Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 16.08.2004, 13:13   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.08.2004
Posty: 5
Wojteck w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question ProCoder 2 - instrukcja

Czy ktoś z szanownych forumowiczów, mógłby wskazać jakąś instrukcję obsługi (po polsku najlepiej) ProCodera w wersji 2, taką jak np. umieszczono dla wersji 1 na stronie: http://cdrinfo.pl/artykuly/dvtodvd/strona4.php

Zbyt wiele tam różnych zawiłości przy wyborach.

A jeśli takowej instrukcji nie sporządzono, czy ktoś mógłby sporządzić niewielki przewodnik jak przejść przez proces wybierania poszczególnych opcji (m.in. przez zakładkę Target-->Add-->Load Target Preset (co wybrać: czy DV-AVI Canopus czy Microsoft oraz czy inne specyfikacje ustawiać). Chodzi mi tylko o tradycjną konwersję z DV PAL avi na płytkę dvd filmu 1,20 h.

Byłbym serdecznie wdzięczny.
Pozdrawiam
Wojteck jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.08.2004, 15:54   #2
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak chcesz przerobić AVI-DV na DVD to oczywiście wybierasz jakiś Preset z DVD w nazwie
np. DVD PAL 4:3 High Quality i ewentualnie ręcznie korygujesz Bitrate żeby nie marnować miejsca na płycie, wybierasz np. 2-pass zamiast 1 jeżeli chcesz lepszą jakość itd.
poczytaj trochę Help, poznaj podstawowe pojęcia z zakresu "produkcji" DVD a wszystko stanie się proste, bo Procoder ze swoim systemem Preset-ów to nic skomplikowanego...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 06:48   #3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.08.2004
Posty: 5
Wojteck w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki wielkie, jednak ignorancja moja święci triumfy, bo wystarczyło tylko usiąść i popatrzeć nieco w ustawienia i wszystko stało się czyste, jasne i klarowne.

Jednakże miałbym jedną prośbę, jako że nagrywam płyty DVD, które mieszczą zwykle 1,20 h (+/- 5 min), mam pytanie odnośnie ustawień bitratu, bo słyszałem różne wersje. Jaki stosować constans czy variable (2 pass). Materiał to przeważnie amatorsko kręcone filmy mojej rocznej córeczki (wiadomo ręka się tu i ówdzie zatrzęsie itp.). Czy bitrate min. 6000, a max. 8000 można uznać za optymalny. Kiedyś ustawiłem za wysoki i odtwarzacz dostał "czkawkę", kiedyś zbyt mały i.. ta jakość. Zatem ostatni raz, proszę o o pomoc w mym eksperymentowaniu. Dziękuję i pozdrawiam...
Wojteck jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 18:42   #4
Czepek - od czepiania sie
 
Avatar użytkownika pykson
 
Data rejestracji: 04.03.2004
Lokalizacja: Górny Śląsk
Posty: 1,472
pykson zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
moim skromnym zdaniem lepiej nie przekraczac 8000 max bo po prostu niewiele to podnosi jakosc, jak masz tak krotki film ze przy stakym bitrate 8000 zmiesci sie caly na 1 plytke to rob CBR, (czas i jakosc the best), jak sie nie miesci to dopasuj srednia tak aby sie zmiescil i przelec VBR (tracisz na czasie, na jakosci nie koniecznie zauwazalnie w stosunku do stalego bitrate).

ja ustawilem niejednokrotnie min 4500 max 8200 i 90 min film wychodzi z procodera 1.5 rewelacyjnie, 2 chyba jest szybsza.
__________________
UWAGA: nie mylic z MODeratorem!
.
pykson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 07:19   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.08.2004
Posty: 5
Wojteck w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki wielkie, właśnie takiej odpowiedzi poszukiwałem. Mam Procodera 2, więc hula prawie dwa razy szybciej niż v.1. Dzięki i pozdrawiam. ^_^
Wojteck jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2004, 09:16   #6
yot
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 01.10.2004
Posty: 4
yot w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
przerobilem material z mDV na mpeg2 (720x576 25fps) i ustawilem bitrate constans n 6000 i przy odtwarzaniu na stacjonarnych DVD obraz dziwnie sie zchowywal bywaly momenty ze odtwarzal normalnie a czasami przyspieszal ,dzwiek byl OK. Na odtw. komputerowym to samo nagranie DVD zachowuje sie bez zarzutu . nagrywalem Liteon 2x material byl krotki ok 35min =1,7Gb / nosnik DVD-R i DVD-RW Verbatim / prosze o wskazowki i pomoc w rozwiazaniu problemu / pozdrawiam
yot jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO