![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
Problemy z odtwarzaniem materialu przechwyconego z vhs
Witam
zrzucilem sobie ostatnio troche materialu video z kasety VHS jakość mnie zadowala, dlugosc materialu to 4 godziny parametry: rozdzielczosc: 340x276 kodek: divx pro 5.0.3 bez zadnych filtrow audio: 44kHz mono PCM w momencie jak probuje odtworzyc zgrany material virtual dub rokracza sie komunikujac blad (w zalaczniku) materialu nie mozna odtworzyc pod media playerem dziala pod vplayerem ale trzeba go popchnac Prosze o wskazowki co moglem ustawic zle lub jak naprawic ten plik (wycialem pierwsze 60 klatek ale problem nadal istnieje), co robic aby tego w przyszlosci uniknac |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
Jedną z przyczyn ,mogły być ustawienia samego samego kodeka DivX .
Z doświadczenia wiem ,iż w przypadku kompresji w locie warto unikać wszelakich dodatkowych funkcji kodeka (deinterlace ,QP ,GMC ,Bidirectional) . Być może przyczyną takiego stanu rzeczy okazało się złe ustawienie "frames/second" ? Być może rozdzielczość ( w Twoim wypadku trochę niestandardowa - 340X276) ? . Jeśli posiadasz procesor min. 500MHz można śmiało zastosować rozdzielczość 384X288 . W koncu być może program ,którym "łapałes" kaltki okazał się nieodpowiedni . Wiem ,że rożne karty tunera tv ,czy tez karty video różnie radzą sobie z roznymi programami . Na koniec : W najnowszym packu (DivX 5.05) w liście poprawek moiżna było wyczytać coś o zgrywaniu na żywo z zastosowaniem tego kodeka ,więc może chodzi tutaj o wesję samego kodeka ? . Myślę iż przed przystąpieniem do poważnych prac (VHS-DivX) warto sprawdzić działanie aplikacji i kodeka dokonując krótkich (3-5min.) eksperymentów .Dopiero po upewnieniu się iz wszystko jest ok. przystapić do dłuższych sesji . Tak czy inaczej cały czas wydaje mie się iż kodeki MPEG4 czy też DivX 3.11 ,3.22 lepiej sobie na tym polu (capturing w locie) radzą . Pamiętam iz wersje 4.X oraz pierwsze wersje 5.X trudno wogóle było zmusic do poprawnego łapania klatek z VHS .Sytuacja poprawiła się od wersji 5.02 . jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
Dzieki za odpowiedz
Problem rozwiazalem wycinajac pierwsze 50 klatek filmu nie wlaczalem przy kompresji zadnych filtrow Procesor to pIV 2,4B a rozdzielczosc ustawilem 352x288 tylko cropping mi troszke zjadl jak daje wyzsza to jak tylko obraz sie ruszy to marszczy mi obraz (tragicznie to wyglada) pewnie jest to zwiazane z interlacem ale dysponyje tylko wejsciem vivo na msi gf4 ti4200 Kiedys pytales jak udalo mi sie pozbyc uciazliwego gubienia klatek przez ta karte: odpalam za kazdym razem zbundlowane oprogramowanie intervideo win producer i nagrywam nim kilka sekund a pozniej mozna juz spokojnie virtual duba uzyc. Nie wiem co tem program uruchamia ale jak tej czynnosci nie wykonam to niestety klapa ze zrzucania. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
W przypadku wyższych roazdzielczości problem lezy oczywiście w interlace .
Kodek DivX posiada opcję "deinterlace-u" ,jednak zgrywanie w locie z włączona funkcja może skutkowac kosmicznym obciazeniem procesora ,co w rezultacie spowoduje utrate klatek . Ciekawostka : W przypadku zgrywania z dekoderów cyfrowych istnieją kanały tv (np. pakiet Cyfra+) ,których problem ten nie dotyczy . "Crop" . Zastosowanie tej funkcji oznacza iż zgrywasz matriał w formacie RGB . Pomijając takie "obcięcie" można z powodzeniem zastosować podczas zgrywania format YV12 (niektóre programy daja możliwośc wyboru tego formatu) . Plusem YV12 w przypadku zgrywania materialu jest zmniejszenie zapotrzebowania na moc procesora ,przez co istnieje szansa na zgrywanie w wyższych rozdzielczościach + "deinterlace" . "Nie wiem co tem program uruchamia ale jak tej czynnosci nie wykonam to niestety klapa ze zrzucania." Być może soft podmienia sterowniki odpowiedzialne za capturing ...ważne jest że to działa i gubienie klatek juz nie grozi . jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|