![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.04.2004
![]() |
Napisy i rozdzielczość 352x576 problem
Mam film mpeg 2 o rozdzielczości nietypowej 352x576 nie potrafię wstawić poprawnie do niego napisów. Napisy wyświetlają się po prawej stronie i są obcięte. Napisy wstawiam za pomocą IfoEdita plik sub tworzę za pomocą SRT2Sub, wszystko działa dobrze przy normalnej rozdzielczości DVD. W programie SRT2SUB jest możliwości regulacji położenia napisów ale wszelkie manipulacje nic nie dają.
Proszę o jakieś sugestie. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
to zapewne dlatego, że przy tej rodzielczości (Half D1) obraz podczas odtwarzania jest rozciągany w poziomie (do 704 lub 720 pixeli) i jak je umieszczasz na środku, to potem lądują z boku... ustaw je tak jakby plik miał rodzielczość 720x576 i powinno być OK...
poza tym możesz użyć softu w którym masz możliwość podglądu tego co robisz zanim zmarnujesz czas na stworzenie płyty - np. DVDMestro + napisy textowe w formacie STL.
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 15.11.2004 o godz. 17:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
![]() |
Próbowałem Dvd Maestro 2.9, ale też nie wychodzi na podglądzie napisy są na środku ale w połowie ekrany je ucina po wmuksowaniu są po prawej stronie ucięte. Napisałeś wstaw je tak jakby plik miał rozdzielczość 720x576 to znaczy jak to zrobić.
Dzięki za odpowiedź Pozdrowienia |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
KONKWISTADOR
![]() |
użyłeś napisów w formacie STL ?
![]() |
#5 |
Bywalec
![]() |
Tak użyłem napisy w formacie stl. Mam właśnie zamiar użyć teraz napisy w formacie son, w MaestroSTB jest opcja określająca w jakiej rozdzielczości mają być napisy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
KONKWISTADOR
![]() |
sprobuj ustawić taki rozmiar: 352x550 a jak to nie pomoże to użyj ReStream i powiększ video do rozmiaru 704x576 i wtedy już powinno być OK z ustawieniami pozycji napisów bo wszystko będzie standardowo.
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 17.11.2004 o godz. 15:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
![]() |
Wyszło, przygotowałem napisy w MaesroSTB dla rozdzielczości 352x550.
Dziękuje za pomoc. Pozdrowienia Andrzej |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|