![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 05.02.2017
![]() |
OK, napęd po czyszczeniu optyki (była w minimalnym stopniu zakurzona, więc pewnie laser ledwo zipie, skoro tego DL nie mógł ruszyć.
Chciałem wypalić audio-CD i niestety 3 płytki poszły do kosza (zamiast próbować najpierw na CD-RW ![]() Czy na ktoś doświadczenie z podobnym zachowaniem Benq? Zastanawiam się czy napęd w stanie przedzawałowym czy może to jednak chimery kontrolerów? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Benki słyną z tego, że są bardzo kapryśne jeśli chodzi o współpracę z zewnętrznymi adapterami.
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() Przy okazji sprawdzę, czy problem z DVD+R DL też nie jest ograniczony do ImgBurn. Ostatnio zmieniany przez zenonz : 02.12.2017 o godz. 18:43 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zenonz
ćwiczę temat z kontrolerami IDE od roku Benq 1640/1650/1655 są kapryśne właśnie z mostkami obstawiam że 1620 ma tak samo problemu. Mama 1620 ale w fabrycznej obudowie jeszcze nie testowałem. na ten moment mogę ci potwierdzić na pewno Marvell 6G+IDE na PCIe działa na 100% pod Win7 x64 i Win10 x64. używam na bieżąco. działa też mostek IDE--->SATA wpinany bezpośrednio do nagrywarki. jest o tym obszerny temat. dodatkowo na pewno działają fabryczne kieszenie Benq na USB 2.0 musisz też przywyknąć jak twój Benq pochodzi z niewiadomego źródła że będzie TRUP. ryzyko wliczone w zakup. szczególnie z starymi modelami pierwszej ery x16 ALE czasami warto trafiasz na takie skarby Plextor 760A stan kolekcjonerski wszystko w zestawie od pierwszego właściciela z przesyłką 120zł + w pakiecie Pioneer 111D i LG CDRW 16/10/40 + cała masa gratów ![]() ![]()
![]() |
#5 | ||
Wymiatacz
![]() |
Spoko, jeszcze go trochę pomęczę i zobaczymy, z tymi adapterami/obudowami to oczywiście mnóstwo jajec. Mam też taką starą w której od nowości siedział LG GSA-4163, po tym jak wyzionął ducha wsadziłem tam NEC ND-3500A i okazało się, że nie da się softu aktualizować
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
![]() |
OK, napęd nieco dotarty, TUTAJ 3 płytki Imation DVD+R x16 MBIPG101 R05.
Kolejne 2 płyty: 1) TDK DVD+R x16 RITEK F16 BENQ DW1620 B7W9 ImgBurn x4 ![]() Jak widać benek nie lubi skanować tych płyt, ale odczyt wygląda poprawnie: ![]() Pozostałe napędy nie mają uwag ![]() ![]() ![]() 2) Verbatim DVD+R x16 MCC 004 - moim zdaniem zastrzeżeń brak, ładnie to wygląda. BENQ DW1620 B7W9 ImgBurn x8 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ale po co te testy ECC 8/8?
Do tej pory jakoś wszyscy jechali na 8/1 i było dobrze ![]() Przynajmniej jakieś porównanie było I celowość tegoż A te 8/8 to jakieś chwalipięctwo, czy co? ![]() :\ |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
Cytat:
![]() to jest plyta palona na Benq 1620 a sprawdzona pozniej na Plexie 716 w Plextools
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 Ostatnio zmieniany przez Turboni : 15.01.2005 o godz. 20:31 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Jutro się tym zajmę, jednak kolega ma taki sam dysk więc nie wiem jak to wyjdzie.
Dysk 7200obr/min Ciekaw jestem jak do tego w serwisie podejdą i ile potrwa ta cała zabawa. Opisalem swój problem, podalem na jakich plytach nagrywalem, na jakich systemach i w jakich programach a takze podalem nazwe programu w którym testuję jakosc i pisalem ze źle wypada w porównaniu z innymi włascicielami tej nagrywarki. Dosyć szczególowo opisałem problem i otrzymałem odpowiedz żebym ją wyslal do nich, co pewnie zrobię. Ciekawi mnie tylko co jest odpowiedzialne za te błędy, i mam nadzieję że po sprawdzeniu jej w serwisie napiszą mi co jest nie tak. Z drugiej strony może być i tak ze sprawdzą na swoich wydziwionych programach i wyjdzie im że wszystko jest OK ![]()
www.movieforum.pl - Twoje Forum Filmowe Ostatnio zmieniany przez MikeOM : 15.03.2005 o godz. 13:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.12.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Jak skopały mi się 3 płyty pod rząd to nawet się ucieszyłem bo od razu widać było że coś jest nie tak, ostatnio płytki mi się nagrywają i żadna nie chce się popsuć
![]() Jednak w liscie do nich napisałem że albo nagrywa z błędami albo wcale więc, może jakoś inaczej do tego podejdą.
![]() |
#13 |
activation expired ;p
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() |
A ja mam z kolei taki problem
![]() Plytka TDK+R x4 palona x4, odczytuje sie bez problemu,qscan wypadl niezle, ocena jakosci niby tez spoko 97, ale po 93procencie wywala takiego babola ![]() ![]() ![]() Co o tym myslicie? Wada nosnika, czy problem z benkiem ? ![]()
![]() |
#14 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.06.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.02.2004
![]() |
![]()
I znów mam błąd wypalenia na pastelu x4, mimo że test QScan nie przewidział tego. Tym razem są dwa błędne sektory!
![]() Muszę wam powiedzieć, że mimo że byłem wkurzony na pionka106 (wypalił się po 350-400 DVD) to nigdy mi nie zepsuł płytki, a konfiguracja komputera jest taka sama (Seti też wtedy chodziło). Znaczy, że BenQ jest taki wrażliwy? Przecież to nie są jakieś szmatławe płytki!!!? Co poradzicie? Może wyłączyć WOPC? Zrobiłem jeszcze teraz test na Toshibie SD-M1502 (poczciwy staruszek) i okazuje się, że ten nawet nie czknął. Dla niego nie ma żadnego błędnego sektora na dysku. Komputera nie restartowałem. Ostatnio zmieniany przez Adams32 : 17.04.2005 o godz. 13:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|