Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 19.07.2004, 11:52   #826
Rafaelllo
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 13.07.2004
Posty: 5
Rafaelllo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witajcie cos ta konwersja na dvd nie jest mi dana :-) probuje od kilku dni rozwiazac kolejny problem a oto i on: Pojawia sie za kazdym razem gdy juz uruchomie konwersje w programie Cinem Craft Encoder SP po 10-14% wyskakuje nastepujacy komunikat:

cce encoding failed: Error: Video check-sum is different from that of previous pass.
Source video data or time code may be different.
Please check video tape or the information file
Please check video tape or the information file

- information -
Current: check-sum = 007a5861
Previous: check-sum = 007a5aea


probowalem rowniez to zrobic za pomoca programu DVD2svsd i nic problem ten sam, wszystko robie wedlug instrukcji i poprostu nie wiem dlaczego
Prosze pomozcie. Z gory wielkie dzieki. Pozdrowienia dla wszystkich
Rafaelllo jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 19.07.2004, 21:18   #827
Jawor
Bywalec
 
Data rejestracji: 28.06.2004
Posty: 30
Jawor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question

Cytat:
Witam ... zgodnie z opisem przerabiam sobie film z divx na dvd ... wszystko dobrze poza jedna rzecza ... dzwiek zapisalem do .wav ... przerabiam go zgodnie z opisem ac3 machine na plik .ac3 ... schody sie zaczynaja gdy wczytuje dzwiek do dvdmaestro ... jak daje podgladi sprawdzam czy wszystko ok to glos jest popsuty ... mocno znieksztalcony itp ... czego to moze byc przyczyna .... ? w innych filmach wszystko ok ... format dzwieku tutaj jest Dolby Digital
jeszcze raz ja ...
czy problem moze tkwic w tym ze nie przerabiam tego .wava na .ac3 programem besliced tylko od razu ac3machine ?
w innym filmie tak dzialalo ...
niestety mi sie besliced zepsul i nie moge sprawdzic czy by cos pomogl ...

jest jakis inny program do przerabiania .wav na .ac3 ?

---

update:

chyba znalazlem przyczyne ...

zobaczylem we wlasciwosciach filmu ze jest 2 kanalowy ... a ja w ac3machine ustawialem opcje channels mode na 5.1 (tak dzialalo na 6 kanalach) - tylko co mam dac do 2 kanałow ...

aha jak ustawic w ac3 machine bitrate jezeli w gspot widze ze bitrate dzwieku to 224 ... co gdy w ac3 machine dam 448 ?

Ostatnio zmieniany przez Jawor : 19.07.2004 o godz. 21:33
Jawor jest offline  
Stary 19.07.2004, 22:04   #828
_Vip_
overclocker
 
Avatar użytkownika _Vip_
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 377
_Vip_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Rafaelllo
Witajcie cos ta konwersja na dvd nie jest mi dana :-) probuje od kilku dni rozwiazac kolejny problem a oto i on: Pojawia sie za kazdym razem gdy juz uruchomie konwersje w programie Cinem Craft Encoder SP po 10-14% wyskakuje nastepujacy komunikat:

cce encoding failed: Error: Video check-sum is different from that of previous pass.
Source video data or time code may be different.
Please check video tape or the information file
Please check video tape or the information file

- information -
Current: check-sum = 007a5861
Previous: check-sum = 007a5aea


probowalem rowniez to zrobic za pomoca programu DVD2svsd i nic problem ten sam, wszystko robie wedlug instrukcji i poprostu nie wiem dlaczego
Prosze pomozcie. Z gory wielkie dzieki. Pozdrowienia dla wszystkich
mam dokladnie ten sam problem ma ktos jakis pomysl jak to ruszyc
_Vip_ jest offline  
Stary 19.07.2004, 22:13   #829
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ehh kłopoty z dźwiękiem - powtórzę to co już wcześniej pisałem i mam nadzieję, że zostanę tym razem wysłuchany

1. po wyciągnięciu audio z divx i zapisaniu jako WAV trzeba zmienić rozszeżenie na prawidłowe (*mp3 albo *ac3) i poprawić nagłówek pliku za pomocą BeeSliced. może nie jest to jedyna słuszna metoda ale daje dobre wyniki i pozwala uniknąć problemów...
2. jak audio w divx ma częstotliwość 44100 Hz to przerabiajcie go oddzielnie na 48.000 Hz za pomocą innego programu (Adobe Audition, GoldWave itp). dopiero potem można go wrzucać do AC3Machine. i najlepiej jest to robić operując na nieskompresowanym audio czyli PCM WAV.
3. jak mamy w divxie audio AC3 2.0 (czyli stereo) albo zwykłe Mp3 to zupełnie bez sensu jest później je konwertować do AC3 5.1 i zmieniać bitrate np. z 224 Kbps na 448. stereo konwertujemy do stereo i nie ustawiamy (w wypadku Mp3) bitrate powyżej 256 Kbps bo to strata czasu i miejsca na płycie.
4. i na litość boską czytajcie uważnie poradniki i porady na forum a wtedy nie będziemy ciągle tracić czasu na te same banalne pytania...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 19.07.2004, 22:17   #830
dk75
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Video check-sum error:
było rozwiązanie dzień wcześniej... można też użyć CCE 2.67.00.23 z którą nie mam takich problemów a i przerabiam bez podawania dźwięku dla CCE;

.wav na .ac3:
besliced jest kluczowy, nawet ac3 z "Sonic Soundry SoftEncode AC3 5.1" wymaga aby go "naprawić" przy jego pomocy przed authoringiem;
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 19.07.2004, 22:19   #831
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez _Vip_
mam dokladnie ten sam problem ma ktos jakis pomysl jak to ruszyc
mam znakomity pomysł: poszukaj w tym wątku, odpowiedź jest naprawdę blisko...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 19.07.2004, 22:20   #832
dk75
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja może dodam, że dla stero AC3 w zupełności wystarczy 192kbps...
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Stary 19.07.2004, 22:38   #833
Jawor
Bywalec
 
Data rejestracji: 28.06.2004
Posty: 30
Jawor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
:/ A nie ma jakiegos zamiennika besliced
niewiem czemu ale mam z nim problem ...
przy pierwszym przerabianiu dzialal - potem mi sie zepsul - ponowne rozpakowanie go nie pomaga ...

tutaj dokladnie :/
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37314
Jawor jest offline  
Stary 19.07.2004, 22:52   #834
_Vip_
overclocker
 
Avatar użytkownika _Vip_
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 377
_Vip_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
mam znakomity pomysł: poszukaj w tym wątku, odpowiedź jest naprawdę blisko...
nie boj nic,juz dalem rade
_Vip_ jest offline  
Stary 19.07.2004, 23:18   #835
Jawor
Bywalec
 
Data rejestracji: 28.06.2004
Posty: 30
Jawor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy

Cytat:
Napisany przez CobraVerde
ehh kłopoty z dźwiękiem - powtórzę to co już wcześniej pisałem i mam nadzieję, że zostanę tym razem wysłuchany

1. po wyciągnięciu audio z divx i zapisaniu jako WAV trzeba zmienić rozszeżenie na prawidłowe (*mp3 albo *ac3) i poprawić nagłówek pliku za pomocą BeeSliced. może nie jest to jedyna słuszna metoda ale daje dobre wyniki i pozwala uniknąć problemów...
2. jak audio w divx ma częstotliwość 44100 Hz to przerabiajcie go oddzielnie na 48.000 Hz za pomocą innego programu (Adobe Audition, GoldWave itp). dopiero potem można go wrzucać do AC3Machine. i najlepiej jest to robić operując na nieskompresowanym audio czyli PCM WAV.
3. jak mamy w divxie audio AC3 2.0 (czyli stereo) albo zwykłe Mp3 to zupełnie bez sensu jest później je konwertować do AC3 5.1 i zmieniać bitrate np. z 224 Kbps na 448. stereo konwertujemy do stereo i nie ustawiamy (w wypadku Mp3) bitrate powyżej 256 Kbps bo to strata czasu i miejsca na płycie.
4. i na litość boską czytajcie uważnie poradniki i porady na forum a wtedy nie będziemy ciągle tracić czasu na te same banalne pytania...
Hmm ... no tak - robie wszystko zgodnie z twoim poradnikiem ....
Zmieniam na .ac3 itp ...czestotliwosci nie zmieniam bo mam 48000 ...
bitrate tez nie zmieniam ... zostawiam takie jak jest czyli 224 ...
ale i tak dzwiek jest zepsuty (znieksztalcony itp.) ...

Probowalem roznymi sposobami ale caly czas to samo :[

W zalaczniku screen wlasciwosci filmu z gspot
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
Przerabianie divx/xvid na DVD PAL (+ polskie napisy) - Poradnik-screen.jpg  
Jawor jest offline  
Stary 19.07.2004, 23:59   #836
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a co robisz z tym dźwiękiem ? bo ma takie parametry, że nic nie trzeba z nim robić (poza wycięciem, fixowaniem BeeSliced i dodaniem odrazu do DVD). więc w czym problem ? chyba go nie wsadzasz do AC3Machine...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 20.07.2004, 00:09   #837
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jawor
:/ A nie ma jakiegos zamiennika besliced
niewiem czemu ale mam z nim problem ...
przy pierwszym przerabianiu dzialal - potem mi sie zepsul - ponowne rozpakowanie go nie pomaga ...

tutaj dokladnie :/
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=37314
jasne, że można to zrobić inaczej

1. wyciągasz audio z AVI za pomocą Adobe Audition (funkcja Extract Audio from Video)
2. potem w tym programie ewentualnie zmieniasz częstotliwość z 44100 na 48.000 Hz (funkcja Convert Sample Type)
3. zmieniasz ewentualnie FPS czyli długość pliku (funkcja Time/Pitch->Strech)
4. zapisujesz audio jako PCM WAV
5. możesz wrzucić je od razu na DVD albo zrobić z niego AC3.

prawdę mówiąc od dłuższego czasu tak właśnie robię bo ta metoda choć jest bardziej czasochłonna to daje chyba lepszą jakość dźwięku...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 20.07.2004 o godz. 00:31
CobraVerde jest offline  
Stary 20.07.2004, 10:18   #838
mrcairo
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 03.02.2004
Lokalizacja: Poanań
Posty: 23
mrcairo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cobra wiem ze jestes maestro dzwiekowym ale mam do ciebie trudniejsze zadanie ))
Jak wiesz to powiedz czy mozna (jezeli mozna) i jakim programem usunac niepotrzebny dubbing polski z porzadnej sciezki dzwiekowej filmu AC3
Nie mam pojecia jak to zrobic !!
Pozdrowienia
mrcairo jest offline  
Stary 20.07.2004, 10:41   #839
CobraVerde
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mrcairo
Cobra wiem ze jestes maestro dzwiekowym ale mam do ciebie trudniejsze zadanie ))
Jak wiesz to powiedz czy mozna (jezeli mozna) i jakim programem usunac niepotrzebny dubbing polski z porzadnej sciezki dzwiekowej filmu AC3
Nie mam pojecia jak to zrobic !!
Pozdrowienia
jasne, że można ale to polega na zaawansowanej edycji strumienia audio i wątpię, żeby dało się to zrobić za pomocą popularnych softwarowych edytorów audio, więc jak nie jesteś inżynierem dźwięku i nie masz dostępu do zawodowego softu (i pewnie hardaware) to daj sobie siana zazwyczaj na DVD jest oryginalna ścieżka audio a nie tylko z dubbingem, więc nie warto się męczyć...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 20.07.2004, 12:15   #840
dk75
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Słyszałem, że są jakieś filtry do wycinania vocalu działające na jakiejś zasadzie filtracji częstotliwości ale podejrzewam, że wynik jest beznadziejny i jarają się tym tylko ludzie od przetwarzania sygnałów bo to trudny i skomplikowany proces.

Poza tym jesli wytniesz dubing to nie będzie żadnych głosów, tylko muzyka i efekty - po co ci to ;PPPp
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.