jest. W kazdym badz razie wlasnie wyciagam katalog video_ts z pdi i zaraz wypale i sprawdze co i jak. Oczywiscie od razu dam znac.
Dzieki Robs za zaangazowanie i pomoc.
Pozdrawiam

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: