Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.07.2003, 16:47   #1
Jurgen
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.12.2002
Jurgen w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Re: Re: napisy

Cytat:
kefir napisa***322;(a)
Już była o tym mowa w tym samym poście, o ile chodzi o to samo
Trzeba po prostu zamieniać napisy na TIF-y a nie na bitmapy (MaestroSBT) Przy bitmapach wczytuje właśnie nie wszystkie napisy i to od końca.
Hmm... czytałem o tym i próbowałem już BMP i TIFów i za każdym razem jest to samo.
Jurgen jest offline  
Stary 12.07.2003, 21:09   #2
Fafer
DVD Maniac

Data rejestracji: 02.02.2003
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cześć podrzucam wam szablon do konwersji w Subtitle Workshop napisów na format DVDMaestro STL. Jest to wygodniejsza metoda wstawiania napisów niż MaestroSTB. Ma jednak jedną wadę ten szablon umożliwia konwersje napisów tylko z dokładnością co do sekundy.

Ponadto mam jeszcze jedną nowość do poradnika Cobry. Zamiast używać FitCD proponuje stosowanie jednego uniwersalnego skryptu avs

----
#LoadPlugin("D:\PathOf\AnyPlugin.dll")
AviSource("D:\Scieżka do pliku\plik.avi")
#Rozdzielczość dla telewizorów 16:9
wysokosc=( (960*height)/width)-( ( (960*height)/width)%4)
#Rozdzielczość dla telewizorów 4:3
#wysokosc=( (720*height)/width)-( ( (720*height)/width)%4)
#Tylko jedna definicja wysokości moze być odkomentowana
LanczosResize(720,wysokosc)
AddBorders( 0, (576-wysokosc)/2 ,0,(576-wysokosc)/2)
----

Pozdrawiam Fafer
Dołączone pliki
File Type: zip stl.zip (946 Bajtów, 205 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez Fafer : 12.07.2003 o godz. 21:12
Fafer jest offline  
Stary 13.07.2003, 13:28   #3
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
widze, że technologia divx2dvd się rozwija i jak zwykle są przy tej okazji małe problemy
jestem obecnie na wczasach - bede w domu 20.07 i wtedy postaram się wam pomóc i coś nowego wymyślić

pozdrawiam
Stary 13.07.2003, 16:56   #4
miodek
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.07.2003
miodek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam,cobra dzieki za swietny turtorial,jednak mam jeszcze pare pytan..jestem poczatkujacym wiec prosze o wmiare prosta odpowiedz,slowa krytki mile widziane-ale bez hamstwa,dziex
1)Z kad wziasc Spruce DVDMaestro 2.9? bo na tych strona ktore sa w doc'ach nie ma,jesli jest to komercyjny program to czy jest jego wersja trial?
2)Dlaczego oddzielnie encodujesz dzwiek i video,przeciez np tmpgenc robi to samo (moze sie myle?) i nie trzeba sie az tak rozdrabniac
3)mam pewien problem,poniewaz juz wczesniej bawilem sie w zamiane divix-dvd,nalozylem napisy na film vob-sub'em,wypalilem i..no wlasnie
na dvd-r odtwarzacz identyfikuje plyte i widnieje napis "stop" wszellkie proby nacisniecia play z pilota koncza sie fiaskiem(ShowBiz)..probowalem innym programem ,dodalem menu(TMPGEnc.DVD.Author.v1.0.4.24.Win9xNT)i wypalilem nero na dvd-rw,film ruszyl ale po 13 minutach wylaczyl sie i znow pojawil sie napis "stop" damn..na kompie widac ze tmpegenc.dvd.author podzielil film na 3 czesci,i jakby odtwarzacz nie chcial "przeskoczyc na nastepna"...ale co najdziwiniejsze po wypaleniu tymi samymi metodami na dvd+rw film dziala bez problemu..tzn ze musi byc jakies menu?czy moze robie cos zle?
4)czy mozna jakos emulowac sciezcke audio ac3?tzn hodzi mi o to czy mozna jakos zasymulowac to co idzie na center tak aby nie milczal caly czas?
5)czy w internecie ukazuja sie same sciezki dzwiekowe w ac3?tak zeby nie trzeba bylo jeszcze raz sciagac calego filmu

Ostatnio zmieniany przez miodek : 13.07.2003 o godz. 23:46
miodek jest offline  
Stary 13.07.2003, 22:13   #5
Fafer
DVD Maniac

Odpowiadam
1) DVDMaestro jest programem komercyjnym ale juz nie sprzedawanym do zdobycia w sieciach P2P np eDonkey, Kaaza, Direct Connect
2) TMPGEnc jest znany ze słabego kodowania dźwięku poza tym koduje tylko w mpegu 2 scieżki natomiast ac3 to pełne dolby 5.1
3) To kwestia odtwatrzacza może twój "woli" plusy
4) Nie widziałem scieźek do filmów do koncertów mogą być ale nie twierdze ze nie ma bo nie widziałem.
Pozdrawiam
Stary 14.07.2003, 10:47   #6
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Hubas napisał(a)
No niestety sprawdziłem i wszytsko jest dobrze a napisy dalej są do .....
A ten programik do przerabiania na stl wiesza sie w momencie kliku na przycisk do przerobienia.
To są konkretne napisy do konkretnego filmu? Wczytaj je do SubEditPlayer'a i zobacz czy nie wywala jakichś czerwonych linii albo błędów
Stary 14.07.2003, 10:54   #7
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Cytat:
Fafer napisa***322;(a)
Można sobie zrobić własny szablon do subtitle workshop dla napisów w formacie stl.
Można tylko po co? Subtitle Workshop obsługuje ten format od razu po instalacji a problem polega nie na złym formacie pliku tylko na tym, że DVD Maestro drze się że napisy się na siebie nakładają. Może się mylę ale tego raczej nie rozwiążesz nowym szablonem.
Stary 14.07.2003, 11:45   #8
Fafer
DVD Maniac

Nakładające się napisy można poprawić dosyć prosto a SW źle kowertuje bo ostatnia liczba w czasie to liczba klatek a SW wpisuje setne sekundy ja sobie poprawilem 00.
Stary 14.07.2003, 21:11   #9
waszq/pl/
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 25.02.2003
waszq/pl/ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
no tak ...widze ze dyskusja na temat napisy a dvdr nabiera rumiencow , cobra na wakacjach wiec zyczmy mu pogody niecierpliwie czekajac na powrot.moze by tak ktos z diskutantow strzelil jakiegps ,,helpa" jak zrobil udane napisy do dvdr
waszq/pl/ jest offline  
Stary 14.07.2003, 21:25   #10
Hubas
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.07.2003
Hubas w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmmm ja pozbierałem wszystkie metody i udało mi sie zrobić napisy za pomocą filtra w virtualdubie.
Metoda Cobry jest dość trudna dla takiej zielonki jak ja, mam problem z audio bo wywala mi jakieś błędy to napisy nie tak, zaczynam tracić chęci na tą zabawę

Mam nadzieję, że temat sie rozkręci
Pozdrawiam
Hubas
Hubas jest offline  
Stary 15.07.2003, 11:47   #11
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Cytat:
waszq/pl/ napisa***322;(a)
moze by tak ktos z diskutantow strzelil jakiegps ,,helpa" jak zrobil udane napisy do dvdr
Do gotowego dvdr'a? To chyba nie bardzo w tym wątku bo było off-topic
hmmm może by się zmieściło w limicie 30000 znaków.....
Stary 15.07.2003, 21:45   #12
waszq/pl/
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 25.02.2003
waszq/pl/ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
ideJ napisa***322;(a)
Do gotowego dvdr'a? To chyba nie bardzo w tym wątku bo było off-topic
hmmm może by się zmieściło w limicie 30000 znaków.....
nie chodzilo mi o poradnik typu:,, nie tylko dla orłów " ale o pare uwag dotyczacych ustawien przy kompilacji z napisami gdzie wszystko zadzialalo.wszystkie zrobione przeze mnieudane kompilacje wala sie w ukladzie z napisami i to dziala zniechecajaco.
waszq/pl/ jest offline  
Stary 16.07.2003, 04:02   #13
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Hej !

Twórca programu Film Machine (http://members.home.nl/thefilmmachine/)
zapowiada, ze jego program będzie także robił zamianę AVI na DVDR. Nie wiadomo czy pomyślał także o napisach... Ale na swojej stronie prosi o sugestie, możecie mu je wysłać. Byc moze powstanie program dla leniwych, którym nie chce się bawić ręczną robotą.

W tej chwili Film Machine zamienia AVI na SVCD i wkleja napisy do filmu.

A przy okazji trochę przemyśleń. Do czego to doszło, że idziemy w tę stronę. DVD2DIVX, DVD2SVCD to zrozumiałe, także DIVX2SVCD (bo ktoś woli oglądać film na stacjonarnym playerze a nie na kompie). Ale powrót czyli divx2dvdr ? To tak jak z mp3 powracać do wave. A kompresja stratna więc i obraz będzie gorszy niż z DVD. W wypadku Cobry to jeszcze rozumiem. Dokonał przeróbki wspaniałych westernów Sergio Leone (Trylogia dolara) z divx (source : DVD) na DVDR. Nie były dostępne płyty DVD z tymi filmami, on chciał je oglądać wygodnie. Więc było warto. Ale inne filmy zwykle z pewnym opóźnieniem są dostępne u nas na DVD. Także i te dobre, starsze hity typu Blade Runner, Alien... I mozna je od razu na DVDR.

Ale to tylko takie przemyślenia, nie zamierzam was odwodzić od pracy i zyczę powodzenia i sukcesów.

Jabba

Pozdrawiam

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline  
Stary 16.07.2003, 10:13   #14
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Ja mysle, ze divx2dvdr powstało nieco na fali divx2svcd (z powodów przez Ciebie podanych). Jak dla mnie jedynym powodem przerobienia divx'a do dvdr'a bylby dzwiek (zawsze 5.1 to lepiej niz ProLogic). Poza tym dla sporej czesci osob latwiej jest sciagnac divx'a niz obraz dvdr'a
Stary 16.07.2003, 10:24   #15
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Cytat:
waszq/pl/ napisał(a):
nie chodzilo mi o poradnik typu:,, nie tylko dla orłów "
A szkoda jakis tam najprostszy dla DVDSupTools wczoraj spłodziłem. Starałem się żeby był dobry. W ten sposób dodałem napisy do Equilibrium.
Cytat:

ale o pare uwag dotyczacych ustawien przy kompilacji z napisami gdzie wszystko zadzialalo.wszystkie zrobione przeze mnieudane kompilacje wala sie w ukladzie z napisami i to dziala zniechecajaco.
Możesz sprecyzować to walenie się. Dla mnei największą zmorą są rozjeżdżające się napisy... Najśmieszniejsze jest to, że czasem pasują idealnie przy minimum wysiłku (Catch Me If You Can), czasem jest tak, że mimo różnych alpejskich kombinacji napisy są zdesynchronizowane (Life of David Gale). Na jakimś forum znalazłem informację, że DVD Maestro ma właśnie tego typu kłopoty przy materiale NTSC. Sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć - dobija mnie brak determinizmu ale sie jeszcze nie poddalem...
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: