Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2004, 02:34   #1
Yacho
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 16.07.2002
Yacho zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wiec jest taki problem.....
Mam napiski w ktorych faktycznych napisow jest ok 830 sztuk

SWorkshopem wchodze i konwertuje na .SSA
Spoko

Maestro SBT tworzy mi odpowiednie pliki..... i okolo 830 bitmapek
Niestety DVDMaestro po zaimportowaniu pokazuje tylko 216 zaimportowanych napisów.... oczywiscie z synchrem sa problemy..... czy ktos wie o co chodzi ? ja rozumiem ze pojedyncze napisy mogly sie wykrzaczyc albo cos... ale zeby tak drastycznie ?

Moze ktos pomoc ?
Yacho jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.04.2004, 17:01   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Yacho
Maestro SBT tworzy mi odpowiednie pliki..... i okolo 830 bitmapek
Niestety DVDMaestro po zaimportowaniu pokazuje tylko 216 zaimportowanych napisów.... oczywiscie z synchrem sa problemy..... czy ktos wie o co chodzi ? ja rozumiem ze pojedyncze napisy mogly sie wykrzaczyc albo cos... ale zeby tak drastycznie ?
Najprawdopodobniej masz problem z SMPTE. Zerknij na 6 czy 7 strone tego watku a znajdziesz rozwiazanie :zeby:
Stary 15.04.2004, 19:21   #3
Yacho
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez ideJ
Najprawdopodobniej masz problem z SMPTE. Zerknij na 6 czy 7 strone tego watku a znajdziesz rozwiazanie :zeby:
zmieniilem SMPTE i format obrazkow na TIFF i dziala....

Mam teraz pytanie :

http://yoda.plukwa.net/DVD/

Tu pisze ze demuxing przeprowadzamy tylko na VOBACH z film,em potem podmieniamy VOBY na swierze i dajemy ifoupdate

ja mam takie pytanie

Mam film ktorego pierwsza sciezka napisow jest english jaka druga dam polskie.... czy po odpaleniu ifoupdate wg tego sposobu menu zostanei neizmienione a suby bedzie mozna wybrac z poziomu odtwarzacza ?
Yacho jest offline  
Stary 14.04.2004, 22:30   #4
Yacho
Wyjadacz ;)

ok nastepne pytanie :

Wiec tak :
mam 2 pliki m2v - reklamowka kolo 30 sek i film wlasciwy - to samo tyczy sie audio z tym ze 2 pliki ac3

Czy starczy ze :

a) opoznie napisy o czes twania czolowki-reklamowki (trzeba to robic ? czy dvdmaestro bedzie wiedziec ze napisy odnosza sie do 2giego "filmu" ?
b) przeciagne najpierw sciezki do reklamowki potem do reszty ?

Jak to ogolnie robic ?
Moze stworzyc osobny movie ?

Musze kombinowac z SMTPE time offset cos ?
Yacho jest offline  
Stary 19.04.2004, 00:08   #5
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
o jakie programy ci chodzi? bo troche mam na mojej stronie...
Stary 19.04.2004, 13:24   #6
Gli2du$
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.04.2004
Gli2du$ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odkryłem ostatnio taki sofcik co się zowie Cucusoft AVI to VCD DVD SVCD Converter którym bezproblemowo można konwertować avi na wymienione w tytule formaty video. Bardzo ciekawy program. Jedyne co jest wymagane od użytkownika to tylko wczytanie źródłowego avi, wybranie formatu konwersji video i wystarczy tylko czekać Właśnie tak przerobiłem jeden z filmów ponieważ kożystając z poradnika kolegi Cobry po konwersji w CCE pliki mpeg-2 miał aż 5,5GB!!. Jakość obrazu w Cucusoft jest jak na mój gust zadowalająca, choć mogłaby być lepsza. Zainterosowanych wysyłam do ściągniecią na p2p ponieważ wersja trial ze strony producenta obrabia tylko pierwszą minutę materiału.
Gli2du$ jest offline  
Stary 19.04.2004, 13:46   #7
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
Napisany przez Gli2du$
Odkryłem ostatnio taki sofcik co się zowie Cucusoft AVI to VCD DVD SVCD Converter którym bezproblemowo można konwertować avi na wymienione w tytule formaty video. Bardzo ciekawy program. Jedyne co jest wymagane od użytkownika to tylko wczytanie źródłowego avi, wybranie formatu konwersji video i wystarczy tylko czekać
znam i nie polecam bo jakość jest kiepska w porównaniu do CCE/TMPGEnc a źródłowy film divx jest "rozciągany" do rozmiarów DVD bez wnikania w Aspect Ratio a to sprawia, że zazwyczaj obraz będzie miał zniekształcone proporcje...

Cytat:
Napisany przez Gli2du$
Właśnie tak przerobiłem jeden z filmów ponieważ kożystając z poradnika kolegi Cobry po konwersji w CCE pliki mpeg-2 miał aż 5,5GB!!
poprostu źle obliczyłeś średnie bitrate video od tego jest Bitrate Calculator...
Stary 19.04.2004, 16:37   #8
Falco
Bywalec

Data rejestracji: 07.04.2004
Falco zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nigdzie nie moge znajsc dvdmaestro prosze o linka
Falco jest offline  
Stary 20.04.2004, 12:17   #9
Gli2du$
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.04.2004
Gli2du$ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Falco
nigdzie nie moge znajsc dvdmaestro prosze o linka
Niestety jak tu nie raz bylo powiedziane. DVD Maestro nie można nigdzie znaleźć na stronach WWW. Pozostaje ci tylko sieć p2p a znajac to co na tej sieci jest to od razu zaciągnij od CobraVerde pliki dzięki którym będziesz miał REAL TIME VIEW.

Pozdrawiam
Stary 21.04.2004, 17:44   #10
Falco
Bywalec

Data rejestracji: 07.04.2004
Falco zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dzienki za odpowiedz zara zassam
Falco jest offline  
Stary 26.04.2004, 03:16   #11
luc
Bywalec

Data rejestracji: 24.04.2004
luc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przeczytalem wszystko i nadal nie wiem jak to zrobic.
Nie meczylem sie nie probowalem tylko przeczytalem ale bardziej pokretnej metody dawno nie uzywalem. :zeby:

Ech przydalby sie program w ktorym zaznaczylbym film stworzyl menu (tak jak w EASY CD CREATOR 6) i dolozyl napisy w TXT a program odrazu konvertowalby, z mozliwoscia oczywiscie korekty.

No coz z czasem napewno powstanie.
Narazie nie bede nagrywal DVD z napisami, zreszta i tak nie mam nagrywarki DVD
luc jest offline  
Stary 26.04.2004, 17:15   #12
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
Napisany przez luc
Ech przydalby sie program w ktorym zaznaczylbym film stworzyl menu (tak jak w EASY CD CREATOR 6) i dolozyl napisy w TXT a program odrazu konvertowalby, z mozliwoscia oczywiscie korekty.
jest taki program: Ulead DVD Workshop 2, ale:
1. jakość kodowania video jest dosyć słaba
2. program zazwyczaj źle powiększa obraz do rozmiarów DVD (złe Aspect Ratio)
3. są problemy z napisami - nie problem je stworzyć (Subtitle Workshop) i importować ale mi się nie udało osiągnąć dobrego efektu - czcionki wyszły za małe, ciężko je potem zmienić itd.
Stary 27.04.2004, 01:40   #13
luc
Bywalec

Data rejestracji: 24.04.2004
luc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W takim razie nie pozostaje nic innego jak czekać przypomnijmy sobie jakie byly niegdys programy do zwyklych CD nagrywarek a co te programy potrafia teraz. :zeby:

Miejmy nadzieje ze niedlugo sie ukażą, apropos wyszla juz nowa wersja EASY CD CREATORA z nr 7 ale nie udalo mi sie uruchomic DVD CREATORA.
Wchodzil wchodzil i wychodzil, myślalem że nie wykrył nagrywarki i to dlatego więc sprawdziłem na kompie z nagrywarka DVD i to samo.
luc jest offline  
Stary 07.05.2004, 21:45   #14
dk75
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 10.05.2003
dk75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Powiększanie DivX do DVD

Znalazłem błąd i to poważny w arkuszu wykonanym prze Ninja i CobraVerde służącym do obliczania powiększenia DivX'a do DVD.
I to przez przypadek.
Mam DivX'a 512x384 do konwersji. Przy odtwarzaniu zajmuje cały ekran komputera bez ramek na górze i dole. Obraz ma te same proporcje co 640x480 i dlatego wydało mi się dziwne że arkusz proponuje powiekszenie go do rozdzielczości 720x540 + 18pix ramek na górze i dole.
To nie miało sensu, bo powinno być 720x576. FitCD za to pokazywał... 704x576 - mistrzostwo świata ;PPPp
Zacząłem przekładać moje przemyślenia na jakiś wzór zachowania aby można było to zastosować nie tylko do łatwych rozdzielczości w których od razu widać jaki powinien być wynik, ale żeby też można było wbudować to w arkusz kalkulacyjny i obliczać rozdzielczość filmu typu 640x262.

Tak więc udało mi się, na typowej rozdzielczości 640x480 pokazuje dobre wyniki zarówno dla PAL jak i NTSC (tak, jest i funkcja dla NTSC) oraz jest dobrze przy 640x360 (panorama 16:9) zarówno w letterboxie jak i anamorfic (letterbox będzie przy wprasowaniu w 4:3 a anamorfic przy obliczeniach dla 16:9)

W załączniku jest paczka z arkuszem w dwóch wersjach: Excel 97/2000/XP (zapisany przez OpenOffice) i OpenOffice 1.0
Arkusz jest zabezpieczony hasłem przed przypadkowymi zmianami komórek z funkcjami i stałymi - można zmieniać tylko rozdzielczość źródłową DivX'a do konwersji. Działa to dobrze pod OO ale nie mam Excela żeby sprawdzić.

Enjoy.
Dołączone pliki
File Type: zip rozdzielczoscDVD.zip (9.1 KB, 78 oglądane)

Hardware:
nagrywarka DVD - ASUS DRW-1608P3S@Pioneer DVR-111L 8.29
Software:
AviSynth, VobSub, SSA, CCE, DVD-Lab Pro, PGC Edit, ImgToolClassic, DVDDecrypter, Nero 6

Ostatnio zmieniany przez dk75 : 07.05.2004 o godz. 21:50
dk75 jest offline  
Stary 07.05.2004, 23:14   #15
CobraVerde
KONKWISTADOR

racja bo arkusz był w zasadzie przeznaczony dla filmów 16:9 (większość divxów). dla filmów o proporcjach 4:3 (czyli np. 512x384) zawsze resize robi się do wymiaru 720x576 (PAL) więc nie ma czego obliczać

Twoje uprawnienia: