Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 06.04.2004, 21:45   #616
Wyjadacz ;)
 
Avatar użytkownika dk75
 
Data rejestracji: 10.05.2003
Posty: 346
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zapomniałem dodać.
Skoro nie chcesz się bawic za bardzo w parę różnych programów to poszukaj jakiegoś AVI2DVD, wszystko za jednym zamachem - nie wiem tylko czy wypala ;PPPp
__________________
I'm going down...

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6
dk75 jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.04.2004, 22:26   #617
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Metal_Azo
Po złączeniu wszystkiego w DVDMaestro na monitorze komputerowym jest dobrze. Napisy ładnie wyglądają (pół pierwszej linii zachodzi na film).
Gdy wrzucą na stacjonarnr DVD to napisy są na dole ekranu TV ale tak że pół napisów nie widać.
Pamiętałeś o tym, żeby zmienić aspect ratio w DVDMaestro z 4:3 na 16:9? (zakładam, że Twój film ma AR w okolicach 16:9). To trochę strzał w ciemno ale....

Napisy na stacjonarnych DVD są wyświetlane jako overlay na obrazie video, który wcześniej został ew. dopasowany do AR telewizora... hmm właśnie się zastanawiam czy nie bredzę ale chyba nie. W sumie łatwo sprawdzić.. spróbuj w ustwieniach DVD zmienić typ TV na 16:9 albo wybierz odtwarzanie w trybie 4:3 Pan & Scan i zobacz jak to wpłynie na pozycję napisów.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline  
Stary 07.04.2004, 08:54   #618
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Metal_Azo
Po złączeniu wszystkiego w DVDMaestro na monitorze komputerowym jest dobrze. Napisy ładnie wyglądają (pół pierwszej linii zachodzi na film).
Gdy wrzucą na stacjonarnr DVD to napisy są na dole ekranu TV ale tak że pół napisów nie widać.
zrób to co proponuje IdeJ i dodatkowo je podnieś, żeby się mieściły w tzw. safe area - widać ją w oknie Subtile Editor w DVDMaestro. jak dasz napisy 720x550/540 powinno być OK
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 07.04.2004, 10:20   #619
Bywalec
 
Data rejestracji: 08.12.2003
Lokalizacja: Centralna Polska
Posty: 54
Metal_Azo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Cytat:
Napisany przez ideJ
Pamiętałeś o tym, żeby zmienić aspect ratio w DVDMaestro z 4:3 na 16:9? (zakładam, że Twój film ma AR w okolicach 16:9). To trochę strzał w ciemno ale....
Tak. Zrobiłem jak pisałeś czyli na 16:9
Cytat:
Napisany przez ideJ
Napisy na stacjonarnych DVD są wyświetlane jako overlay na obrazie video, który wcześniej został ew. dopasowany do AR telewizora... hmm właśnie się zastanawiam czy nie bredzę ale chyba nie. W sumie łatwo sprawdzić.. spróbuj w ustwieniach DVD zmienić typ TV na 16:9 albo wybierz odtwarzanie w trybie 4:3 Pan & Scan i zobacz jak to wpłynie na pozycję napisów
Kombinowałem, ale nic to nie daje. Napisy są jak poprzednio
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
zrób to co proponuje IdeJ i dodatkowo je podnieś, żeby się mieściły w tzw. safe area - widać ją w oknie Subtile Editor w DVDMaestro. jak dasz napisy 720x550/540 powinno być OK
Popatrzę jak wrócę do domciu z pracy.
Narazie dzięki wam za podpowiedź.
Odezwę się później
Metal_Azo jest offline  
Stary 09.04.2004, 21:00   #620
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 14.03.2004
Posty: 10
pipo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
FilmMachine

Czy korzystał ktoś z programu FilmMachine? Trzeba tam podać sciezkę do napisów... jak je zrobić w Subtitle Workshop z pliku.txt żeby programik łyknął te napisy!??
Pozdrawiam!
pipo jest offline  
Stary 10.04.2004, 09:11   #621
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Sebixus
 
Data rejestracji: 06.11.2003
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 16
Sebixus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam problem z audio. Plik źrodłowy jest w mp3, FPS 29.971, Bitrate 128 kb/s, Fs 44100 Hz. Pomóżcie proszę...
__________________
Kobieca perwersja nie zna granic...
Sebixus jest offline  
Stary 10.04.2004, 10:30   #622
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a jakieś szczegóły - w czym ten problem ?
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 10.04.2004, 10:35   #623
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Sebixus
 
Data rejestracji: 06.11.2003
Lokalizacja: Szczecin
Posty: 16
Sebixus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Po przerobieniu na ac3 i po wlozeniu pliku do dvdmaestro program odczytuje go jakby w zwolnionym tempie. Glos postaci jest gruby, nienaturalny. Prawdopodobnie cos z FPS-em gdyz zrodlo jest w 29.971 i po przerobieniu tego na 25 dzieje sie wlasnie to co opisalem powyzej...
__________________
Kobieca perwersja nie zna granic...
Sebixus jest offline  
Stary 10.04.2004, 12:08   #624
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
niedawno tym pisałem bo kolega Bravo miał identyczny problem - poszukaj...
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.
CobraVerde jest offline  
Stary 12.04.2004, 17:52   #625
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 16.07.2002
Posty: 202
Yacho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja mam takie pytanie....
Mam DVD ktore juz jest przygotowane do wypalenia na DVDR - jedyna rzecza jaka chce zrobic jest dorzucenie napisow - przy czym chce absolutnie wszystko inne zostawic w spokoju (menu extrasy ipt..... jak to zrobic ?

Rozwalanie i skladanie wszystkiego w tym tourialu jest hym... ciezkie.... a kwestia menu niemalze pominieta - dodatkowo - video chce zostawic untouched.....
Yacho jest offline  
Stary 12.04.2004, 20:14   #626
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yacho
ja mam takie pytanie....
Mam DVD ktore juz jest przygotowane do wypalenia na DVDR - jedyna rzecza jaka chce zrobic jest dorzucenie napisow - przy czym chce absolutnie wszystko inne zostawic w spokoju (menu extrasy ipt..... jak to zrobic ?
obawiam się, że w tak prosty spsób nie da się dorzucić napisów do gotowego DVD. trzeba je wmuxować w voby, zmienić/dodać połączenia itd. nie słyszałem o takim sposobie ale nie wykluczone, że istnieje może ideJ coś będzie wiedział...

Cytat:
Napisany przez Yacho
a kwestia menu niemalze pominieta
bo w konwersji Divx->DVD menu jest raczej zbędne: jeden film/utwór, jedno audio, jedne napisy a nawet przy większej ilości takich ścieżek można je zmienić z pilota. to dodatkowe utrudnienie a dla mnie liczy się prostota i jakość samego filmu
poza tym o tworzeniu/edycji menu jest napisane na Forum...

Cytat:
Napisany przez Yacho
dodatkowo - video chce zostawic untouched.....
jeżeli oryginalne video/audio + planowane napisy zmieszczą się na DVDR to nie trzeba nic "dotykać". niestety filmy z płyt dwuwarstwowych trzeba przekodować i skompresować... ale nie traćmy nadziei - nowe nagrywarki DL są już w drodze
__________________
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp.

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 12.04.2004 o godz. 20:16
CobraVerde jest offline  
Stary 13.04.2004, 01:34   #627
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 16.07.2002
Posty: 202
Yacho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiec jest taki problem.....
Mam napiski w ktorych faktycznych napisow jest ok 830 sztuk

SWorkshopem wchodze i konwertuje na .SSA
Spoko

Maestro SBT tworzy mi odpowiednie pliki..... i okolo 830 bitmapek
Niestety DVDMaestro po zaimportowaniu pokazuje tylko 216 zaimportowanych napisów.... oczywiscie z synchrem sa problemy..... czy ktos wie o co chodzi ? ja rozumiem ze pojedyncze napisy mogly sie wykrzaczyc albo cos... ale zeby tak drastycznie ?

Moze ktos pomoc ?
Yacho jest offline  
Stary 14.04.2004, 21:30   #628
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 16.07.2002
Posty: 202
Yacho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ok nastepne pytanie :

Wiec tak :
mam 2 pliki m2v - reklamowka kolo 30 sek i film wlasciwy - to samo tyczy sie audio z tym ze 2 pliki ac3

Czy starczy ze :

a) opoznie napisy o czes twania czolowki-reklamowki (trzeba to robic ? czy dvdmaestro bedzie wiedziec ze napisy odnosza sie do 2giego "filmu" ?
b) przeciagne najpierw sciezki do reklamowki potem do reszty ?

Jak to ogolnie robic ?
Moze stworzyc osobny movie ?

Musze kombinowac z SMTPE time offset cos ?
Yacho jest offline  
Stary 15.04.2004, 16:01   #629
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yacho
Maestro SBT tworzy mi odpowiednie pliki..... i okolo 830 bitmapek
Niestety DVDMaestro po zaimportowaniu pokazuje tylko 216 zaimportowanych napisów.... oczywiscie z synchrem sa problemy..... czy ktos wie o co chodzi ? ja rozumiem ze pojedyncze napisy mogly sie wykrzaczyc albo cos... ale zeby tak drastycznie ?
Najprawdopodobniej masz problem z SMPTE. Zerknij na 6 czy 7 strone tego watku a znajdziesz rozwiazanie :zeby:
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline  
Stary 15.04.2004, 18:21   #630
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 16.07.2002
Posty: 202
Yacho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Najprawdopodobniej masz problem z SMPTE. Zerknij na 6 czy 7 strone tego watku a znajdziesz rozwiazanie :zeby:
zmieniilem SMPTE i format obrazkow na TIFF i dziala....

Mam teraz pytanie :

http://yoda.plukwa.net/DVD/

Tu pisze ze demuxing przeprowadzamy tylko na VOBACH z film,em potem podmieniamy VOBY na swierze i dajemy ifoupdate

ja mam takie pytanie

Mam film ktorego pierwsza sciezka napisow jest english jaka druga dam polskie.... czy po odpaleniu ifoupdate wg tego sposobu menu zostanei neizmienione a suby bedzie mozna wybrac z poziomu odtwarzacza ?
Yacho jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO