Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 12.03.2005, 00:18   #1
wojtek7
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.03.2005
wojtek7 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem między VHS, Kartą TV a DVD...

Witam, chciałbym przegrać materiał będący na kasecie VHS na płytkę DVD. Zaopatrzyłem się już w kartę telewizyjną Fly Video '98 i magnetowid JVC HR-D522A(DK). Po podłączeniu karty telewizyjnej do komputera i podłączeniu do niej videa mam niebieski obraz. Domyślam się, że jest to spowodowane złym podłączeniem. Video nie jest w standardzie SVHS i jest podłączone eurozłączem z przejściówkami na chinch. Mam niezbędne oprogramowanie w postaci VirtualDuba i sterowników, ale nic nie mogę poradzić. Bardzo proszę o pomoc.

Na mojej karcie TV są następujące gniazdka (na obrazku):

Z góry dziękuję.
wojtek7 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.03.2005, 01:39   #2
ssslawek
Bywalec

Data rejestracji: 10.03.2005
ssslawek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a czy w ogole mozesz ogladac video na monitorze ? jesli tak to połączenie jest ok

sciagnij : iuVCR z netu, i nagraj to co masz do nagrania, iuVCR od razu moze kompresowac (ale nie musi jesli nie chcesz)
mozesz tez nagrac za pomoca Adobe Premiere lub wielu innych programow.
kiedy juz to zrobisz zadawaj kolejne pytania...o kompresje i formaty, o kodeki i programy kodujace... duzo tego
powodzenia
ssslawek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.03.2005, 02:47   #3
wojtek7
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.03.2005
wojtek7 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Właśnie, że obrazu nie ma gdy używam composte albo composite z przejściówką na svideo. Dopiero manewr "na piechotę" tj. podpięcie videa normalnym złączem antenowym i szukanie kanału dało jakiś efekt, ale obraz jest czarnobiały. Nie wiem cz to ma coś wspólnego, ale video jest w standardzie SECAM D/K a karta PAL B/G D/K. Aha, manewr nie działa jedynie pod iuVCR (nie wykrywa kanału). WindowsMovieMaker zawiesza cały system.
wojtek7 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2005, 13:39   #4
pablodc
Bywalec

Data rejestracji: 10.12.2004
pablodc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam!
Również miałem podobny problem z czarnobiałym obrazem z video na iuVCR ( w zasadzie dalej mam) ale udało mi się go obejść. Podłącz video z tunerm zwykłym kablem chinch do wejścia composite (ważne żeby video było rónież podłączone kablem antenowym do tunera), potem znajdź na na iuVCR syganł z video (ważne żeby dźwię był czysty!) zaprogramuj kanał, następnie wybierz jakiś inny dowolny kanał i jako źródło ustaw composite (to taka ikonka anteny lub kabla kliknij na nią i wybierz composite in). Teraz wybierz kanał który znalazłeś (ten czarnobiały) i przełącz go na kanał gdzie masz sygnał video z composite i zacznij nagrywać. materiał powinien zgrać ci się z kolorowym obrazem i dźwiękiem(!!). Po prostu tuner zaczoł przechwytywać obraz z wejścia composite a dźwięk z porzednio wybranego kanału (którym w tym przypadku był włąsnie zprogramowany kanał video czarnobiały). Zaóważ że nie pisałem nic o podłączeniu dodatkowego kabla z dźwiękiem do wejścia tunera audio in (możesz pokombinować i podłączyć ten dźwięk ale wiem że umnie porogram lub tuner nie mógł prawidłowo rozpoznać źródła dźwięku). Jest jeszcze jedno wyjście. Mój magnetowid Sanyo vhr- 5100ee ma z tyłu pokrętło regulacyjne (nie wiem jak twoje), regulacja nim powodowała że obraz z videa stawał się kolorowy ale za to kaszanił gdzie indziej (na innej aplikacji której używam do oglądania z tunera). Nie wiem co jest tego czarnobiałego obrazu (na innej aplikacji dołaczonej do tunera wszystko jest ok) ale u mnie to działa.
Pozdrawiam!
pablodc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.03.2005, 15:03   #5
LUCAN
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.02.2004
LUCAN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez wojtek7
Właśnie, że obrazu nie ma gdy używam composte albo composite z przejściówką na svideo. Dopiero manewr "na piechotę" tj. podpięcie videa normalnym złączem antenowym i szukanie kanału dało jakiś efekt, ale obraz jest czarnobiały. Nie wiem cz to ma coś wspólnego, ale video jest w standardzie SECAM D/K a karta PAL B/G D/K. Aha, manewr nie działa jedynie pod iuVCR (nie wykrywa kanału). WindowsMovieMaker zawiesza cały system.
Przepraszam, tej konkretnej karty nie znam, więc moja porada jest czysto teoretyczna, ale mam nadzieję, że to co napiszę tyczy wszystkich kart.
1. Podłączenia : kablem TV bezpośrednio do gniazda antenowego - odbiór TV
magnetowid przez złącze composite (z reguły złączki chinch zarówno wideo jak i audio, niekiedy audio do karty - jack, potrzebna przejściówka)
2. Ustawienia - konfiguracja: Nie bardzo wierzę, że Twoja karta ma tylko PAL, u mnie, a mam AverMedia sprzed pięciu lat, są wszystkie systemy. Poszukaj w ocjach ustawień
3. Przy odtwarzaniu z magnetowidu musisz mieć przestawione na VCR, a nie TV. Pomyśl co by było, gdybyś miał podłączonych jednocześnie kilka źródeł np TV i magnetowid. Co by wówczas miała odtwarzać karta ? Musi zatem istnieć w ustawieniach "przełącznik" wyboru źródła sygnału
Generalnie przepatrz opcję ustawień, a jeśli nic nie zdziałasz - skontaktuj się ze mną na g-g, na pewno coś wymyślimy
Pozdr
LUCAN jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: