![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking:
|
Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() |
heh i dalej mam ten problem z dzwiekiem nie moge mp3 przerobic na ac3 - brak dzwieku juz probowalem wieloma sposobami i dalej nic to co kolega wczesniaj jakis wspomnial tez nie poskutkowalo
![]() naprawde nie wiem co moge jeszcze zrobic ... |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Nowy na forum
![]() |
Dodam ze audio virtual dumb pokazuje mi jako : FraunHofer IIS MPEG Layer-Codec Layont : 4 chunks data rate 96 kbps
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.05.2003
![]() |
Cytat:
To raz. (a propo mignięcia ekranem przez ac3machine i nie działanie) Jakby mimo wszystko ac3machine nie dało pozytywnych rezulataów na playerze stacjonarnym (ja tak miałem na Pioneer DV-525 ale jak tak myslę teraz to wina tego że nagrywałem w locie) to przerób tego mp3 do wave i zakoduj pod SonicSoftEncode a potem napraw przy pomocy BeSliced. A wave pod BeSweetGUI czy pod ffmpeg ładnie przekonwertujesz z jednego FPS na drugi. Tylko 1GB miejsca potrzeba, albo i czasami więcej (no i NTFS). |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
nie wiesz gdzie tego SonicSoftEncode mozna sciagnac ?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Okienko DOSa i "ffmpeg <enter>" i masz instrukcję obsługi.
Ale do kodowania ac3 istnieje GUI. Nazywa się - co jest bardzo oryginalne; ffmpegGUI ;PPPp |
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
dobra przerobilem to na wav pcm i co teraz ma program sonic foundry sound forge 6.0 i co mam w nim zrobic w nim chyba sie nie da przerobic na ac3 ..
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Nie znam programu Sonic Foundry Sound Forge, nawet na oczy nie widziałem - mnie się nie pytaj.
Skoro nie masz SoftEncode (najlepszy, można surround dodać) to możesz bezpośredni z mp3 przerobić przy pomocy ffmpeg: ffmpeg -hq -i plik.mp3 -ab 192 -ar 48000 -ac 2 -acodec ac3 plik.ac3 wyjasnienie: ffmpeg - plik exe ffmpeg ;PPPp -hq - ustawia wysoką jakość ustawień (nie wiem czy to coś daje ale...); -i plik.mp3 - plik wejściowy który chcesz przerobić. Nie musi to być mp3, ffmpeg obsługuje duża ilośc formatów; -ab 192 - bitrate pliku wyjściowego. Dla stereo nie ma sensu ustawiać więcej niż 192 gdyż nie powiększy to pasma przenoszenia i tylko miejsce marnuje; -ar 48000 - częstotliwość pliku wyjściowego; -ac 2 - ilość kanałów pliku wyjściowego; -acodec ac3 - wymuszenie użycia kodeka ac3; plik.ac3 - plik do którego będzie nagrany zakodowany strumień. Rozszerzenie może być dowolne bo format strumienia zosatł wymuszony poleceniem '-acodec ac3' ale jeśli nie poda się rodzaju kodeka to ffmpeg rzopoznaje go po rozszerzeniu nazwy pliku wyjściowego. |
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.12.2003
![]() |
Zrobiłem wszystko według opisu i udało się ,wszyskto działa bez zarzutu.
Niestety mój stacjonarny odtwarzacz dvd obcina napisy(połowę linni). Więc moję pytanie w jaki sposób podnieśc trochę napisy do góry ,udało mi się w DVDMaestro podnieść tylko pojedyńcze dialogi ale jak zrobić żeby dało się wszytkie napisy podnieść naraz? Z góry dziękuję za wszystkie rady. pozdro, R@dy |
|
|
|
|
#9 |
|
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
muszisz to zrobić wcześniej w MaestroSBT->Rendering: ustaw wielkość na 720x550 i będzie OK
|
|
#10 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.12.2003
![]() |
Witam wszystkich.
Mam oto taki problem: Wyciągam Audio z filmu (Underworld, format ac3), ale narazie jest w wav., więc zmieniam programem BeSliced, według instrukcji, rozszeżenie do ac3 i pojawia się przy próbie załadowania do BeSliced owego Audio oto taki komunikat: BeSplit v0.9b6 by DSPguru. -------------------------- Logging start : 12/26/03 , 03:33:50. C:\Documents and Settings\dodo\Pulpit\PROGRAMY DO DVD-R\BeSplitv0.9b6\BeSplit.exe -core( -input E:\PIRACI\BB.wav -fix -logfile C:\DOCUME~1\dodo\USTAWI~1\Temp\BeSliced.txt -type ac3 -output E:\PIRACI\BB_Fixed.ac3 ) -profile( BeSliced v0.3 ) [00:00:00:000] +------- BeSplit ----- [00:00:00:000] | Input : E:\PIRACI\BB.wav [00:00:00:032] Stream error : Sync found after 58 bytes [00:00:00:000] | Source Sample-Rate: 48.0KHz [00:00:00:000] | Channels Count: 5, Bitrate: 448kbps [00:00:00:000] | Output : E:\PIRACI\BB_Fixed.ac3 [00:00:00:000] +--------------------- [00:00:00:032] Stream error : Sync found after 58 bytes [01:09:06:464] Stream error : Sync found after 1764 bytes [02:16:09:184] | Writing E:\PIRACI\BB_Fixed.ac3 [02:16:09:184] +--------------------- [02:16:09:184] Operation Completed ! [00:01:26:000] <-- Process Duration Logging ends : 12/26/03 , 03:35:16. Ostatnio robiłem kilka filmów i wszystko było ok. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. |
|
|
|
|
#11 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2003
![]() |
Cześć CobraVerde
Robię tak jak napisałeś w poradniku ale mam problem W żaden sposób z żadnego pliku AVI nie mogę wyodrębnić dźwięku. Zaczyna operację i wywala błąd : http://www.tbs.one.pl/Audio.JPG Czy wiesz wie jak temu zaradzić ? Pozdrawiam Raulo |
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.12.2003
![]() |
witam mi tez migalo ac3machine, jak prubowalem zrobic *.ac3 z *.mp3. Ale sciagnalem caly ten pack z progrmamami do obrubki dzwieku ze strony CobraVerde, i all dziala.
Dzieki CobraVerde
|
|
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() |
Mam pewien problem z napisami zrobilem caly film w DVDMaestro dodam ze dodawalem napisy polskie do filmu DVD wyszlo super tzn. tylko napisy Polskie jednak gdy dodam inne napisy albo przekopiuje same voby do reszty plikow tzn. orginalne menu to po wybraniu napisow sa one na czarno i wlasnie mam problem co z tym zrobic
![]()
|
|
|
|
|
#14 |
|
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
@woser:
DVDMaestro oferuje tylko jedną paletę dla napisów. Jeśli chcesz mieć oryginalne napisy i polskie to wszystkie muszą mieć tą samą paletę. Zakładam, że oryginalne napisy masz w postaci pliku SON i serii bitmap. Podejrzyj jakie kolory ma tło, obwódka i same litery w jednej z tych bitmap. Trzeba w MaestroSBT ustawić takie same. Można to zrobić zmieniająć klucze kolorów w Rendering/Color keys. Wygeneruj wszystkie potrzebne pliki. Wczytaj do Notatnika wygenerowany przed chwilą plik SON i do drugiego Notatnika plik SON z jednego z oryginalnych napisów (to są zwykłe pliki tekstowe). W tym oryginalnym poniżej linijki SP_NUMBER będzie linijka np taka: Color ( 0 2 3 1) W wygenerowanym pliku SON powinna być analogiczna linijka tylko z innymi parametrami. Podmień ją na tą z oryginalnego SON. Teraz po zaimportowaniu napisów do DVD Maestro i wczytaniu pliku SPF wszystkie napisy powinny mieć ten sam kolor. (Plik palety SPF można wczytać w okienku, które sie pokaże po dwu-kliku na dowolnym napisie). Powodzenia.
|
|
|
#15 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2003
![]() |
Proszę powiedzcie koledzy co źle zrobiłem z napisami.
Tutaj jest screen do mojego efektu końcowego ![]() http://www.tbs.one.pl/napisy.JPG Pozdrawiam Raulo |
|
|
![]() |
|
|