![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1681 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Przykro mi ale Kolega nic nie zrozumiał. A w temacie BenQ było już wiele razy napisane. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1682 | ||||
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Cytat:
1. napisałem "może być problemem" 2. masz szczęście że obsługuje 3. co powiesz tym którzy mają mniej szczęścia - vide pare osób przez ostatnie pare stron?? 4. Zrefundujesz mi kase za 10 płyt DVD+RW Verbatim 4x (i pare innych starszych) albo wymienisz je na takie, ktore Benq lepiej nagrywa lub/i nie ma z nimi problemu?? Jak ja się pytałem o sprzęt nikt nie pisnął słowa o minusach napędu. Były tylko same pochwały sprzętu. Wiesz jak się wq..... jak zaczęły się kłopoty z nowiutkimi Verbami RW. Gdyby nie litek to bym nieźle klął - to tyle jeśli chodzi o obiektywizm. I tym bardziej działają mi na nerwy stwierdzenia typu wymień płyty. Ciesz się, że te nagrywa dobrze. Z moich 17 DVD-/+RW nie mam na Benqu problemów z 11. 5szt. DVD-R Verby 4x śmigają co ciekawe 6szt. DVD+RW Verb 4x też śmigają. Problemy na Benq mam z: 4 sztukami DVD+RW Verb 4x oraz 2sztukami Memorex. Na LiteOnie - żadnych problemów, wszystkie pięknie działają. Z tymi Verbami to jest ciekawie - całe pudełko DVD+RW kupione w czerwcu. Z 4 konkretnymi (oznaczone) nie ma problemu Litek a Benq ma. slawekj To w takim razie kto oprócz Ciebie to rozumie? http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1612 Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268 Cytat:
Cytat:
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 17:45 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#1683 | |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1684 | ||
Wymiatacz
![]() |
melag
Ciesze się, że się cieszysz. Po tym jak to ślicznie pokazałeś, może wyciągniesz pomocną dłoń do osób, którym Benq odmawia gładkiej współpracy z RW ?? Jak na razie to przede wszystkim podkreślasz idealność napędu, a problemy innych zbywasz wypowiedziami typu "a u mnie to jest super". I wiesz - nie tylko ja się czepiam RW (z naciskiem na +RW): http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...4268&PageId=24 Cytat:
Cytat:
DVD-/+R są dobrze nagrywane. ![]()
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 18:10 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1685 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
QScan wyłącznie na tej warstwie dokonuje pomiaru paramatrów ścieżki (błędy TE) i z jaką precyzją trafia promień lasera w ścieżkę (FE). I to dokładnie widać na wykresie z oznaczeniami max dla błędów TE/FE. Najlepiej nagrane są te płytki, które mają błędy TE/FE ![]() Wszystkie pozostałe błędy powyżej tej wartości mimo nie przekraczania błędów max i rozłożone nierównomiernie (linia załamana) wskazują na niską jakość wykonania ścieżki prowadzącej co prowadzi do powstawania większych błędów PI/PIF. Przykład dobrze wykonanej ścieżki (prawidłowa asymetria) i ogniskowanie lasera. ![]() Już pisałem i nie wiem dlaczego ![]() Końcowy wynik to nałożenie się wielu czynników. Dlatego tak często mimo dopuszczalnych błędów TE/FE są tak różne wyniki. ![]() Ostatnio zmieniany przez slawekj : 17.10.2005 o godz. 18:30 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1686 | |||
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#1687 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Więc tu się chyba zgadzamy. Jeśli dobrze Cię wcześniej zrozumiałem - to test ten nie określa samej jakości użytego nośnika (barwnika ![]() Więc nie rozumiem, czego piszesz że nie rozumiem ![]() ![]() Czyli w sumie można upraszczając powiedzieć, że test TE/FE określa na ile dokładne będzie trafienie lasera w warstwę barwnika płyty. Jak na to zareaguje barwnik (warstwy nagrywalnej) to już okaże się po nagraniu. melag Czyli jeśli poprawili obsługę paru płyt w tym tych co Ty masz to oznacza, że automatycznie wszystkie poprawili i nikt nie ma prawa już mieć płyt kiepsko obsługiwanych - a jak już ma to wina właściciela a nie napędu ?? Też mam najnowszy bios i z nadzieją czekam na następny, poprawiony.
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 18:44 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1688 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() QScan nie dokonuje pomiaru dokładności warstwy przezroczystej (druga warstwa zabezpieczająca pierwszą z nośnikiem), tylko asymetrię wytłoczonej ścieżki. To nie ma nic wspólnego z jakością wykonania warstwy przezroczystej ani barwnika. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1689 |
Wymiatacz
![]() |
No dobrze - to w czym jest ścieżka wytłoczona ??
Z tego co zrozumiałem qscan "bada": jakość i dokładność warstwy 1 dokładność warstwy 2 Jakość / podatność warstwy 2 i 3 wychodzi po nagraniu. Tak czy nie ?? ![]()
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 18:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1690 | ||
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Jest wytłoczona w dolnym krążku. I Qscan sprawdza jej asymetrię a nie jakość(strukturę warstwy krążka i nośnika). To dwie różne rzeczy. ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#1691 |
Wymiatacz
![]() |
No to powoli dochodzimy - pod pojęciem jakość/dokładność wykonania mam na myśli właśnie symetrie oraz grubość warstw 1/2/3 (rysunek) ale także chyba przeźroczystość i obecność zanieczyszczeń w warstwie 1.
![]()
![]() |
#1692 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jests w BLEDZIE @slawkj ma racje i BASTA |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1693 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Laboratoryjnie tak. Ponad 100 parametrów. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1694 |
Wymiatacz
![]() |
Ale przecież jeśli warstwa 1 nie jest w miare idealna (przeżroczysta i o jednakowej grubości) to zaczynają się chyba problemy z ogniskowaniem lasera na warstwie 2/3 ??
Więc chyba pośrednio też to jest sprawdzane qscanem.
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 19:18 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1695 | |
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Ale My cały czas rozmawiamy o pomiarze błędów TE/FE przez QScana. Cały czas bez zrozumienia zarzuca się błędny odczyt QScana. Dlaczego. ![]() Producent danych nie brał z powietrza tylko z pomiarów laboratoryjnych i na podstawie tych danych został napisany algorytm odczytu błędów TE/FE. Nie ma żadnych podstaw sądzić, że twórcy QScana wprowadzają celowo w błąd. Osobiście zakładam pomiar zbliżony do rzeczywistego. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 22:02 |
BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 01:12 |
Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 17:55 |
BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |