Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.01.2005, 19:30   #1561
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
co do samego nagrywania to ja mam tak i proponuje podobnie

zalozona partycja 4.9 gb - tam obraz ew. inne danie pod wypalenie - po

format partycji i odnowa dane (obraz)

bufor na benq nigdy nie spada po nizej 85 %

a ASPI
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1620-przechwycenie_aspi.jpg  

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.01.2005, 20:26   #1562
[tw]FiDO
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.12.2004
[tw]FiDO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez El_Visek
[tw]FiDO> Zrób tak, skopiuj plik WNASPI32.DLL bezpośrednio do katalogu EAC, w moim przypadku to pomogło. Nie z Benq ale z CD-RW LG x24
Dzieki, faktycznie pomoglo.
[tw]FiDO jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2005, 21:43   #1563
mordredpl
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.01.2005
mordredpl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam pytanko: zainstalowalem sterowniki ATAPI (jest OK) nagrywarka ma BIOSA G7P9 a nadal w Nero nie czy w innym programie nie wyswietla mi ze mam BenQ tylko wyswietla urzadzenie: ATAPI DVD DD 2X16X4X16.
Juz mnie bierze cholera bo chcialbym zobaczyc ze mam faktycznie BenQ i zeby mi go tak wykryl. Czy w tym celu musze zmienic BIOS na ktorys z serii Bxxx czy jest jakies inny sposob na rozwiazanie problemu??
mordredpl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2005, 21:45   #1564
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez mordredpl
Juz mnie bierze cholera bo chcialbym zobaczyc ze mam faktycznie BenQ i zeby mi go tak wykryl. Czy w tym celu musze zmienic BIOS na ktorys z serii Bxxx czy jest jakies inny sposob na rozwiazanie problemu??

Bios B7T9. BenQ 1620 pro w pełnym blasku.

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2005, 21:46   #1565
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
Hehe - widze ze szukasz winnych, ale chyba nie tam gdzie trzeba

Osobiscie nagrywam w Nero, z partycji niesystemowej no i oczywiscie mam alcohol z ustawionym napedem wirtualnym.
Cytat:
Napisany przez slawekj
Nie szukam winnych.
I nie chwal tak Neca. Mam, wypalam i porównuje. Benek zawsze nagra lepiej.
I porównaj w testach Jitter. BenQ ma najmniejszy.
Dla mnie ma znaczenie każda kreseczka na wykresie.
Próbowałem różnych ustawień i programów.
Nie twierdzę, że można inaczej. Wynik jest wynikiem. 1% mało a może bardzo dużo.
Każdy ma inne spojrzenie.
Nagrywasz..... a gdzie testy. Odrobinę oglądałem. Gdzie reszta ?

Przeczytaj lepiej uwaznie tego posta, bo nie ma tam ani slowa o NECu. Problem jest innego typu - masz naped = zakladasz jako dogmat ze jest najlepszy. Jak sie pojawiaja problemy, to probujesz je zwalic na wszystko tylko nie na naped. Tak nie mozna. To forum ma pomagac, a nie byc arena propagandy. Najpierw byl LiteOn:
'Po co pytać jaki napęd? Litek to najlepszy napęd.
I do tego król KProbe, On Ci zawsze prawdę powie.
A problemy rzecz normalna po to jest LiteOn'a stajnia.
Więc nie zwlekaj, kup od razu i do tego dobre płytki, żeby wykres nie był brzydki.'
Oczywiscie jak sie pojawily problemy z liteonem to winne bylo wszystko tylko nie naped.
Teraz jest benq i najpierw epizod z Qscanem i TEFE, ktorego broniles tak zawziecie (obrona przez zmiane tematu - jak teraz zreszta...), ze mi i turboniemu nie chcialo sie juz pisac po 10 argumentow bo unikales na nie odpowiedzi i zmieniales temat.
Teraz jest sytuacja z psuciem tanszych plyt i tez odwracasz kota ogonem (jak ktos chce to dlaczego nie moze palic w nero ?? bo jedyny sluszny jest dvddecrypter ??).

Co do testow. Nie ma chyba mozliwosci porownywania wykresow, bo z tego co ja widze to te plyty ktore ja nagrywam u siebie po nagrywaniu w benq sa nie do odczytania lub koncza sie read-errorem tak jak pisal jeden z uzytkownikow (zreszta pamietasz bajke o 100 parametrach ? jak wiec mozemy porownywac nie znajac 90 pozostalych parametrow ??). Zachwycanie sie nagrywaniem TY i ricoha jest smieszne, bo to juz umial liteon 411 wydany ponad rok temu. Teraz dobra nagrywarka ma nagrywac WSZYSTKO (tzn nie moze byc plyt ktore w niej z definicji sie nie nagrywaja, oczywiscie nie chodzi o zle nagranie 1 plyty na 10, tylko o uwalaniu szeregu plyt co zaprezentowal ww. user).

Moim zdaniem wlasciwy kierunek dyskusji probowal nadac Fantomas, nagrywajac na plytkach z szerokiego wachlarza a nie ograniczane do TY i ricoha. To byly bardzo wartosciowe testy i uwazam ze znacznie pomogly w merytorycznej ocenie napedu, ktora po wynikach najlepszych marek byla zbyt cukierkowa.

Ogolnie sprawa rozbija sie o to ze trzeba miec zdrowy dystans do posiadanych przez siebie przedmiotow. Inaczej utrzymanie obiektywizmu jest niemozliwe. Ja na poczatku bylem niezadowolony z Plexa 716 i nie ukrywalem tego. Jak pojawil sie 1.04 i zaczal nagrywac dobrze to zmienilem zdanie. I o to wlasnie w tym wszystkim chodzi - o obiektywizm, przynajmniej minimalny, bo bezwzglednego osiagnac sie nie da.
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2005, 21:46   #1566
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez mordredpl
Mam pytanko: zainstalowalem sterowniki ATAPI (jest OK) nagrywarka ma BIOSA G7P9 a nadal w Nero nie czy w innym programie nie wyswietla mi ze mam BenQ tylko wyswietla urzadzenie: ATAPI DVD DD 2X16X4X16.

NIE ma innej alternatywy dobrze pisze i tak uczyn

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2005, 22:09   #1567
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelblu
...
Postu nie cytuje.

BenQ nagrywa najlepiej.
I to wynika z metody zapisu.
Inne napędy tej metody nie stosują.
Najniższy Jitter. Co jeszcze zrobić i jak opisać. Nie nazwa nagrywa.
Już pisałem. Pojawi się lepszy napęd to go kupię.
Na razie nie ma takiego. I wiem o czym piszę.
To, że są źle nagrane płytki to rzecz normalna. Mnie to nie dziwi.
Tylko potwierdza to o czym wiem już od dawna.
Cóż mamy inne spojrzenie.
Mówisz o Plextorze. Są testy BenQ nagranych płytek przez Plextora na biosie 1.04.
Porównaj błędy i Jitter.
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=123539

Dalej nie piszę. Wszystko w temacie.

Jednak cytat:
Cytat:
Napisany przez pawelblu
(zreszta pamietasz bajke o 100 parametrach ? jak wiec mozemy porownywac nie znajac 90 pozostalych parametrow ??).
To nie bajki tylko rzeczywistość. Jakość płytki DVD jest opisana ponad 100 parametrami.

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Teraz dobra nagrywarka ma nagrywac WSZYSTKO (tzn nie moze byc plyt ktore w niej z definicji sie nie nagrywaja, oczywiscie nie chodzi o zle nagranie 1 plyty na 10, tylko o uwalaniu szeregu plyt co zaprezentowal ww. user).
Ma nagrywać wszystko.
Poczytaj o rekomendowanych nośnikach przez producentów napędów.
Np. przez Plextora, Neca , Pioneer'a itd.
Wyłącznie dobre nośniki. To jest prawdziwy test na jakość.

Inny temat i test.
Droga hamowania. Róźne opony i droga dłuższa o 7m.
Hamulce złe, czy niska jakość opony (bieżnika).

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 30.01.2005 o godz. 22:37
Stary 30.01.2005, 22:19   #1568
Yacko
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.12.2004
Yacko zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dla mnie BENQ1620 to mistrz, a testowałem kilka napędów przed zakupem.Po prostu nawet gdy się nagra na kiepskim nośniku, mimo wysokich błędów PI i PIF (kwestia nośnika) to i tak płyty są poprawnie odtwarzane na stacjonarnych DVD.Wydaje mi się,że to zasługa niskich błędów Jitter.Jeżeli BENQ okaże się trwałym napędem,to pozostanę wierny tej marce.
Yacko jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2005, 22:43   #1569
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
"Mówisz o Plextorze. Są testy BenQ nagranych płytek przez Plextora na biosie 1.04.
Porównaj błędy i Jitter. "

OK tak robie.

np pierwsze porownanie od konca tematu:
http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...&postcount=307

glownie zevia (choc inne przypadki tez sie zdarzaja) ma ma kilka testow w ktorych benq wypada troche lepiej (tylko na markowych nosnikach i w wysokich predkosciach, glownie x16, wiec kompletnie nie to o czym mowilem, poza tym w wiekszosci niekompletne - wykres plextora w plextools, benq w nero) ale nawet w tych przypadkach plex wyprzedza benq chociaz nie jest to jego najmocniejsza strona:

http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...&postcount=246
http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...&postcount=244
http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...&postcount=245

I widze ze w pierwszej czesci posta minales sie z prawda:

'BenQ nagrywa najlepiej.' - na podstawie przytoczonego przez ciebie watku wartosc logiczna tego zdania to falsz.

Z przytoczonych przez ciebie wykresow nie wynika to, co probujesz wcisnac ...

Cytat:
Napisany przez slawekj
Ma nagrywać wszystko.
Poczytaj o rekomendowanych nośnikach przez producentów napędów.
Np. przez Plextora, Neca , Pioneer'a itd.
Wyłącznie dobre nośniki. To jest prawdziwy test na jakość.
Nie czytuje bajek - wole inne lektury. Takie bardziej realistyczne...

Cytat:
Napisany przez slawekj
Inny temat i test.
Droga hamowania. Róźne opony i droga dłuższa o 7m.
Hamulce złe, czy niska jakość opony (bieżnika).

No wlasnie inny temat - znowu zmieniasz temat.

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 30.01.2005 o godz. 22:48
Stary 30.01.2005, 23:01   #1570
slawekj
Guru

Wybacz skoro tak czytasz moje posty ... bez komentarza.
Inne spojrzenie, inne doświadczenie.
Dałem porównanie w innym temacie. Podobna sprawa.
I nie dlatego żeby zmienić temat.

Co do testów czytam i analizuję każdy wykres.
Nie wiem jak porównujesz przytaczane testy.
Wyniki są jednoznaczne. Całość a nie przypadkowe.
Trzy porównania. Inne prędkości nagrywania i scanowania. (dobry test i porównanie).
A gdzie scan płytek przed nagraniem ?
To zresztą wycinek. A reszta testów ? Powyżej 8x.

Zawsze pisałem że dla mnie najważniejsza jest jakość.
Skoro nie mam racji to dlaczego wszystkie serwisy i magazyny jednym głosem chwalą BenQ (też wciskają...).
Przypadek czy fakt.
Zdania o BenQ nie zmienię.
Pojawi się lepszy napęd to zamienię.

I zwróć uwagę na datę pierwszego mojego postu o BenQ 1620 (25.11) i testu na CDinfo (29.11).
Piszesz o obiektywizmie. To najlepszy dowód.

I tak pozostanie. Zdania nie zmienię.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 30.01.2005 o godz. 23:38
Stary 30.01.2005, 23:13   #1571
mordredpl
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.01.2005
mordredpl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Slawekj i mensir67pl dzieki za wskazowki - jutro sie zajme zmiana Biosa na B7T9 mam nadzieje ze to pomoze. Dzieki jeszcze raz!
mordredpl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 00:23   #1572
pawelblu
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Nie chce mi sie cytowac wiec jedynie napisze numery linii do ktorych sie odnosze.

Line 3: Porownywanie drogi hamowania samochodu z wykresem z jakiegos programu jest IMO nie do przyjecia. Roznica 10% w drodze hamowania to zycie tysiecy ludzi, 10% roznicy PIE to nic (np. jedna sruba w mocowaniu napedu mniej, czy glosna muzyka u sasiada, moze nawet mucha przelatujaca obok kompa).

Line 7: Porownuje normalnie: jak cos jest lepsze nazywam to lepsze, a jak cos jest gorsze nazywam gorsze. Dla mnie to dosc oczywiste ...
Line 8: No wlasnie jak porownuje sie tak jak wyzej, to wyniki z tamtego topicu tak do konca nie sa jednoznaczne, ale jezeli mialbyby byc jednoznaczne to raczej w strone plexa niz benq.

Line 10: Jeszcze wierzysz w te zabobony Qscana ?? Masz bardzo silna wiare - podziwiam ...

Line 14: Nie spotkalem sie z renomowanym serwisem ktory napisalby: "BenQ nagrywa najlepiej". To nazywam wciskaniem (doslownie kitu). Np. Editors choice dla benq to nie znaczy: "BenQ nagrywa najlepiej" , tylko wyroznienie ktore zalicza benq do grona nagrywarek ktore sa polecane przez serwis.

Jak juz wczesniej wspomniales o NECu to zobacz sobie recenzje 2500A. Zpewniam cie ze wszedzie bedzie wyroznienie:
cdrinfo.com - Best Buy
cdfreaks.com - Best Value (z komentarzem "Amazing write quality and the first DVD-Writer to support 8x DVD-R and 4x DVD-RW, at a low cost", druga czesc o predkosci dzisiaj smieszna, ale pierwszy raz cdfreaks posunelo sie tak dalego w ocenie napedu jako "Amazing write quality").
Poza tym naped wszedl w momencie kiedy nagrody byly przyznawane bardzo rzadko (np. na cdfreaks pioneer 107 nie dostal nagrody a tez byl bardzo dobry). Dlaczgo wiec o nim nie powiesz "NEC nagrywa najlepiej" ?? Szczerze mowiac to nawet nie chce zebys tak powiedzial, tylko chce zebys przyjal do wiadomosci ze nie "Benq nagrywa najlepiej" tylko "Moim (Twoim) zdaniem Benq nagrywa najlepiej". Tak samo jak moim zdaniem 2500A nagrywa najlepiej. I nie mam zamiaru tego modelu wciskac (tym bardziej ze go nie produkuja i mam to gdzies czy duzo osob bedzie go mialo czy nie, bo scena i tak rozwija sie za granica), ale mam prawo wyrazac swoje zdanie, tak samo jak ty masz prawo wyrazac swoje, ale zaden z nas nie ma prawa byc wyrocznia.

Line 19: Zaden dowod.
Stary 31.01.2005, 00:29   #1573
Marek F
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.12.2003
Marek F w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Czy mógłby ktoś mnie poinstruować jak zmienić biosa w benku 1620 na B7T9 bo u mnie w momencie kliknięcia na ikonę wychodzi komunikat Drive not supported i za bardzo nie wiem o co chodzi szukam tu na forum odpowiedzi ale niestety nie doszukałem się co mam w tym wypadku robić gdyby ktoś umiał mi to wytłumaczyc w zrozumiały sposób byłbym wdzieczny Pozdrawiam i z góry dziękuję
Marek F jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 00:59   #1574
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez Marek F
Witam
Czy mógłby ktoś mnie poinstruować jak zmienić biosa w benku 1620 na B7T9 bo u mnie w momencie kliknięcia na ikonę wychodzi komunikat Drive not supported i za bardzo nie wiem o co chodzi szukam tu na forum odpowiedzi ale niestety nie doszukałem się co mam w tym wypadku robić gdyby ktoś umiał mi to wytłumaczyc w zrozumiały sposób byłbym wdzieczny Pozdrawiam i z góry dziękuję
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=857

Stary 31.01.2005, 01:32   #1575
Crasher
AMD User

Data rejestracji: 19.01.2005
Crasher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Stawiam pierwsze kroki. Narazie pozmienialem biosy, zainstalowalem ASPI i bawie sie w testowanie. Jutro sprobuje cos nagrac i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Qscan Verbatim pastel x4
Manufacture ID : Yuden000
Media Type ID : T01

A to moj problem :

@slawekj : pliki sciagnalem te co podales i wgralem tam gdzie mowiles.. Ustawilem na ASPI - WINASPI.DLL i dzieje sie to co widac.
Nagrywarke poprawnie wykrywa itd. przy SPTI Microsoft.. Nero Info pokazuje, ze Aspi jest OK.
Poradzcie cos.

Pozdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1620-pastel_x4.jpg   BenQ 1620-aspi.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Crasher1 : 31.01.2005 o godz. 02:02
Crasher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: