![]() |
Taa. Jestem sam ciekaw. Rewelacji to raczej nie będzie ! Tak długi materiał to tylko na 2 x DVD-R. Swoją droą to mesztica to nawet spox kolo - milo sie gadalo.
|
Hmm... zabralem sie w koncu za Powrot Krola... ustawienia defaultowe, 10 przejsc... 16 godzin kodowania... no i tak jak sie spodziewalem wyszla kaszanka :)) Jednak 192 minuty to troche za duzo jak 3,1GB :)
No i teraz... w momencie dzialania CCE nie moglem wejsc do menu i nie udalo mi sie znalezc tego wykresu rozkladu bitrate... oraz druga sprawa to to, ze nie moge otworzyc pliku ECL (ograniczenie triala). Podejrzewam, ze to pierwsze zalezy od drugiego :)) Pora sie wybrac na poszukiwanie nowego "patcha" do CCE... :)) Pomyslalem sobie, ze to dobry moment na wyprobowanie tego co napisal Olav :) Mam nadzieje, ze roznice bedzie widac, chociaz nie spodziewam sie cudow :) Pozdrawiam... Majkel :) |
Cytat:
|
Cytat:
A jaki program pozwala na analize filmu i zrobienie takiego wykresu? Ciekaw jestem jak to sie ma do moich "prac" :) |
no dobrze ale może masz jakieś wnioski, rady bo nadal nie wiadomo jak spożytkować twoje badania ;)
a tak na marginesie: ten wykres dotyczy obrazu o avg. bitrate 2000 kb/s czyli bardzo niskiej jakości jak na DVD i nie jest to dobry przykład w rozważaniach na temat wysokiej jakości ;) |
Wracając do tematu, dla wszystkim nieinkumatych o czym wogle mówie.
http://www.doom9.org/mpg/images/cce-advvbr.gif Powyższy wykres ilustuje jak rozkłada się współczynnik Q factor. W tym wypadku jest to bvaaaardzo ważna rzecz, jeżeli chodzi nam o jakość. Nie wiem czy wogle ktos jest tym zainteresowany o co wogle w tym chodzi. Edycja wykresu pozwala na minimalne zmiany, w korygowaniu obrazu. Poza tym daje nam pewność że material wynikowy bedzie dobrej, jak nie bardzo dobrej jakości. http://www.doom9.org/mpg/images/cce-grayarea.gif Ten wycinek wykresu, ilustruje zaś duzy skok w wahaniach współczynnika Q factor. Objawia się to na monitorze, cząstkowymi skokami jakości, które wynikają ze zbyt zróźnicowane alokowania danych ! Powodzenia ! |
Obecnie pracuje nad funkcją ADVANCED VBR bitrate allocation -> wykres rozkładu bitrate, oraz współczynnika Q factor. Bardzo przydatna rzecz. Mówi nam o zbyt dużych uchybieniach w bitracie, o średnim współczynniku Q factor, oraz ogólnie pozwala zapobiec wszystkim lukom, jakie zostały pominięte podczas transkodowania. Wykres można skorygować własnorecznie. Jest to troche skomplikowana i czasochłanna rzecz.
|
Robimy tak. Najzwyczajniej w swiecie odpalamy DVD2DVD-R. Jak zakonczy sie demultiplexing (i tak dalej i tak dalej) az do kiedy uruchomi sie CCE. Wtedy wylaczmy CCE (CTRL + ALT + DEL -> zamykamy proces ECCL + DVD2DVD-R). Teraz wchodzimy to katalogu DVD2DVD-R. No i tam powinien byc taki katalog ECCL (dokladnie nie wiem czy to jest dodatek do samego CCE, czy tez DVD2DVD-R, bo CCE mam zainstalowany w tym samym katalogu co DVD2DVD-R). Uruchomi sie programik, ktory wyglada tak samo jak CCE. Wczytujemy PROJECT (w tym wypadku to nasz plik *.ecl wygenerowany przez DVD2DVD-R). Klikamy prawym przyciskiem na edit, no i tam zmienniamy wszystkie ustawienia, na te, ktore pisalem powyzej. Powodzenia !
|
Cytat:
Aha - znalazłeś edytor do plików ECL ? Jabba |
No i tak jak myślałem. Efekty i jakość wyjściowa bardzo ale to bardzo dobra. Ale oczywiście to wszystko poprzez umiejętne manipulowanie plikiem ECL. Polecam ustawić sobie: Quantized Scale=27, Multipass VBR BIAS=30, bitrate maxymalny=9800, bitrate minimalny=0, bitrate average (ten podany automatycznie jak kiedyś przez DVD2DVD-R), a Quantized Matrices przestawić na MPEG STANDARD !!! Poleecam. Czekam na wasze opinie i sugestie.
|
Cytat:
Sory, ale jak przeczytałem to zdanie to mało nie spadłem z krzesła :)) Nawiasem mówiąc mógłbyś umieścić na sieci gdzieś chociaż kilka sekund tego "ideału"... jakbym porównał z moim to moze bym sie przejął tym co piszesz :) Pozdrawiam... majkel :) |
Przekodowany oryginał jest o bardzo wysokiej jakości. Brak poszarpanych krawędzi, makrobloków, bitrate rozkłada się bardzo równomiernie !!! Jednym słowem ideal. Teraz tylko podszlifuje troszeczke utawienie filtra Quantized i wszystko będzie de luxe !
|
Pokombinujemy panowie. Dzisaj niestety i przez następne trzy dni musze do prac i to w dodatku na nocki po 12h. Do zobaczenia !
|
Cytat:
|
Może być też LotR - wersja zwykła (kinowa).
Jabba |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:21. |