![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.02.2006
![]() |
![]()
Witajcie.
Zaniepokoił mnie fakt, że moja nagrywarka SOHW-1653S (firmware najnowszy, CS0T) na płytach DVD zostawia do 1/3 charakterystyczną, nierówną kreskę. Nośniki to Verbatim DVD+R, przed nagraniem nie widzę takiej skazy. Czy mam się obawiać? http://i26.tinypic.com/2qu2q7l.jpg Co mam zrobić? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Od kiedy tak się dzieje. Co rozumiesz pod słowem kreska. A może to jest rysa. Czy robiłeś coś ostatnio z napędem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.02.2006
![]() |
Pod s***322;owem kreska rozumiem to zdj***281;cie:
http://i26.tinypic.com/2qu2q7l.jpg na kt***243;rym zreszt***261; wida***263; ten objaw. Dodam, ***380;e mimo tego p***322;yty odczytuj***261; si***281; poprawnie, ale boj***281; si***281;, ***380;e po jakim***347; czasie ta p***322;yta mo***380;e nie by***263; zdatna do u***380;ytku. Dzieje si***281; tak od szczerze m***243;wi***261;c nie wiem, rzadko nagrywa***322;em p***322;yty DVD a wczoraj otrzyma***322;em plyty z wesela kt***243;re chcia***322;em przegra***263;. Rys***261; to na pewno nie jest, wygl***261;da zupe***322;nie inaczej. Jedyne co robi***322;em z nap***281;dem to aktualizowa***322;em firmware. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ta krestka to linia życia
![]() Twój napęd niestety nie pociągnie już długo, gdyż widać jej kres... ![]() ![]()
![]() |
#5 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Niezupe***322;nie, bo to odwrotno***347;***263; linii ***380;ycia w***322;a***347;nie. Jak jest zdr***243;w, to jej nie ma. A jak dogorywa, to kreska coraz d***322;u***380;sza...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czyli efekt ten sam
![]() ![]()
![]() |
#7 |
![]() |
Mam ten sam problem ale ja mam nowa nagrywarkę i zrobiła tak na kilku płytach (nie wszystkich), więc od czego to może być problem? I czy dane na takiej płycie moge ulec potem zniszczeniu czy raczej nic im nie będzie? Sprawdzałem Nero Disc Speed czy nie ma jakichś uszkodzonych sektorów i nie pokazało nic. Więc jak?
Proszę o odpowiedź |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
zaktualizuj bios nagrywarki, na jakich płytach wypalasz ?
twój test sektorowy nie jest wiarygodny |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Dlaczego nie jest wiarygodny? Nagrywam na płytach Sony. A firmware nie mogę zaktualizować ponieważ nigdzie nie mogę nic znaleźć. Moja nagrywarka to HP Writer 1260v. Czyli te płyty są popsute czy jak?
P.S. Przed chwilą nagrałem jedna płytę i nie zauważyłem żeby miała taką kreskę, ale na tamtych mam ważne dane a że trochę ich jest to wolałbym już nie zgrywać wszystkiego od początku, dlatego proszę o pomoc. Ostatnio zmieniany przez gamertr9 : 12.10.2012 o godz. 19:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Odnowiony Cyfrowo
ważnych danych nie nagrywa się w dzisiejszych czasach na płytach, no chyba że blu-ray
Jeśli chodzi o płyty sony przynajmniej dvd to ostatnio zeszli na psy, tak jak większość producentów quality test zrób w np . optidrivecontrol ale nie wiadomo czy twój wynalazek obsługuje ten test chodzi o parametr jitter |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
Zrobiłem i jest coś takiego
(patrz załącznik) Poza tym to chyba wina tych płyt bo na 4 z rzędu były takie kreski, teraz jak nagrałem jeszcze raz to już nie było ;/ No chyba, ze one pokazują się po jakimś czasie ale nie wiem (nagrałem płytkę testowa która nie ma tej kreski i zobaczę jutro lub za 2 dni czy się pojawi). i co o tym powiesz? I czemu niby Nero jest niewiarygodny jeśli można wiedzieć? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() |
A i możesz mi powiedzieć dlaczego uważasz mój test nie jest wiarygodny? Patrzyłem na innej porysanej płycie i tam mi pokazało, że są uszkodzone sektory więc wydaje mi się, że ten program nie kłamie
![]() I co stanie się z danymi na takiej płycie po np. 2 latach? Znikną? Płyta się rozwarstwi czy co? proszę odpowiedz jeśli możesz i znasz odpowiedzi |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Odnowiony Cyfrowo
Nie jest wiarygodny ponieważ Nero Disc Speed nie pokazał uszkodzonych sektorów - ok ,
ale bez opcji jitter nie pokaże Ci w jakim stopniu odbiega od ideału a co z a tym idzie kiedy dane przestana być odczytywane,bad sektory to już kaplica a tak możesz sam stwierdzić w/g wartości : -czy płyta jest dobrze wypalona -czy przetrwa następne dwa lata [przy normalnym użytkownaiu] -czy może lepiej nie ryzykować bo jest na niej wesele babci kazi Tu jest link do konkurencji z opisem co i jak Na tym portalu tez jest gdzieś opis jak czytać wykresy błedy itd ale nie chce mi sie szukać |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
![]() |
no ok ale w takim razie co z tymi płytami (z tą kreską) i danymi na nich? to w końcu z czasem popadną w ruinę i będą do wyrzucenia czy raczej nie? (sorry, ze tak pisze w kółko o tym samym ale kompletnie jestem zielony a chce tylko by mi te płyty tak za 10 lat działały i dały się otworzyć na nich pliki) a tych wykresów całkiem nie łapie, więc jeśli byłbyś tak dobry i odpowiedział mi tylko na to pytanie byłbym wdzięczny. A i czego mógł być to problem, ze te 4 płyty nagrało z tą kreską a inne już normalnie? Czyżby to była wina płyt czy mojej nagrywarki?
Ostatnio zmieniany przez gamertr9 : 13.10.2012 o godz. 17:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Odnowiony Cyfrowo
Nie wiem o jaka kreskę Ci chodzi, wrzuć zdjęcie płyty jeśli możesz ,
może to inny odcień wypalania co sie zdarza gdy nagrywarka nie potrafi lub dostosowuje moc lasera do płyty im gorszej jakości płyty,brak strategii w biosie nagrywarki tym wieksze hocki klocki to ze nie ma dla twojej spawarki aktualizacji biosa to bardzo działa na niekorzyść wypałów nie bardzo obecnie orientuje sie czy twoj palnik to oem innej firmy, jesli tak to może warto przeflaszować ale to musi się wypowiedzieć ktoś kto w palnikach jest na bieżąco a 10 lat anych na płytach to chyba nie w dzisiejszych czasach tu poszukaj http://files.rpc1.org/index.php?act=category&id=288 ja niestety nie mam obecnie czasu lece na browarraaaa Ostatnio zmieniany przez - Deckard - : 13.10.2012 o godz. 18:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
sohw-1653s dvd cd |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) | Remix | Off topic | 37390 | 02.12.2011 17:07 |
nie dziala nagrany plik | MrBiedrona | Napędy optyczne DVD | 17 | 22.10.2005 15:57 |
Informacje o bananach | IceManSpy | Propozycje, sugestie, błędy forum | 27 | 14.07.2005 21:19 |
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) | Martin_TP | Off topic | 7 | 15.05.2003 00:20 |