Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 09.02.2004, 17:58   #451
rork
Guru
 
Avatar użytkownika rork
 
Data rejestracji: 28.07.2002
Lokalizacja: Stargard
Posty: 1,698
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
# -= AviSynth script by FitCD v1.1.2 =-
#LoadPlugin("D:\PathOf\AnyPlugin.dll")
AviSource("H:\roboczyDVD\Porozmawiaj.avi"nawias
LanczosResize(720,432,3,0,730,400)
AddBorders(0,72,0,72)
#Trim(0,162869).FadeOut(150)
ResampleAudio(44100) # also a CCE 2.5 'crashfix' for Athlons

to lekko editnięty orginalny avs

dane filmu:
kopresja video divix5.x 25 klatek/s bit rate 1400
kompresja audio tag 0x2000 AC3 5 kanałów 48000Hz

orginalnie był na 2 płyty połączony virtualdubem 1.5 cośtam, pojedyńcze płyty można konwertować a połączone w całość już nie ?!!
rork jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.02.2004, 18:03   #452
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
podaj jeszcze rozmiar oryginalnego filmu, swoją wersje AVS i jakiego procka używasz...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 09.02.2004, 18:11   #453
dk75
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation

Musisz zrobić dwa menu.
Pierwsze menu to będzie tytułowe z przyciskiem "Play" i "Chapter".
Birzesz np. tapetę z motywem z filmu rozmiaru 640x480 (menu bez animacji, bo jesli animacja to musisz mieć kawałek MPEGa), skalujesz ją do 576x432, malujesz swoim programem graficznym przyciski "Play" i "Chapter" (GIMP ma możliwość zrobienia ładnych przycisków, nawet zaokrąglonych), następnie zmieniasz rozmiar (bez skalowania) do 704x576 to dla PAL, dla NTSC 704x480), "warstwy/dopasuj warstwę do rozmiaru obrazka" (nadaje kolor przezroczystej warstwie) i zapisujesz do BMP.
Ale nie kończysz jeszcze z nim pracy. Teraz zapisujesz ten sam obrazek jako *nazwa-sub.bmp (gdzie *nazwa to nazwa twojego obrazka menu), czyścisz wszystko poza buttonami (właściwie w GIMPie mogłeś poprzednio buttony robic na osobnej warstwie i zapisać do pliku XCF czy jakoś tak - format GIMP'a; i teraz po prostu skasować warstwę z obrazkiem dzięki czemu zostają same buttony ;PPPp)
Zaznaczasz buttony (oba na raz) i dajesz "edit/wypełnij aktualnym kolorem". Na powiększeniu jeszcze robisz retusz tak aby wszystkie piksele były jednakowego koloru. Potem dajesz "warstwy/dopasuj rozmiary warstwy do obrazu" co wypełni ci przezroczyste tło kolorem tła. Nastepnie przerabiasz z "RGB" na "indexowany" 2 kolorowy i zapisujesz.

W DVDMaestro edytujesz każdy stowrzony chapter, ponieważ w oknie edycji na dole po prawej stronie jest przycisk do nagrania aktualnej klatki jako BMP. Masz obrazki z chapterów. Pomniejszasz je do np. 160x120.
Znowu program graficzny.
Znowu wybierasz sobie obrazek na tło, wklejasz w niego przygotowane wcześniej tumbnaile z chapterów, robisz wokół nich jaksrawe obwódki (najlepiej na nowej warstwie - znowu bedzie lepiej zrobić subpicture), dodajesz buttony "Play All", "powrót" (do menu tytułowego), "nastepne" (dla nastepnych plansz z chapterami, jeśli będzie ich więcej). Zapisujesz. Znowu robisz jednokolorowe cienie z buttonów i z obwódek dookoła tumbnaili z chapterów a tło pozostawiasz jednokolorowe (kolory są nie ważne, i tak w DVDMaestro musisz je ręcznie podać).

[nie zapomnij o skalowaniu, pierwsze z 640x480 do 576x432 - to po to aby część obrazka nie schowała się za brzegi ekranu; a póżniej do 704x576 - aby dopasować go do standardu;. Dzieki temu obrazek będzie cały widoczny w ekranie, nic nie będzie się chowało za brzegi i będzie miał dobry aspect ratio - proporcje;]

Mając obrazki menu i odpowidające im subpicture do zaznaczania buttonów rozpoczynasz edycję w DVDMaestro.

Musisz mieć jedno menu na "menu title" i tyle dodatkowych menu ile będzie plansz z chapterami (np. menu chapter #1).
Dwuklik na "menu title" i trafiasz do edycji. Zaznaczasz buttony na podglądzie i w zakładce "buttons" dla buttona "play" dajesz "name/play"<->"target/chapter 00:00:00:00" a dla buttona "chapter" "name/chapter"<->"target/menu2-(NoButtons)".
Przechodzisz do zakładki "Playback Control" gdzie ładujesz do "Still image/Video stream" "menu.bmp", do "Subpicture" ładujesz "menu-sub.bmp" a do "Audio stream" ładujesz "menu.ac3/wav" (oczywiście wszystkie te pliki musisz mieć w "Asset Bin" załadowane). Przechodzisz do "Advanced" i dajesz "Navigation/Auto assign".
Potem "Color Mapping".
Wszystkie suwaki przesuń na pozycję zero - "0".
Twój subpicture był w 2 kolorach - podłoże i cień buttonów. W grupie "Subpicture" zmieniasz kolor "Color Map: 2" na jakiś szary i ustawiasz wartość suwaka na ok. 5-8 dzięki czemu cień buttonów będzie je lekko ściemniał. Resztę zostawiasz nietkniętą. Dzięki temu tylko aktywny button będzie w pełnej krasie kolorów, a nieaktywne bedą zaciemniane przez subpicture. "Color Map: 1" jest do definicji tła ale przecież już masz ładne tło z obrazka więc go nie zasłaniaj.
Jeśli zrobiłeś subpicture nie poprzez cień buttonów tylko obwódkę lub napis na buttonie to zamiast w grupie kolorów "Subpicture" zmień kolory i suwaki w grupach "Button Selection" i "Button Action" dzięki czemu button nieaktywny nie będzie miał obwódki/napis na nim będzie taki jak na obrazku, button aktywny bedzie miał obwódkę/napis na nim w wybranym kolorze i tak samo button którego wybraliśmy podczas nawigacji będzie też miał obwódkę/napis w wybranym kolorze.

Menu chapter robisz podobnie do title z tym że tutaj busisz porobić buttony i z przycisków nawigacyjnych "Play All", "wróc", "nastepne" i z tumbnaili obrazków z chapterów.

Uff. Więcej nie che mi się pisać ;PPPp

Jak byś chciał animację w menu to musisz sobie powycinać odpowiednie kawałki z filmu, pozmieniać im rozmiary na malutkie okienka i powstawiac w tło pod jakimś programem do edycji nieliniowej video i zrobic z tego animecję którą wstawiasz w "Playback Control" w "Still image/Video Stream"
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 09.02.2004, 18:18   #454
rork
Guru
 
Avatar użytkownika rork
 
Data rejestracji: 28.07.2002
Lokalizacja: Stargard
Posty: 1,698
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
avs 2.5
film po połączeniu ma 1,465GB trwa 1h48min

zapomniałem o procku ( chociaż nie wiem co ma procek do żeczy )
AthlonXP Thorton 1.667/2.133GHz

Ostatnio zmieniany przez rork : 09.02.2004 o godz. 18:23
rork jest offline  
Stary 09.02.2004, 19:57   #455
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
procek ma sporo do rzeczy - CCE ma czasem problemy z pracą pod AMD i stąd np. linijka "ResampleAudio(44100)"
a pisząc "rozmiar" miałem na myśli rodzoelczość filmu...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 09.02.2004, 21:27   #456
rork
Guru
 
Avatar użytkownika rork
 
Data rejestracji: 28.07.2002
Lokalizacja: Stargard
Posty: 1,698
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wiem że robie błędy , jak masz na mysli to napisz a film ma 736 x 400

a takie coś wygenerował programik "The FilmMachine" plik avs

Import("D:\KONWER~1\THEFIL~1\AviSynth\RESAMP~1.AVS ")
LoadPlugin("D:\KONWER~1\THEFIL~1\MPEG2DEC\MPEG2D~1 .DLL")
AVISource("H:\ROBOCZ~1\POROZM~3.AVI",False)
ConvertToYUY2()
BicubicResize(720,416,0.0,0.6)
AddBorders(0,80,0,80)
ResampleAudio(44100)
rork jest offline  
Stary 09.02.2004, 22:16   #457
raulo
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika raulo
 
Data rejestracji: 28.12.2003
Lokalizacja: Wielkopolska
Posty: 99
raulo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź na temat chapterów i pozdrawiam.

Raulo
raulo jest offline  
Stary 10.02.2004, 23:53   #458
Fafer
DVD Maniac
 
Data rejestracji: 02.02.2003
Posty: 211
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez rork
# -= AviSynth script by FitCD v1.1.2 =-
#LoadPlugin("D:\PathOf\AnyPlugin.dll")
AviSource("H:\roboczyDVD\Porozmawiaj.avi"nawias
LanczosResize(720,432,3,0,730,400)
AddBorders(0,72,0,72)
#Trim(0,162869).FadeOut(150)
ResampleAudio(44100) # also a CCE 2.5 'crashfix' for Athlons

to lekko editnięty orginalny avs

dane filmu:
kopresja video divix5.x 25 klatek/s bit rate 1400
kompresja audio tag 0x2000 AC3 5 kanałów 48000Hz

orginalnie był na 2 płyty połączony virtualdubem 1.5 cośtam, pojedyńcze płyty można konwertować a połączone w całość już nie ?!!
Dla męczących sie przerabianiem filmu na dwóch płytach z dzwiękiem ac3 podaje uniwersalny skrypt avs:


function AddAudio(clip v1) {
v2 = Blankclip()
v1 = AudioDub(v1,v2)
return v1
}

AVISource("d:\Movies\Towarzysze Oni\Towarzysze Oni CD1.avi",FALSE) + AVISource("d:\3\Towarzysze Oni\Towarzysze Oni CD2.avi",FALSE)
wysokosc=((960*height)/width)-(((960*height)/width)%4)
LanczosResize(720,wysokosc)
AddBorders( 0, (576-wysokosc)/2 ,0,(576-wysokosc)/2)
AssumeFPS(25)
AddAudio()
ConvertToYUY2()



Wystarczy tylko podmienić ścieżki do filmów na prawidłowe.
Nie trzeba nic wyliczać i wpisywać skrypt robi to sam!!!
Nie trzena zmieniać frame ratu w nan/virtualdubie
Jeżeli film ma stosunek 4/3 to 960 nalezy zamienić na 720.
Jeżeli płyty zachodzą na siebie to należu użyć funkcji CUT zapraszam do lektury helpa avisyntha. :)

Pozdrawiam Fafer
PS. Najważniejsza rzecz zanim beztrosko odpalicie cce, odpalcie jakiegoś playera może być Windows Media i odtwórzcie w nim skrypt, w ten sposób można sprawdzić czy wszystko jest OK.
__________________
Fafer

Ostatnio zmieniany przez Fafer : 11.02.2004 o godz. 00:09
Fafer jest offline  
Stary 11.02.2004, 16:10   #459
spleendid
Bywalec
 
Avatar użytkownika spleendid
 
Data rejestracji: 06.02.2004
Posty: 32
spleendid w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ile trzeba mieć miejsca na dysku, żeby dało się wszystko poprawnie przeprowadzić
spleendid jest offline  
Stary 11.02.2004, 16:27   #460
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
z 15 GB się przyda ale lepiej mieć więcej...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 11.02.2004, 16:58   #461
rork
Guru
 
Avatar użytkownika rork
 
Data rejestracji: 28.07.2002
Lokalizacja: Stargard
Posty: 1,698
rork niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
AVISource("d:\Movies\Towarzysze Oni\Towarzysze Oni CD1.avi",FALSE)
dzięki za skrypt moim problemem prawdopodobnie był brak słówka false w orginalnym pliku AVS, uzyłem pliku z The FilmMachine i wszystko było w pożądku tzn CCE widział cały film a nie tylko 10s
rork jest offline  
Stary 12.02.2004, 08:21   #462
spleendid
Bywalec
 
Avatar użytkownika spleendid
 
Data rejestracji: 06.02.2004
Posty: 32
spleendid w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
z 15 GB się przyda ale lepiej mieć więcej...
Troche dużo :/
Ile potrzebuje miejsca CCE na swoją robote, bo nie bardzo mam miejsce
.
aha i co sądzicie o THE FILM MACHINE?
spleendid jest offline  
Stary 12.02.2004, 10:48   #463
spleendid
Bywalec
 
Avatar użytkownika spleendid
 
Data rejestracji: 06.02.2004
Posty: 32
spleendid w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Za każdym razem gdy CCE próbuje mi KONWERTOWAĆ, zawiesza się. Najczęściej zaiwas występuje w czasie gdy tworzy plik mpv. CCE ustawiłem na multi(3), ale jak pierwszy pasek przeszedł, co trwało ok.godzine i powstał pliczek vaf. potem zaczął robic plik MPV i na 3% kapa . Czy musze robic wszystko od początku czy da sie coś zaradzić?
spleendid jest offline  
Stary 12.02.2004, 11:45   #464
Robber
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Robber
 
Data rejestracji: 09.12.2003
Posty: 13
Robber w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wiele mozna sie dowiedziec z tego forum. Wielkie dzieki do cobry, poradnik extra, sam juz wykonalem pare filmow dzieki niemu. Ale przy robieniu menu do jednego z nich nasunelo mi sie takie oto pytanie:
Czy mozna zrobic takie menu do dvd, aby reagowalo na ruch myszki ?? NP aby po najechaniu myszka na jakis button ten sie podswietlal na inny kolor albo cokolwiek innego sie z nim dzialo ?? Wielkie dzieki za jakiekolwiek sugestie.
Jeszcze raz pozdrawiam i oby tak dalej !!!
DVD RULEZ !!!
Robber jest offline  
Stary 12.02.2004, 15:48   #465
kloncd1
Bywalec
 
Avatar użytkownika kloncd1
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Sosnowiec
Posty: 62
kloncd1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Spleendid ja miełem identyczny problem i zainstalowlem nowsza wersje cce ty pewnie uzywasz wersji 2.50 (na tej mi się właśnie zawieszało)zainstaluj sobie 2.67 i bedzie wszystko ok
kloncd1 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.