Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 11.07.2005, 00:37   #1
raftu
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.07.2005
raftu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Poradnik SVCD

Mam mały problem z programem TMPGEnc . W poradniku wszystko ładnie opisano , ale po ściągnięciu programu z podanego linku i wykonaniu wszystkich czynności nie mam opcji "OTHER" i nie mogę zmniejszyc rozmiaru pliku do zakładanej w poradniku , proszę o pomoc.
Pozdro.
raftu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.07.2005, 02:49   #2
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez raftu
Mam mały problem z programem TMPGEnc . W poradniku wszystko ładnie opisano , ale po ściągnięciu programu z podanego linku i wykonaniu wszystkich czynności nie mam opcji "OTHER" i nie mogę zmniejszyc rozmiaru pliku do zakładanej w poradniku , proszę o pomoc.
Pozdro.
Z którego poradnika korzystałeś? jeśli chcesz zmniejszyć objętość pliku musisz zmniejszyć bitrate.

PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.07.2005, 09:56   #3
raftu
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez PIOTR34
Z którego poradnika korzystałeś? jeśli chcesz zmniejszyć objętość pliku musisz zmniejszyć bitrate.
Kozystałem z poradnika AVI-(S)VCD , i jak pisałem wczesniej w programie
TMPGEnc , nie mogę zmniejszyć bitare w poradniku tym na zdjęciu pokazana była oprócz opcji VCD , SVCD, DVD opcja other , która miała pozwalać na umieszczenie pliku 2 godzinnego na jadnej płycie jednak ja opcji other nie mam.
Stary 11.07.2005, 10:16   #4
sc0rpi0
Kibic żużla :)

Data rejestracji: 07.12.2004
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ściągnij profil do TMPGEnc i umieść go w folderze Templates w katalogu programu. Profil jest tutaj.
Na przyszłość prytania o poradnik umieszczaj w jego topicu. A ten profil był podany zaraz pod poradnikiem w FAQu, wystarczyło tylko przeczytać
Stary 11.07.2005, 13:26   #5
raftu
Nowy na forum

Dzięki , mam juz te opcje , ale nie mogę wczytać plików avi. pojawia mi sie komunikat can not open or not unsupported ??
I przepraszam za to ze umieesciłem tego posta nie tu gdzie trzeba.
Stary 11.07.2005, 14:33   #6
sc0rpi0

Więc zrób tak: Option -> Environmental settings -> VFAPI Plugin. Kliknij prawym na "direct show multimedia file reader" i daj higher priority tyle razy aby znalazł się na szczycie listy. Jeżeli dalej nie będzie wczytywało to spróbuj umieścic na szczycie listy tym samym sposobem wpis "AVI VFW comatibility reader".
Stary 11.07.2005, 17:34   #7
raftu
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sc0rpi0
Więc zrób tak: Option -> Environmental settings -> VFAPI Plugin. Kliknij prawym na "direct show multimedia file reader" i daj higher priority tyle razy aby znalazł się na szczycie listy. Jeżeli dalej nie będzie wczytywało to spróbuj umieścic na szczycie listy tym samym sposobem wpis "AVI VFW comatibility reader".
Wykonałem te czynności jednak komunikat ten nadal sie pojawia , może jesazcze jakieś pomysły ?
Pozdro.
Stary 11.07.2005, 17:38   #8
sc0rpi0

Hmm pamiętam że gdzieś ktoś miał taki problem i został on rozwiązany tylko nie pamiętam jak Zawodzi coś mi ta pamięć Moze pokombinuj przesuwać w górę inne wpisy. Może być to teżwina kodeka, jakie masz zainstalowane w systemie ?
Stary 11.07.2005, 18:52   #9
raftu
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sc0rpi0
Hmm pamiętam że gdzieś ktoś miał taki problem i został on rozwiązany tylko nie pamiętam jak Zawodzi coś mi ta pamięć Moze pokombinuj przesuwać w górę inne wpisy. Może być to teżwina kodeka, jakie masz zainstalowane w systemie ?
Moje kodeki to ffdshow , divxg400 , codek pack i pare innych standardowych.
Przeunołem jedną z opcji na samą górę i mogę już wczytywać avi , ale nie mam możliwości ustawiania bitare i plik po przerobieniu ma zajmować ponad 4GB,
Stary 11.07.2005, 19:36   #10
sc0rpi0

W opcjach zaawansowanych jeżeli coś chcesz zmienić a się nie da kliknij prawym i daj unlock. Powinno pomóc.
Stary 11.07.2005, 19:47   #11
raftu
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sc0rpi0
W opcjach zaawansowanych jeżeli coś chcesz zmienić a się nie da kliknij prawym i daj unlock. Powinno pomóc.
Pobrałem nowy profil MVCD i mam możliwość regulacji tych opcji , jednak podczas przerabiania filmu pojawia mi sie na środku ekranu napis ANALISING , a czas trwania procesu 10 godzin czy da sie to jakos skrucic , i czy wiesz moze z kad pobrac dodatkowe profile dla svcd
Dzięki.
Stary 11.07.2005, 22:55   #12
sc0rpi0

Czas trwania zależy od sprzętu i raczej skrócić się go nie da :/. Profili do SVCD niestety nie mam ale poszukam.
Stary 11.07.2005, 23:18   #13
raftu
Nowy na forum

Dzieki za wszystko , ale mam jeszcze kilka pytań.
1 . Czy istnieje sposób aby nałożyć napisy na film avi bez konieczności jego ponownej kompresji.
2. Czy istnieje ffdshow który zawija napisy poniewasz ten który ja mam tego nie robi i gdy napis jest zadługi to ginie na rogach ekranu
3. Mam takrze program canopus pro coder i w nim wczesniej wszystko robiłem ale musiałem dzielic filmy na dwa CD , napisy do filmu nakładał mi divxg400 , czy istnieje sposób , aby i w tmpgenc on zadziałał .
4 . Podczas obrubki filmu , aby mi sie zmiescił na cd bitare wynosi 300 czy warto go kompresowac .
5 Mam p4 2,6 ghz i 512 ramu oraz 128 mb grafikę w programie canopus procoder
zaniana pliku avi na vcd trwa ok 1 godziny , svcd około 3 godzin , tak więc czy tobie w tmpgenc równie długo to zajmuje jak mi .
6 Film , który przerabiam trwa 91 min . i bitare wynosi 300 , tak więc jeżeli chciał bym przerobić film trwający 2 godziny zmniejszyło by się jeszcze bardziej , aby nie marnować czasu chciałbym wiedzieć czy warto się w to wogule bawić , mam na dysku film trwający 2 godziny i jest całkiem ładny zastanawiam się więc jak tego dokonać
Dzięki , pozdrawiam.

Ostatnio zmieniany przez raftu : 11.07.2005 o godz. 23:25
Stary 12.07.2005, 09:30   #14
sc0rpi0

1. Tak istnieje, zastosowanie FFdshow. A instrukcja tego w moim poradniku VCD.
2. Mój FFdshow zawsze zawija. Poszukaj najnowszej wersji. I w ustawnieach kodeka w zakładce Napisy -> Text zaznacz wpis "split long subtitles".
3. Żeby zadziałał canopus czy divxg400? Canopus napewno nie Ale divx400 jak najbardziej. Sam go nie próbowałem nale na pewno się da bo u mnie w TMPGEnc działało i nakładanie przez FFdshow i przez VobSub.
4. Hmm wiesz różni ludzie mają różne wymagania Aj bym to skompresował Jak chcesz przerób kawałek filmu (jakieś 2 minuty) i przerwoj kompresję po czym sprawdź jakość. Jeżeli Ci będzie odpowiadać to przerabiaj a jeżeli nie to podziel na 2 CD. To co ja zauważyłem to to, że jeżeli po przerobieniu na komputerze film był "pixelozą" to na TV te pixele mniej widać bo jak wiadomo TV to nie monitor od komputera i tak dokładnie nie pokazuje
5. No też gdzieś tak porównywalnie ( ja mam Athlon64 3000 512 DDR i grafa radeon 128). Mówie tylko o TMPGEnc bo da sie znależć program w którym zrobi to szybciej (nie zawsze lepiej )
6. No dwie godziny to może być już zdecydowanie za dużo. O ile w przypadku 91 minut na jakość dużo nie straci to tutaj mogą być już pixele widoczne nawet na TV. Ale tak jak pisałem wcześniej pzrerób kawałek i sprawdź. Nie zajmie Ci to dużo czasu (góra kilka minut, szczególnie na Twoim sprzęcie).

Powodzenia
Stary 12.07.2005, 13:32   #15
raftu
Nowy na forum

Dzięki co do ffdshow mam juz taki który zawija napisy , ale mi wiesza program do odtwarzania filmów ( mam allplayer ) i programy do obróbki filmów może wiesz o co hodzi (wersja ffdshow-20050527 )
Co do divxg400 wiesza mi tylko TMPGEnc w tym programie mam ustawioną opcje
Direct show multimedia file reader co pozwala mi film zrobic szybciej i zbitare 700
oraz dźwiękiem nawet 126 kb
Po przerobieniu filmu w odtwarzaczy pisze że powinienem mieć dźwięk , 44 khz mpeg layer 126 kb , ale nic nie słychać , może ktoś zna przyczynę takiego stanu rzeczy.
Czytałem troche na forum ale odpowiedzi jednoznacnej w tym przypadku nie znalazłem , moje pytanie to : czy jeżeli nagram film na cd to w stacjonarnym będzie dźwięk i czy da się coś zrobić aby na kompie był również .
W programie the film machine wydzieliłem ścieżkę audio czy istnieje możliwość szybkiego połączenia jej z filmem?
Może jakieś pomysły ?
Dzięki.

Ostatnio zmieniany przez raftu : 13.07.2005 o godz. 14:17
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: