Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.04.2004, 20:24   #1
zozio
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Sztum
Posty: 3
zozio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
VCD na Płycie DVD jak to zrobić ??

Nie wiem jak to zrobić a chciałbym na 1 płycie DVD umieścić kilka filmów w formacie VCD. Jeśli jest to możliwe to jak to zrobić i czym ??
zozio jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2004, 22:53   #2
Ufil123
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem jak to zrobić a chciałbym na 1 płycie DVD umieścić kilka filmów w formacie VCD. Jeśli jest to możliwe to jak to zrobić i czym ??

NO JASNE !!!
w TMPGEncDVDAuthor ,z tym że musisz mieć plik .mpg (mpg1) a nie .DAT!!a jak masz w DAT to nic prostszego jak wrzucić go do TMPGEnc i przerobić na mpg (VCD) i potem wrzucić to do TMPGEncDVDAuthor!!!!

ja tak robie od 3 miesięcy i wszystko śmiga!!!!!!
pozdrawiam!!!! (jak jakieś pytania to wal śmiało)
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.04.2004, 22:56   #3
Robs
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=29831
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 10:29   #4
zozio
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Sztum
Posty: 3
zozio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ufil123
Więc walę śmiało: Czym przerabiasz avi na mpg (mpg1)??
POZDROOFKA
zozio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 12:19   #5
Ufil123
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
najlepiej TMPGEnc ( jest darmowy)!!! a zresztą nie będe sie rozpisywał!!!
TU MASZ INSTRUKCJE :-)!!!napewno następnym pytaniem będzie jak dodać napisy więc juz to przewidziałem i wszystko jes w instrukcji

"Jest to dość długa opowieść, ale da się zrobić . Potrzeba będzie kilku programików:
VirtualDub + plugin Avery Lee Subtitler, TMPGEnc, konwertery formatów napisów.
Założenie jest takie, aby przekonwertować film z divx z napisami na film vcd z napisami.
Napisy w vcd będą wkodowane w ekran. Inaczej się nie da. W SVCD można wkodować napisy tak, jak w DVD, czyli przełączane. Niestety w VCD nie ma takiej opcji
1. Napisy należy przekonwertować do formatu SubStationAlpha (SSA), gdyż tylko takie łyka VirtualDub. Należy pamiętać o odpowiednim wyborze kodowania polskich literek i wielkości znaków
2. Odpalamy VirtualDuba, wczytujemy film. W menu Video wybieramy opcję filtry, Add, wybieramy z listy Subtitler, wczytujemy plik ssa z napisami.
3. Z menu Start, odpalamy opcję Start Frame Server, i zapisujemy plik np. film.vdr
4. Odpalamy TMPGEnc, wybieramy opcje niezbędne dla VCD. Jako źródło obrazu i dźwięku wskazujemy plik .vdr, który jest frame serwerem. Następnie klikamy Encode i gotowe Po kilku (kilkunastu) godzinach mamy empega z napisami.
5. Nagrywamy go np. Nero jako VCD i cieszymy się oglądaniem na DVD podłączonym do TV. "

formum space.pl - misiek2001

tutaj dodaje szegułowy opis txt -> ssa ( nie dotyczy Cię już 3 punkt opisu,ponieważ reszte robisz tak jak w powyższym opisie)

Pozdrawiam
Dołączone pliki
File Type: rar txt-ssa.rar (79.0 KB, 69 oglądane)
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 12:39   #6
Aszej
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 13.12.2003
Lokalizacja: Czarne
Posty: 271
Aszej zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A może prościej co do tekstu instalujesz jak nie masz ffsdshow zaznaczasz opcję napisy a w TMPGEnc standardowo. Ja tak zawsze robie bo męczy mnie przrabianie ich za każdym razem i polecam kazdemu tę metodę
__________________
Lubię robić to co lubię

MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
Aszej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 16:57   #7
Ufil123
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A może prościej co do tekstu instalujesz jak nie masz ffsdshow zaznaczasz opcję napisy a w TMPGEnc standardowo.

kombinowałem tak jak powiedziałeś z tym że nie widze tu żadnej takiej funkcji!!!!!

OŚWIEĆ MNIE!!!!

POZDRAWIAM
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 17:13   #8
Aszej
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 13.12.2003
Lokalizacja: Czarne
Posty: 271
Aszej zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
w konfiguracji wybież napisy (eng. subtitles) i zaznacz ptaszkiem z boku dla sprawdzenia włącz film nawet w media playerze
__________________
Lubię robić to co lubię

MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
Aszej jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.04.2004, 22:53   #9
Ufil123
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
aha o to chodzi, to spoko!!!
wielkie dzięki

CZLOWIEK UCZY SIE PRZEZ CAŁE ŻYCIE
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2004, 09:31   #10
zozio
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 07.09.2003
Lokalizacja: Sztum
Posty: 3
zozio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wink

Ufil zrobiłem tak jak mówiłeś tylko że u mnie (może czegoś nie zaznaczyłem) ten cały proces trwa 55 minut i właśnie czekam na rezultat. Może się uda. Po zakończeniu pracy tempg 2.5 plus dam znać.
zozio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.04.2004, 14:43   #11
Ufil123
Forumator
 
Data rejestracji: 04.04.2004
Lokalizacja: Chorzów
Posty: 903
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czas całego proceu zależy oczywiście od procka przy DURONIE 1,8G przerobienie ok1,30h zajmujeo ok.1h więc wszystko raczej jest ok....!!!
daj znać jak poszło!!!!
__________________
Ludzie pomocy bo już nie mam pomysłu!!!!
Ufil123 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 01:20   #12
kamson
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.01.2005
Posty: 4
kamson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak mam przekonwertować napsiy do formatu SubStationAlpha (SSA) i w jakim programie ?? ja ma program Subtitletoolen czy w tym da rade?? i jak to zrobic?? a wogole z tej strony co tam dales nie mozna nic sciagnac do tego virtualdub :/

Ostatnio zmieniany przez kamson : 31.01.2005 o godz. 01:43
kamson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 14:07   #13
sc0rpi0
Kibic żużla :)
 
Avatar użytkownika sc0rpi0
 
Data rejestracji: 07.12.2004
Lokalizacja: Rzeszów
Posty: 775
sc0rpi0 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Możesz to zrobić np w Subtitle Workshop. Otwierasz plik z napisami a potem tylko File->save as i 2x klikasz na Sub Station Alpha (ssa) bądź na SubRip (srt).
sc0rpi0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 22:19   #14
kamson
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.01.2005
Posty: 4
kamson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
oki z napisami sie udalo !! ale mam kolejne dwa problemy bo najpierw chcialem zrobic filam VCD bez napisow i wziolem Rybki z Ferajny z dubingiem i przerobilem avi-->mpg ale teraz ma 810MB a mialem tylko 465 co mam teraz zrobic czy moge nagrywac w nero na plytke 700 MB czy musze cos zrobic jescze do przerobienia uzylem programu "tmpgenc" i wybralem tam opcje 75min/650MB bo mialem dwie takie same:/ co teraz??


A druga sprawa to to ze uzywam do laczenia filmu i napisow programu VirtualDub 1.4.10!! i che zgrac napisy z filmem wybieram film w formacie avi i wyskakuje mi takie cos : Couldn't locate decompressor for format "XVID" (unknown)
VirtualDub requires a Video for Windows (VFW) compatoble codec to decompress video. DirectShow codecs, such as those used by Windows Media Player, are not suitable.

Problem znika kiedy wczytam plik skompresowany juz mpg :/ co jest moze cos w opcjach musze zmienic:/ !! a gdyby nic nie dalo sie zrobic to mam pytanie czy kiedy juz polacze plik filmowy z napisami i bedzie to plik vdr. czy moge go juz nagrywac czy musze jescze raz go zmieniac w TMPGnc?? czy moge go juz nagrywac??

aha i jescze jedno jak tam trzba te napisy ustawic wtym virtualdub zeby wyswietlalo mi wszystkie polskie literki

THX!!! pozdro for ALL!!

Ostatnio zmieniany przez kamson : 31.01.2005 o godz. 23:26
kamson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2005, 19:53   #15
Zibi73
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.02.2005
Posty: 1
Zibi73 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
cześć! jakim programem mozna dvd przerzucic na vcd.
Zibi73 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.