![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
Wszystkich zainteresowanych wynikami na UDMA100 proszę o cierpliwość. Chwilowo wydałem 1500zł na komputer, wiec DVD musi troszkę zaczekać. Chyba że znajdę kupca na ASUSa CD S500/A
Ale obiecuję, że po kupnie, wyniki testu zaraz znajdą się na forum. DomanR, czy w instrukcji do tego napędu znalazłeś jakieś oficjalne informacje nt. tego triku z regionem, o którym pisałem wyżej (dwa klawisze)? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.04.2002
![]() |
A to co znalazłem w sieci:
1. http://www.digit-life.com/articles/dvd1001/dvd-10-01-asus16.html 2. http://www.pcwelt.de/tests/hardware-tests/cd-rom_dvd-laufwerk/19503/ 3. http://www.freenet.de/freenet/computer/hardware/dvd/asus_dvd_e616/01.html 4. http://www.tecchannel.de/hardware/643/11.html 5. http://computing.aol.de/computing/testcenter/produkte/topliste.jsp?kategorie=DVD-Laufwerke Niestety linki oprócz pierwszego, który jest po angielsku są po niemiecku. -- Pozdrawiam Gofer |
![]() |
![]() |
#18 |
=F=
![]() |
Witam
Jak na dziś, to przyznaję, że jeszcze nie kupiłem napędu Asusa (brak kasy), ale przesledziłem opisy podane przez gofera (przy pomocy żony, bo ona coś w niemieckim się orientuje). Jedno wynika z opisów tych: ten napęd to rakieta - b. szybki i dość głośny. Piszą też, że nie jest kompatybilny z trybem DAO-Raw. Czy ten brak jest ważny dla DVD, CD i ewentualnego użytkowania napędu do kopiowania w locie płytek? Jaki to ma wpływ na odczyt CD-Textu? Ogólnie wypowiadają się pochlebnie o tym napędzie, choć komentarze osób użytkujących (chyba) są takie, że ocena "5" jest zbyt wysoka. DomanR, czy rzeczywiście ten napęd jest głośny w trakcie pracy? Czy nie powoduje to niemiłego efektu podczas oglądania filmów? Czy nadal jesteś zadowolony z urządzenia? A może jest ktoś inny, kto nabył ten napęd i podzieliłby się wrażeniami? Dragal, co sądzisz o swoim LG (bo o ile pamiętam, to masz DVD tej firmy) - czy też jest głośny i nie obsługuje DAO-RAW? Ja mam nagrywarkę LGx12 i jestem z niej zadowolony (chodzi cicho i czyta DAO-RAW), choć może zmieniłbym na x16. Może z DVD LG jest podobnie, co? |
![]() |
![]() |
#19 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Wciąż jestem zadowolony z napędu (jeszcze się nie zepsuł :-) Jeśli chodzi o chałas to przy Pioneer'ku to cicha myszka. Nie oznacza to że napęd nie wydaje dźwięków jak już się rozpędzi, ale są one na znacznie mniejszym poziomie. Oprócz tego wydaje charakterystyczne dla napędów ASUS'a "gwizdnięcia" (nie wiem jak to nazwać) wynikające chyba z ruchu głowicy).
Podczas oglądania filmów odczyt danych jest mały więc i prędkości są małe, więc nie wydaje żadnych denerwujących dźwięków. Ale nie powiem że go nie słychać. Może i są jeszcze bardziej wyciszone napędy. Ja za dużego porównania nie mam. Ale trzeba się na coś zdecydować: albo jakość odczytu albo inne bajerki. Dla mnie ważniejsze jest to pierwsze, a oba dosyć żadko idą w parze. |
![]() |
![]() |
#20 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Witaj Fantomas
Co do mojego sprzetu to mam DVD LG DRD8120B 12x uwazam, ze ten sprezt pod wzgledem glosnosci i jakosci wykonania ( gl zewnetrznie w srodku podobnie ) jest lepszy od LG 16x, szczerze polecam choc nie ma ich juz w sprzedazy. Co do LG 16x to najlepiej jak masz mozliwosc wyprobowania sprzetu w sklepie. Jesli "wewnetrznie" bedzie cos nie grac to i tak tego nie wykryjesz, jednak bedziesz mogl wybrac najcichszy sprzet. Mojego sprzetu uzywam o 1,5 roku jako cd-roma i dvd i dziala bez zadnych zarzutow, nadal wszystko bezproblemowo czyta. A jesli chodzi o DAO toz to przeciez sposob zapisu plyty "za jednym razem", a przeciez to nie nagrywara,
#21 |
=F=
![]() |
Dragal, oczywiście masz rację - coś pomieszałem z tym DAO-RAW - chodziło mi o odczyt subkanałów, a dokładnie CD-Text na płytach Audio. Bo widzisz mam napęd CD Asusa i on niestety tego nie wspiera, a zależy mi na tym.
DomanR, czy sprawdzałeś może te DVD Asusa pod kątem odczytu subkanałów, czy odczytuje CD-Text w płytach Audio? O ile pamiętam da się to sprawdzić Clonem. |
![]() |
![]() |
#22 |
Forumator
![]() |
Fantomas
moj czyta subkanaly Cd Text, ![]()
#23 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Przepraszam wszystkich zainteresowanych, ale ostatnio nie miałem trochę czasu. Dzisiaj się zabrałem i zrobiłem te testy w Nero CD Speed (płyta Esperanza 700MB, prędkość nagrywania x12, zaznaczona opcja RAW-Mode, nagrywarka Teac 512EB). Oto tekst wygenerowany przez program:
----------------------------------------------------------------------------------------------- Offset ----------------------------------------------------------------------------------------------- 2256 bytes (564 samples) ----------------------------------------------------------------------------------------------- Sequential Read Test ----------------------------------------------------------------------------------------------- Average Speed: 28.32 X Data Errors: 0 Sync Errors: 0 ----------------------------------------------------------------------------------------------- Harmonica Read Test ----------------------------------------------------------------------------------------------- Average Access Time: 108 ms Data Errors: 0 Sync Errors: 0 Total Data Errors: 0 Total Sync Errors: 0 Quality Score: 100.0 ----------------------------------------------------------------------------------------------- On The Fly Copying Simulation ----------------------------------------------------------------------------------------------- Copying at 1 X OK Copying at 2 X OK Copying at 4 X OK Copying at 6 X OK Copying at 8 X OK Copying at 10 X OK Copying at 12 X OK Copying at 16 X OK ----------------------------------------------------------------------------------------------- CD Text ----------------------------------------------------------------------------------------------- Drive is capable of reading CD Text information ----------------------------------------------------------------------------------------------- Subchannel Data ----------------------------------------------------------------------------------------------- Drive cannot read Subchannel Data directly ----------------------------------------------------------------------------------------------- Leadin ----------------------------------------------------------------------------------------------- Drive cannot read data from the Leadin ----------------------------------------------------------------------------------------------- Leadout ----------------------------------------------------------------------------------------------- Drive cannot read data from the Leadout Test completed Elapsed Time: 0:15:51 ----------------------------------------------------------------------------------------------- Testowałem przy okazji swoją nagrywarkę. Nie wiem dlaczego, ale po testach nie było zaznaczone że odczytuję ona CD-Text, a na 100% tak jest bo już odczytywałem. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#24 |
=F=
![]() |
DomanR, dzięki za ten listing - z tego co napisałeś wynika, że Asus odczytuje CD-TEXT (jak się nie mylę). W jakich przypadkach natomiast mogłoby przeszkadzać nieodczytywanie danych w subkanałach (linia niżej w listingu)?
Dragal, czy Twoje DVD ce***e się podobnymi parametrami (chodzi mi o możliwości odczytu i jego jakość)? Chyba muszę przyjrzeć się napędom DVD tej firmy. Jeśli tak, to będę miał dylemat, który napęd wybrać (odczyt płyt 90 i 99 min może tu mieć jednak znaczenie). |
![]() |
![]() |
#25 |
Forumator
![]() |
800 MB bez problemu, a 870 czasami nie doczytuje, ale nie zawsze - nie wiem od czego to zalezy
#26 |
=F=
![]() |
Dragal, trochę tym LG się pobawiłem. Jaki soft jest do nigo dodawany w pudełku? I jak tam z blokadą regionu?
Zerknij na Twoją skrzynkę, coś tam dla Ciebie zostawiłem (mam nadzieję, że doszło). DomanR, jakie oprogramowanie dostasłeś z Asusem? Problem oprogramowania wydaje mi się nie do pominięcia. |
![]() |
![]() |
#27 |
Forumator
![]() |
Fantomas juz odpowiedzialem Tobie , teraz Ty sprawdz skrzynke
![]()
#28 |
Forumator
![]() |
blokada regionu jest ale sa programy do zdejmowania, jesli chcesz to daj znac
![]()
#29 |
=F=
![]() |
Dragal, za programy do odblokowania regionu chwilowo dziękuję, jeszcze nie jest mi to potrzebne. A tego PowerDVD to dostałeś z napędem czy oddzielnie "załatwiłeś"?
Teraz Twoja skrzynka :-) Hej! |
![]() |
![]() |
#30 |
Forumator
![]() |
Fantomas teraz Twoja
![]()
|
|