Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 13.06.2003, 17:04   #1
wolfdog
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.06.2002
wolfdog zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Problemy z odtwarzaniem materialu przechwyconego z vhs

Witam

zrzucilem sobie ostatnio troche materialu video z kasety VHS jakość mnie zadowala, dlugosc materialu to 4 godziny parametry:

rozdzielczosc: 340x276
kodek: divx pro 5.0.3
bez zadnych filtrow

audio: 44kHz mono PCM

w momencie jak probuje odtworzyc zgrany material virtual dub rokracza sie komunikujac blad (w zalaczniku)

materialu nie mozna odtworzyc pod media playerem

dziala pod vplayerem ale trzeba go popchnac

Prosze o wskazowki co moglem ustawic zle lub jak naprawic ten plik (wycialem pierwsze 60 klatek ale problem nadal istnieje), co robic aby tego w przyszlosci uniknac
Dołączone pliki
File Type: txt crashinfo.txt (6.4 KB, 188 oglądane)
wolfdog jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.06.2003, 22:47   #2
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jedną z przyczyn ,mogły być ustawienia samego samego kodeka DivX .
Z doświadczenia wiem ,iż w przypadku kompresji w locie warto unikać wszelakich dodatkowych funkcji kodeka (deinterlace ,QP ,GMC ,Bidirectional) .
Być może przyczyną takiego stanu rzeczy okazało się złe ustawienie "frames/second" ?
Być może rozdzielczość ( w Twoim wypadku trochę niestandardowa - 340X276) ? .
Jeśli posiadasz procesor min. 500MHz można śmiało zastosować rozdzielczość 384X288 .
W koncu być może program ,którym "łapałes" kaltki okazał się nieodpowiedni .
Wiem ,że rożne karty tunera tv ,czy tez karty video różnie radzą sobie z roznymi programami .

Na koniec :
W najnowszym packu (DivX 5.05) w liście poprawek moiżna było wyczytać coś o zgrywaniu na żywo z zastosowaniem tego kodeka ,więc może chodzi tutaj o wesję samego kodeka ? .

Myślę iż przed przystąpieniem do poważnych prac (VHS-DivX) warto sprawdzić działanie aplikacji i kodeka dokonując krótkich (3-5min.) eksperymentów .Dopiero po upewnieniu się iz wszystko jest ok. przystapić do dłuższych sesji .

Tak czy inaczej cały czas wydaje mie się iż kodeki MPEG4 czy też DivX 3.11 ,3.22 lepiej sobie na tym polu (capturing w locie) radzą .
Pamiętam iz wersje 4.X oraz pierwsze wersje 5.X trudno wogóle było zmusic do poprawnego łapania klatek z VHS .Sytuacja poprawiła się od wersji 5.02 .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2003, 23:32   #3
wolfdog
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.06.2002
wolfdog zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzieki za odpowiedz

Problem rozwiazalem wycinajac pierwsze 50 klatek filmu nie wlaczalem przy kompresji zadnych filtrow

Procesor to pIV 2,4B

a rozdzielczosc ustawilem 352x288 tylko cropping mi troszke zjadl

jak daje wyzsza to jak tylko obraz sie ruszy to marszczy mi obraz (tragicznie to wyglada) pewnie jest to zwiazane z interlacem ale dysponyje tylko wejsciem vivo na msi gf4 ti4200

Kiedys pytales jak udalo mi sie pozbyc uciazliwego gubienia klatek przez ta karte: odpalam za kazdym razem zbundlowane oprogramowanie intervideo win producer i nagrywam nim kilka sekund a pozniej mozna juz spokojnie virtual duba uzyc. Nie wiem co tem program uruchamia ale jak tej czynnosci nie wykonam to niestety klapa ze zrzucania.

Pozdrawiam
wolfdog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2003, 23:44   #4
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W przypadku wyższych roazdzielczości problem lezy oczywiście w interlace .
Kodek DivX posiada opcję "deinterlace-u" ,jednak zgrywanie w locie z włączona funkcja może skutkowac kosmicznym obciazeniem procesora ,co w rezultacie spowoduje utrate klatek .

Ciekawostka :
W przypadku zgrywania z dekoderów cyfrowych istnieją kanały tv (np. pakiet Cyfra+) ,których problem ten nie dotyczy .

"Crop" .
Zastosowanie tej funkcji oznacza iż zgrywasz matriał w formacie RGB .
Pomijając takie "obcięcie" można z powodzeniem zastosować podczas zgrywania format YV12 (niektóre programy daja możliwośc wyboru tego formatu) .
Plusem YV12 w przypadku zgrywania materialu jest zmniejszenie zapotrzebowania na moc procesora ,przez co istnieje szansa na zgrywanie w wyższych rozdzielczościach + "deinterlace" .

"Nie wiem co tem program uruchamia ale jak tej czynnosci nie wykonam to niestety klapa ze zrzucania."

Być może soft podmienia sterowniki odpowiedzialne za capturing ...ważne jest że to działa i gubienie klatek juz nie grozi .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: