![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.11.2003
![]() |
Wejsciowy format materialu dla DVD-NTSC.
Mam analogowy material na kasecie VHS w PAL-u
Poproszono mnie abym nagral to na DVD ale dla rodziny w USA. Auth+palenie w UMS, a bedzie ogladane w stacjonarnym. Czy zgrywac to od razu NTSC ustawiajac w programie nagrywanie w NTSC/29Hz, czy zgrac tak jak jest w PAL-u i potem konwersje dopiero zrobic na NTSC? np. w AP. ? Pozdrawiam. Andrzej. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
pierwsza uwaga - ciężko zrobić z VHS porządne DVD Video, bo oba te standardy różnią się mocno rodzielczością. chyba, że masz dobrą kartę video ze sprzętowym enkoderem video ( Pinnacle DC10/30) wtedy ma to sens. inaczej lepiej jest zrobić VideoCD, które jest cyfrowym odpowiednikiem VHS...
zrzuć to i zapisz w PAL-u jako AVI (MJPEG, HUFFYUV albo bez kompresji) a potem przekonwertuj na MPEG1/2 za pomocą Conopus Procodera albo Maincontect MPEG Encodera na NTSC - powinno być OK
![]() |
#3 | ||
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Cytat:
DVD-ntsc , ale mam problem taki ze dostaje osobno video i audio a jeszcze chcialem auto w UMF2 zrobic a on nie supportuje AC3... moglbym dac MPEG Audio ale znow chodza sluchy ze odtwarzacze NTSC nie radza sobie z audio innym niz DD...nie mam jak sprawdzic czy to prawda a pomylka by bylo wyslac plytke a tam skucha film niemy ;-) Musialbym uzyc cos innego niz UMF2 a szkoda bo prosty jest. Co radzisz , tym razem w kwestii authoringu i audio ? Andy |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
Cytat:
lepszą jakość dźwięku AC3 dają np. Soft Encode albo Vegas Video +DVD ale to komercyjny soft... authoring najlepiej zrobić za pomocą "zawodowych" programów typu DVDLab albo DVDMaestro. Ulead DVDWorkshop też jest niezły i można go zmusić do obsługi AC3 (jest opis na mojej stronie).
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dziekuje za podpowiedzi.
Andy. |
![]() |
![]() |
![]() |
|