![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.10.2004
![]() |
![]()
Witajcie mam pewien problem z programem tche filmmachine a chodzi mianowicie ze podzczas konwersji filmu avi na dvd wyskakuje mi ze za malo jest miejsca na dysku a mam specjalnie zostawione 16 gb na ten cel
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
Data rejestracji: 03.10.2004
![]() |
po pierwsze jakie avi
bo jak dv.avi to nic dziwnego 1 h=13GB |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
zwyczajny film avi 700mb .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
![]() |
co to jest normalne avi ?dvx.avi , mpg.avi, dv.avi etc.
inaczej ile trwa ten film |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
zwyczajny divx avi o dlugosci 90min.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
No ładnie !
Kolego sycz , jak niewiesz jak zadawać pytania to najpierw przeczytaj TUTAJ Próbowałem pomóc , ale niestety nie napisałeś jaki system plików masz na HDD.
![]() |
#8 | |
Banned
![]() |
Cytat:
trzeba zejśc z jakości daj bitrate w granica 6000-7500 kb/s powinno się zmiescić albo jak nie masz opcji dokładnego okreslania wielkości bitrate dla jakości to daj srednią jakość robienia a wtedy nawet mając system FAT-32(co ogranicza wielkość 1 pliku do 4GB) co sugeruje pancerny powinno być ok |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 17.10.2004
![]() |
Na fat 32 nie będzie ok bo wtedy utnie nam fragment filmu ten powyżej 4 GB (sprawdzone).
Problem braku miejsca jest dość prosty. Film Machine tworzy sporo plików tymczasowych więc nawet 16 GB może w niektórych przypadkach być za mało. Policzmy: Ekstrakcja audio i enkodowanie tego audio do dolby digital to od ~300 MB do nawet 1 GB (w zależności jakie to audio , czy stereo czy ac3 5.1) Kodowanie wideo (ilość przebiegów cce nie ma znaczenia) to ok 4 GB Teraz FilmMachine muxuje wideo z audio co zabiera nam kolejne 4,38 GB (zakładam że wyliczył bitrate tak by wykorzystać całą pojemność płyty) No i wreszcie authoring płyty (na tym etapie dopiero powstają voby) na który potrzebujemy kolejne 4,38 GB To co wyliczyłem do tej pory daje nam już około 15 GB a jeżeli nasz film jest w NTSC to jeżeli dobrze pamiętam dochodzi jeszcze jeden etap konwersji nazywający się pulldown który zamienia nam już przekodowanie wideo z 23,976 fps na 29,756 fps wymagane przez standard dvd-video. Na ten etap konwersji potrzebujemy kolejne ok. ~4 GB. Podsumowując najlepiej mieć na ten cel nie mniej niż 20 GB wolnego miejsca. Ps. Czas trwania filmu czy to 90 min czy 130 min nie ma przy tym większego znaczenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Koledzy mam podobny problem co kolega sycz
![]() ++ WARN: Target data rate lower than computed requirement! ++ WARN: N.b. a 20% or so discrepancy in variable bit-rate ++ WARN: streams is common and harmless provided no time-outs will occur ... W film machine jeszcze mam wlaczona opcje delete temporary files zeby zaoszczedzac miejsce no ale nic z tego dalej mu malo !. Czy to moze byc spowodowan ze mam FAT32 a nie NTFSA ? Jesli mam zamieniac na NTFS to musze wszystkie partycje np tam gdzie jest zainstalowany FILM MACHINE czy starczy tylko ta gdzie beda zapisywane pliki z film machine tam gdzie sie podaje katalog sciezke do plikow ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.07.2004
![]() |
Cześć...!!!
Zaznacz w TFM w opcjach/other "delete temporary files to save disk space" i będzie OK. (normalnie program tworzy *.m2v, kilka razy plik *.mpg i voby po 4.3GB co razem daje nawet 20GB. Pozdr... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
traper no mialem to zaznaczone. dobra zrobilem partycje na ntfs i narazie idzie wiec chybva to bylo to. zobaczymy efekt koncowy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Bywalec
Data rejestracji: 08.07.2004
![]() |
Cytat:
Ja mam WinXP, dysk 80GB podzielony 20/60 i wszystko na fat32 więc trochę się zdziwiłem, że system plików ma w tym przypadku jakieś znaczenie. Ostatnio coś robiłem na pliku 26GB i żadnego problemu nie było. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.07.2003
![]() |
a mnie filmmachine dziala nawet jak mam niewiele ponad 10 GB.
ktos tam wczesniej wymienial ile jaka operacja zajmuje GB. ze dzwiek tyle, ze przegranie tyle, authoruing tyle. troche to bzdura. z moich doswiadczen wynika ze nie program zgrywa osobno dzwiek i film co zajmuje okolo 5 GB a potem juz produkuje voby czyli kolejne 5 GB. nie ma zadnych posrednich obliczen o wadze kilku GB i nie ma znaczenia czy przerabia z ntsc czy inne *******y. moj system to xp z sp1. partycje fat 32. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|