![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.01.2005
![]() |
Gdyby był to problem sterowników to wolniej by sie nagrywało - wiem bo przerabiałem.
Reinstalacja windy problem długiego palenia wyjaśniła ale nic poza tym. Co zrobić aby palić ta nagrywarka płyty z prędkościami mniejszymi niż maksymalne? Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
1. Zapodaj jakiś wykres z Kprobe, płytki nagranej przez Ciebie i kumpla, tylko przy odczycie płyty pamiętaj, żeby nastawić odczyt na x 4.
2. Jak nagrywa Ci dobrze na Verbatimach to nagrywaj na tych płytach. Na pewno wyjdzie to na zdrowie stacjonarce, nagrywarce i Twoim nerwom, no i płyta posłuży Ci bardzo długo. Dla przykładu - chyba rok temu nagrałem na Litku mojemu synowi film. Jak to dzieciak całą płytę porysował, rzucał itp. Pomimo to chodzi bez ścinek w stacjonarce. TDK z tego okersu, podobnie męczona już się krzaczy. 3. TDK miało kilka wpadek i wypuściło nieco zwalonych płyt, może też trafiłeś na taką partię. 4. Na DVD+RW na Litku zawsze nagra Ci się idealnie, nawet na badziewiu typu Esperanza (jak miałem Litka, to na RW zawsze nagrywał idealnie, a na zwykłych płytach w stacjonarce się krzaczyło i skakało). 5. Wolniej nie znaczy lepiej. Icemac pisał o tym wielokrotnie na forum i w pełni się z tym zgadzam. Dla przykładu na Litku SOHW 832s nagrałem dwie płyty TDK DVD-R. Jedna z prędkością x 4 - wyszły 173 błędy PI, a druga x 2 - wyszło ponad 900 PI. Jak widzisz istotna różnica Pozdr. P.S. Popatrz na test Twojego Litka na cdrfreaks. Po teście chyba bedziesz mógł dobrać odpowiednie nośniki do Twojej palarki: http://www.cdfreaks.com/article/194
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" Ostatnio zmieniany przez madmax2 : 28.04.2005 o godz. 20:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.04.2005
![]() |
A ja stwierdzam że 1673 to wstrętna qpa :-( Liteon też na pewno idzie w tej chwili na ilość a nie na jakość, chociaż chyba taka tendencja teraz...)
OD ZAWSZE byłem fanem "lajtona", w początkowym okresie, gdy rozwijało się CDRW miałem szajsunga (moja 1-wsza nagrywara - SW206 bodajże - kosztowała qpe kasy z 9 stów) i potem z 3 razy złożyłem qmplom kompa z TEAC-em, gdy nastała dla mnie epoka LiteOn. Od tego czasu wkładałem w kompy które montowałem tylko LiteOna (chyba że ktoś WYRAŹNIE życzył sobie coś innego) W czasie ostatniego roku wymieniłem gwarancyjnie z 3 szt (Liteonów oczywiście). Cóż - każdemu się zdarzy, nawet najlepszym (w swojej klasie cenowej oczywiście) - myślę. No ale czarka się przebrała jak qpiłem 1673, który kilka dni temu po wielokrotnych testach (a to XP a to 98 a to NForce a to VIA) dołączył do "sprawnych inaczej". Pierwotna konfiguracja : gigabyte K8NS na NForce3 i XP (reszta komponentów nie może raczej wpływać na nagrywarę - RAM WYKLUCZAM, chodzi raczej tylko o chipset/BIOS płyty głównej) System instaluje się ok, (jedynie napęd B.WOLNO podnosi się do prędkości umożliwiającej odczyt katalogów). Generalnie cała instalka (sys, sterowniki NForce, grafika itd. użytki, winDVD4 - kończy się powodzeniem) Napęd poprawnie odzczytuje CDR-Y (chociaż jak pisałem wcześniej b. wooolno się rozkręca - ale taki już jego urok - myślę) Wrzucam płytkę z filmem DVD (tłoczona) i..... tnie się jak cholera !!! Przejście z początku do końca filmu zajmuje ok20-30 sek !!!!! Dodatkowo po tej próbie odtworzenia filmu, transfer z płyr CDR spadł do poziomu FDD :[. Reboot - nie pomaga. Po testach z ustawieniami (DMA włącz-wyłącz, ustaw na sztywno UDMA2 a tak dla ciekawostki sterownik IDE (więc BIOS MB wcześniej) NForce'a widzi ten napęd jako UDMA4 Jedyne co pomogło to odinstalowanie drivera IDE NForce-a i (tego nie wiem na pewno bo zrobiłem te dwie czymności naraz) instlacja windvd5 - testowy film DVD zachowuje się teraz poprawnie tzn. nic się nie tnie i przeskok z początku do końca filmu zajmuje z 0,5 sek. No to mam cię - myślę sobie, po czym wrzucam czystą CDR do spalenia. (ostatnie Nero) -chcę rozpocząć płytkę aby nagrać kilka plików. Daję komendę PAL! i ......... echo nawet nie odpowiada. Napęd startuje, zaczyna "mieszać" prędkością i tak miesza w nieskończoność (progres 8% cały czas). Jedyne co pozostaje to kilnąć nero (dłuuugo się potem xpek podnosi) lub użyć jedynego 100% pewnie działającego przycisku w blaszaku - RESET. Po pozbieraniu się wind do kupy i przejrzeniu płytki - nawet Leadin się nie nagrał !!! Dodam że Liteon miał FW w wersji 02. Rzuciłem się też w wir aktualizacji Biosów płyty głównej, Liteona do v 07 - niestety klapa. MB ma wprawdzie SATA, ale powyłączałem to dziadostwo bo HDD też mam na ATA. Konkluzja: Liteon robił KIEDYŚ dobre napędy - teraz experymentuje na userach. Wystarczy popatrzeć na versję FW : ostatnia oznaczona nr 07 - SIEDEM razy ją poprawiali ![]() eech szkoda słów. Szczerze powiedziawszy nie wiem co teraz kupić (oczywiście mam szczerze dosyć liteona). Plex trochę drogawy ale jak ma działać a nie udawać że działa to wolę dołożyć jednak trochę kasy i mieć mniej nerwów zszarganych. A liteon podejrzewam i tak ma to w d..ie bo sprzedaje bankowo więcej napędów niż plex i woli przerzucić dokładne testowanie sprzętu na użytkowników (taa zaraz ktoś napisze: jakbyś miał chipset intela i proc intela toby ci działało ok) Tyle że z taką polityką daleko nie zajdzie. qrde ale się rozpisałem... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|