Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 17.02.2004, 16:52   #481
dk75
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co do cichego AC3 - gdzieś w oprogramowaniu do kodowania/konwersji jest ustawione "Normalize" albo "HybridGain" lub "Gain". Wystarczy wyłączyć i nie będzie normalizowało głosności do standardu. Tylko wtedy trzeba na TV uważać i go ściszać przed włączaniem takiego filmu.

Co do "niemego" AC3 - a próbowałeś go odtworzyć pod WinDVD lub PowerDVD (lub innym playerem DVD)? Czasami z niewiadomych powodów plik AC3 nie chce się odtworzyć pod ac3DirectShow filter.
Jeśli odtwarza się pod playerem DVD to jest dobrze - jeśli nie to źle. ;PPPp
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.02.2004, 20:46   #482
Regnard
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.02.2004
Posty: 6
Regnard w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam problem z przerobienie dziwieku robi wszytsko jak jest napisane w poradniku i nic:

W Nandub zapisuj sciezke audio do *.wav nastpenie zmnianiam rozszerzenie na *.ac3 gdy chce sfixowac ten plik w BeSliced wywala mi jakis plik textowy w notaniku, co dalej??

Pomużcie
Regnard jest offline  
Stary 17.02.2004, 20:53   #483
varl
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 11.02.2004
Posty: 6
varl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wielkie dzięki Cobra wszystko śmiga SUPER, Ale po nagraniu w nero 6 gdy wsadzam płytkę do napedu wyskakuje mi błąd że nie zna takiego formatu plików. Mam Wypalarkę lite-on 45

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
varl jest offline  
Stary 17.02.2004, 21:16   #484
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Regnard
mam problem z przerobienie dziwieku robi wszytsko jak jest napisane w poradniku i nic:

W Nandub zapisuj sciezke audio do *.wav nastpenie zmnianiam rozszerzenie na *.ac3 gdy chce sfixowac ten plik w BeSliced wywala mi jakis plik textowy w notaniku, co dalej??

Pomużcie
było o tym pisane już pare razy - pewnie brakuje ci jakiegoś pliku z "rodziny" BeeSweet. ściągnij paczke audio z mojej strony - może pomoże...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 17.02.2004, 21:17   #485
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez varl
Wielkie dzięki Cobra wszystko śmiga SUPER, Ale po nagraniu w nero 6 gdy wsadzam płytkę do napedu wyskakuje mi błąd że nie zna takiego formatu plików. Mam Wypalarkę lite-on 45

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
a jak to wypalasz w Nero ?? wybierasz projekt DVD-Video ?
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 17.02.2004, 21:26   #486
aspon
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2003
Posty: 11
aspon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wszysko pięknie mi się udało, film, dzwięk i napisy, nawet piękne menu, ale...
TV przełącza się w tryb 16:9 i obraz mam ściśnięty, oczywiśćie mogę wcisnąć na pilocie tv ten magiczny guziczek i przełączyć w 4:3, ale to nie jest rozwiązanie problemu. Co robię żle, czy to wina DVD Maestro? Dzieje się tak przy filmach PAL jak i NTSC.
aspon jest offline  
Stary 17.02.2004, 21:30   #487
varl
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 11.02.2004
Posty: 6
varl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
tak dvd-video, ale właśnie zmieniłem bios w nagrywarce i udało mi się w końcu odpalić płytkę w PowerDvd

Dzięki za odpowiedź,

Jak ktoś ma ochotę to moę przesłać napisu .sup, Gothika.DVDSCR.XviD
varl jest offline  
Stary 17.02.2004, 21:34   #488
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez aspon
Wszysko pięknie mi się udało, film, dzwięk i napisy, nawet piękne menu, ale...
TV przełącza się w tryb 16:9 i obraz mam ściśnięty, oczywiśćie mogę wcisnąć na pilocie tv ten magiczny guziczek i przełączyć w 4:3, ale to nie jest rozwiązanie problemu. Co robię żle, czy to wina DVD Maestro? Dzieje się tak przy filmach PAL jak i NTSC.
albo zrobiłeś złe resize obrazu (za małe powiększenie w pionie) albo źle dobrałeś AR w CCE lub DVD Maestro (powinno być 16:9 o ile takie AR miał film źródłowy). podaj rozdzielczość filmu źródłowego i zawartość skryptu AVS to będzie wiadomo o co chodzi...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 17.02.2004, 21:45   #489
Regnard
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.02.2004
Posty: 6
Regnard w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
ściągnij paczke audio z mojej strony - może pomoże...
scignolem ta paczke i nadal nic, wczesniej jakos jeden raz udalo mi sie sfixowac ale utknołem w AC3Machine wiec skasowalem ten poprawiony plik i teraz juz nie moge go zorbic, co moze byc tego przyczyną??
Regnard jest offline  
Stary 17.02.2004, 21:50   #490
aspon
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2003
Posty: 11
aspon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
twoja szybkość mnie zadziwia, chwała Ci za to

skrypt:
AviSource("D:\\film.avi")
ConvertToYUY2()
LanczosResize(688,560,0,2,512,380)
AddBorders(16,8,16,8)
#Trim(0,50247).FadeOut(150)

w fit cd takie info o pliku źródłowym:
512x384
real aspect 1.3333

w cce ustawiam na SAR 1:1 tak jak piszesz w poradnikum pewnie tu jest błąd, nie miałem czasu na nowo liczyć.

dodam że tv przełącza sie już na menu zanim zacznie się film, rozdziałka fotki do menu to 720x576
aspon jest offline  
Stary 17.02.2004, 22:12   #491
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
już wszystko jasne - twój film ma proporcje obrazu 4:3 (czyli 1.333) więc nie ma sensu zmieniać na TV 16:9 tylko filmy o AR 1.6 - 2.4 wyglądają naturalnie na ekranie panoramicznym (16:9)
i ja bym zrobił resize na maxa (720,576) o ile film jest w PAL-u i w CCE dał DAR 4:3 zamiast SAR 1:1...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 17.02.2004, 22:31   #492
Goodson
Bywalec
 
Avatar użytkownika Goodson
 
Data rejestracji: 13.12.2002
Lokalizacja: Cieszanów
Posty: 48
Goodson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oka juz wiem w czym mam problem mp3 jest 44.1 jak prtzerobie na ac3 z zaznaczona opcja "Set Sampling Rate to 48000" to ac3 nie ma głosu a jak przerobie bez tej opcji zaznaczonej to wszystko jest oki. Sprawdzalem w Nero ShowTime. Jak przerobic mp3 na 48 ? THX
__________________
--==Liteon==--
Goodson jest offline  
Stary 17.02.2004, 22:43   #493
aspon
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2003
Posty: 11
aspon w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
niestety, zrobiłem próbe, na kawałku NTSC, zródło ma takie wymiary. 640x480
skrybt taki
AviSource("D:\Mastering\temp\test\test.avi")
ConvertToYUY2()
LanczosResize(704,480,0,1,640,478)
AddBorders(8,0,8,0)

w cce aspect ratio ustawilem na 4:3

tearz jescze wyjasnienie bo moze sie nie zrozumielismy.
telewizor mam zwykly 4:3 sony vega 29cali, dvd yamaha podlaczone przez euro. na pilocie tv jest taki guziczek ze strzalkami i jak go sie nacisnie przelacza sie z 4:3 na 16:9 i na odwrot, wtedy obraz 4:3 sciska do 16:9 i tak wlasnie mi sie robi po wystartowaniu z tego dvd co robie.
aspon jest offline  
Stary 17.02.2004, 22:47   #494
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Goodson
oka juz wiem w czym mam problem mp3 jest 44.1 jak prtzerobie na ac3 z zaznaczona opcja "Set Sampling Rate to 48000" to ac3 nie ma głosu a jak przerobie bez tej opcji zaznaczonej to wszystko jest oki. Sprawdzalem w Nero ShowTime. Jak przerobic mp3 na 48 ? THX
najlepiej to zrobić w dobrym edytorze audio np. CoolEdit Pro, GoldWave albo ostatecznie za pomocą WinAmpa (Options -> Preferences -> Disk Writer Plugin), zapisując plik jako PCM Wav
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 17.02.2004, 22:50   #495
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez aspon
niestety, zrobiłem próbe, na kawałku NTSC, zródło ma takie wymiary. 640x480
skrybt taki
AviSource("D:\Mastering\temp\test\test.avi"|)
ConvertToYUY2()
LanczosResize(704,480,0,1,640,478)
AddBorders(8,0,8,0)

w cce aspect ratio ustawilem na 4:3

tearz jescze wyjasnienie bo moze sie nie zrozumielismy.
telewizor mam zwykly 4:3 sony vega 29cali, dvd yamaha podlaczone przez euro. na pilocie tv jest taki guziczek ze strzalkami i jak go sie nacisnie przelacza sie z 4:3 na 16:9 i na odwrot, wtedy obraz 4:3 sciska do 16:9 i tak wlasnie mi sie robi po wystartowaniu z tego dvd co robie.
rozumiem - czyli pewnie zaznaczyłeś w DVD Maestro 16:9 zamiast 4:3...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.