![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.07.2008
![]() |
Synchronizacja dźwięku.
Witam.
Jest na forum jakaś osoba która ma dużą wiedzę na temat synchronizacji dźwięku z materiałem video, i mogłaby ewentualnie pomóc ? Ogólnie posiadam na ten temat wiedzę, ale z pewnym filmem mam problem aby dodać do niego ścieżkę dźwiękową. Posiadam film na DVD (25fps) i ścieżkę dźwiękową zgrywaną z kanału TV. Nie mogę jej zsynchronizować z materiałem video zawartym na tym DVD. Pomoże ktoś, kto być może ma większe doświadczenie ? Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sie wie , a czym synchronizujesz ? masz klapsa tam ? rozjezdza sie dzwiek ?
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Ręcznie to ustawiam. Ustawiłem początek zgrywanego dźwięku z początkiem oryginalnej ścieżki dźwiękowej zawartej na filmie dvd. Dopiero potem mi się rozjeżdża dźwięk, rożnica tak około 5 sekund.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Temat był wielokrotnie poruszany na forum, można użyć opcji szukaj
![]() Generalnie nie wystarczy zsynchronizować początków ścieżki audio, musisz to zrobić w punkcie początkowym i końcowym. Metodyka postępowania została opisana dla programu Adobe Audition tutaj. Niestety ta metoda może również nie zadziałać, gdyż ścieżka zgrana z TV z lektorem mogła zostać w wieloraki sposób inaczej przygotowana niż ta na DVD. Mogły być pomiędzy reklamy, momenty końca jakiegoś epizodu, gdzie film był cięty, edytowany pod lektora czy z jakiś powodów inaczej złożony i będą małe rozbieżności w czasie. Pozostaje wtedy cięcie ścieżki po kawałku (np.: w odstępach 5 minutowych) i dopasowywanie jej fragmentami tak aby pasował. Bardzo mozolna robota, ale zazwyczaj kończąca się sukcesem.
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Ta ścieżka reklam nie ma.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zacznij zatem od synchronizacji obydwu ścieżek audio w tych samych miejscach na początku i końcu (naturalnie ścieżkę z tv dopasowuj do tej z dvd). Jeśli wszystko będzie ok, podmień dźwięk na dvd i to wszystko.
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Kiedyś raz miałem podobną sytuację miałem wydanie filmu na DVD w wersji NTSC (23fps) i próbowałem dodać do tego filmu polską ścieżkę.
Tak samo ustawiłem początek, a potem się coraz bardziej rozjeżdżała. Nie dałem rady wtedy, ale znalazłem wersję tego filmu w brrip w formacie avi w 23fps. I tam ktoś dopasował tą ścieżkę, ciekawiło mnie to wtedy jak ktoś tego dokonał. Teraz mam podobnie jak z tamtym filmem kiedyś, niestety nie ma go na internecie w żadnym formacie. Więc będę musiał spróbować poradzić sobie sam. Moja wersja Adobe Audition to CS6 5.0.2. build 7. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
Do synchronizacji dźwięku (2.0) najlepszy jest program audacity, zainstaluj do niego dodatek FFmpeg_v0.6.2_for_Audacity lub ffmpeg-win-2.2.2 będziesz mógł dodawać dźwięk w formacie ''ac3''.
Tniesz audio naciskając: Ctrl+I, powiększasz lub zmniejszasz audio naciskając: Ctrl+rolka myszki. Do zmiany fps możesz użyć program: UsEac3to v1.1.1, w programie MediaInfo sprawdzisz ilość fps filmu. poglądowy filmik: youtube.com/watch?v=Iv3pQZFBcKE Ostatnio zmieniany przez devcer : 20.05.2019 o godz. 06:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Synchronizacja dźwięku z video od klatki kluczowej I-frame | burcik | DivX, Xvid, Matroska i inne | 0 | 13.07.2010 22:13 |
Wyciągnąć ścieżki dźwiękowej z DVD & synchronizacja obrazu i dźwięku. | reese | DVD-Video | 16 | 03.01.2010 00:04 |
Synchronizacja dźwięku od pewnego momentu filmu | jakob101 | DVD-Video | 8 | 13.03.2008 16:45 |
synchronizacja dźwięku i obrazu | dinopiano | DVD-Video | 0 | 01.05.2006 11:39 |