Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 04.05.2013, 11:34   #1
Thunderbird
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.06.2009
Posty: 13
Thunderbird w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przeplot, gdy odtwarzam na telewizorze

Witam, mam problem.

Utworzyłem video w Vegas Movie Studio 11, zapisuję go w systemie PAL 720x576, nie usuwam przeplotu, czyli daję w opcjach Lower field first, a w opcji deinterlace: None, gdyż moim celem jest utworzenie DVD-VIDEO.
Następnie nagrywam utworazony plik .mpg w darmowym programie do authoringu: Flick.
Potem odtwarzam nagraną płytę DVD - VIDEO na moim Pionierze DV-410V. A przeplot jest obecny. Wg mojej wiedzy przeplot powinien być usunięty przez telewizor, ale tak się nie dzieje.

Co w takim razie zrobić? Próbowałem renderować z opcją deinterlace, ale przeplot nadal obecny. Mam jeszcze opcję deinterlace source w programie Flick, może to?
Thunderbird jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.05.2013, 12:02   #2
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,285
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Spróbuj ustawić upper fields first.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2013, 12:06   #3
Thunderbird
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.06.2009
Posty: 13
Thunderbird w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Robiłem już, to samo wyszło. :-(
Thunderbird jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2013, 12:12   #4
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,285
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Z jakiego źródła jest ten film, kamera DV?
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2013, 12:26   #5
Thunderbird
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.06.2009
Posty: 13
Thunderbird w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
5 płyt DVD z tego samego źródła, 5 płyt z różnych źródeł Dziękuję za Wasze opowiedzi!
Thunderbird jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2013, 13:11   #6
Arepo
Guru
 
Avatar użytkownika Arepo
 
Data rejestracji: 30.09.2004
Posty: 3,285
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Widoczny interlace powstaje na telewizorze, gdy źle jest wybrana kolejność wyświetlania półobrazów. Jeśli kodowanie upper i lower nie daje pozytywnych efektów, to problem tkwi w pliku źródłowym. Jeśli, źródłem jest plik zakodowany już wcześniej do mpeg2, możliwe że program nic w nim nie zmienia, a gdy ma błędnie wybrane parametry to tu tkwi problem. Trudno coś poradzić, sprawdź jeszcze w jakimś innym programie niż Vegas.
__________________
Lite-On iHBS 112 & 212
Arepo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2013, 13:24   #7
Thunderbird
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.06.2009
Posty: 13
Thunderbird w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sęk w tym, że to jest bardzo skomplikowany i złożony projekt który robiłem przez 2 dni. Nie jestem w stanie całości do innego programu przełożyć. Muszę renderować w Vegasie.

Nie wiem, czy do końca Cię zrozumiałem, co byś Ty zrobił na moim miejscu w tym momencie?
Thunderbird jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2013, 14:36   #8
Thunderbird
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.06.2009
Posty: 13
Thunderbird w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Już wiem co się dzieje: w ustawieniach projektu mam Upper Field First, a w ustawieniach renderu jest preset o nazwie "Program Stream PAL", który ma zapisany preset Lower Field First. Nie da się zmienić template bo nie mam wersji Platinum. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Żadne inne render template nie pasuje do moich ustawien projektu.
Thunderbird jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2013, 20:35   #9
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
 
Data rejestracji: 30.11.2004
Posty: 39,007
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
MpzMiało być radośnie, wyszło żałośnie VLC Media player i i usuwanie przeplotu?
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2013, 07:07   #10
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jedyne znane mi popularne zastosowanie BFF to wideo DV.
Dziwne, że program nie pozwala zmianiać tak podstawowego parametru

Usuwanie przeplotu, jeżeli źródło jest z przeplotem, nie jest zazwyczaj dobrym wyjściem. Przeplot powinno się zachować

Jedyne rozwiązanie "na szybko" jakie mi przychodzi do głowy to przekodowanie plików źródłowych z TFF na BFF, tak aby profil pasował, np AviDemuxem (+filtr swap fields albo coś takiego powinno być).

Aby zminimalizować utratę jakości przy rekompresji dać jakość na max ile się da, cq=1.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.05.2013 o godz. 07:13
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Śmieszne teksty... MacGyver Humor 4412 11.03.2020 22:16
Chuck Norris Morris Humor 111 07.10.2018 01:42
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... Qbi@k Off topic 73 03.10.2013 17:16
Problem z odtwarzaniem filmow DIVX jednoczesnie na monitorze i na telewizorze. Radek DivX, Xvid, Matroska i inne 4 18.10.2001 21:09


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.