Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.10.2005, 17:17   #1681
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
Qscan sprawdza czy pierwsza warstwa jest równej grubości i jest odpowiednio przezroczysta itp, a także czy warstwa nagrywalna jest równo położona.
KONIEC
Czyli NIE sprawdza najważniejszej rzeczy czyli jakości samego nośnika, a tylko sposób jego położenia.

Qscan NIE daje wiążącej odpowiedzi czy płyta się dobrze nagra. Przybliża tylko prawdopodobieństwo na podstawie dokładności wykonania płytki ALE nie jakości materiału użytego do produkcji warstwy nośnej.

Jak dla mnie ma to na tyle ograniczone zastosowanie, że przestałem wykonywać ten test. I tak w celu kontroli jakości nagrania trzeba robić test PO nagraniu.

Mam nadzieje, że dobrze to zrozumiałem i prosto przekazałem

Przykro mi ale Kolega nic nie zrozumiał.
A w temacie BenQ było już wiele razy napisane.

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.10.2005, 17:26   #1682
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez melag
Tej płyty +RW nie ma w biosie BSLB :
i tej też - Platinum +RW 4x
8 )
Skoro już się przyczepiamy to:
1. napisałem "może być problemem"
2. masz szczęście że obsługuje
3. co powiesz tym którzy mają mniej szczęścia - vide pare osób przez ostatnie pare stron??
4. Zrefundujesz mi kase za 10 płyt DVD+RW Verbatim 4x (i pare innych starszych) albo wymienisz je na takie, ktore Benq lepiej nagrywa lub/i nie ma z nimi problemu?? Jak ja się pytałem o sprzęt nikt nie pisnął słowa o minusach napędu. Były tylko same pochwały sprzętu. Wiesz jak się wq..... jak zaczęły się kłopoty z nowiutkimi Verbami RW. Gdyby nie litek to bym nieźle klął - to tyle jeśli chodzi o obiektywizm. I tym bardziej działają mi na nerwy stwierdzenia typu wymień płyty.

Ciesz się, że te nagrywa dobrze. Z moich 17 DVD-/+RW nie mam na Benqu problemów z 11. 5szt. DVD-R Verby 4x śmigają co ciekawe 6szt. DVD+RW Verb 4x też śmigają.
Problemy na Benq mam z: 4 sztukami DVD+RW Verb 4x oraz 2sztukami Memorex. Na LiteOnie - żadnych problemów, wszystkie pięknie działają.

Z tymi Verbami to jest ciekawie - całe pudełko DVD+RW kupione w czerwcu. Z 4 konkretnymi (oznaczone) nie ma problemu Litek a Benq ma.

slawekj
To w takim razie kto oprócz Ciebie to rozumie?
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1612
Cytat:
Błędy TE/FE to jedno a błędy fizyczne nośnika to drugie
Co to są błędy fizyczne nośnika (zadrapania, plamy, zmatowienia itp. nie wchodzą w grę)
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=268
Cytat:
Błędy TE - asymetria ścieżki prowadzącej
Błedy FE - ogniskowanie promienia lasera (precyzja śledzenia i trafiania promienia lasera w ścieżkę prowadzącą)
Błędy TE/FE nie przekładają się bezpośrednio na błędy PI/PIF i Jitter.
Asymetria ścieżki i ogniskowanie lasera - czyli dokładność wykonania pierwszych 2 warstw - "przezroczystej" i "nośnej" (nagrywanej)
Cytat:
Błędy TE/FE nie przekładają się bezpośrednio na błędy PI/PIF i Jitter.
Wynik końcowy zależy od fizycznych błędów płytki, algorytmu korekcji OPC lub WOPC, prędkości nagrywania i strategii zapisu.
Dla każdego napędu (typ i model) korekcja i precyzja ogniskowania jest inna.
Co to są fizyczne błędy płytki?? Zadrapania, plamy, zmatowienia itp. nie wchodzą w grę - płyta idealna, bez uszkodzeń a nagrywa się do d. Wg. mnie do d... jest warstwa nośnika - a tego qscan nie wykazuje.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 17:45
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2005, 17:36   #1683
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
masz szczęście że obsługuje
Mam szczęście , mam szczęście , mam szczęście 8 )

melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2005, 17:52   #1684
Conti
Wymiatacz

melag
Ciesze się, że się cieszysz.
Po tym jak to ślicznie pokazałeś, może wyciągniesz pomocną dłoń do osób, którym Benq odmawia gładkiej współpracy z RW ??
Jak na razie to przede wszystkim podkreślasz idealność napędu, a problemy innych zbywasz wypowiedziami typu "a u mnie to jest super".
I wiesz - nie tylko ja się czepiam RW (z naciskiem na +RW):
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...4268&PageId=24
Cytat:
- Like To be fixed
* Official firmware release to improve burning quality with ReWritable media and DL media
http://www.cdfreaks.com/article/226/11
Cytat:
Negative:
.................
Poor CD-RW writing quality.
Some DVD-RW discs written by the BenQ DW1640 has compatibility issues with other drives.
8x DVD+RW and 6x DVD-RW media compatibility needs improving.
I znowu na wszelki wypadek dodam - czepiam się płyt RW.
DVD-/+R są dobrze nagrywane.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 18:10
Stary 17.10.2005, 18:14   #1685
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
slawekj
To w takim razie kto oprócz Ciebie to rozumie?
Na przezroczysty krążek z wytłoczoną pofałdowaną ściężkę prowadzącą nakłada się jedną lub kilka warstw barwnika organicznego.
QScan wyłącznie na tej warstwie dokonuje pomiaru paramatrów ścieżki (błędy TE) i z jaką precyzją trafia promień lasera w ścieżkę (FE).
I to dokładnie widać na wykresie z oznaczeniami max dla błędów TE/FE.
Najlepiej nagrane są te płytki, które mają błędy TE/FE równomierne (linia ciągła) i poniżej wartości 10.
Wszystkie pozostałe błędy powyżej tej wartości mimo nie przekraczania błędów max i rozłożone nierównomiernie (linia załamana) wskazują na niską jakość wykonania ścieżki prowadzącej co prowadzi do powstawania większych błędów PI/PIF.
Przykład dobrze wykonanej ścieżki (prawidłowa asymetria) i ogniskowanie lasera.

Już pisałem i nie wiem dlaczego szuka się odbicia lub proporcji.
Końcowy wynik to nałożenie się wielu czynników.
Dlatego tak często mimo dopuszczalnych błędów TE/FE są tak różne wyniki.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 17.10.2005 o godz. 18:30
Stary 17.10.2005, 18:21   #1686
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
I wiesz - nie tylko ja się czepiam RW (z naciskiem na +RW):
Cytat:
- Like To be fixed
Cytat:
The sample that we received came with firmware version BSHB
Test był robiony na BSHB, najnowszy to BSLB i w moim zrobili fixed, bo mam szczęście.

melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2005, 18:32   #1687
Conti
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez slawekj
Na przezroczysty krążek z wytłoczoną pofałdowaną ściężkę prowadzącą nakłada się jedną lub kilka warstw barwnika organicznego.
QScan wyłącznie na tej warstwie dokonuje pomiaru paramatrów ścieżki (błędy TE) i z jaką precyzją trafia promień lasera w ścieżkę (FE).
Ja to opisałem miej dokładnie - prościej - jako "dokładność wykonania warstwy przeźroczystej i warstwy nośnika" - bez wgłębiania się w ścieżki. (No tak - ja piszę "warstwa nośnika - Ty "barwnik"). A przecież sama ścieżka i ogniskowanie lasera zależy od dokładności wykonania (i tym razem jakości) tej przeźroczystej warstwy spodniej (przeźroczysty, pofałdowany krążek). Bo to na tą warstwę jest barwnik nakładany (dokładność nało0żenia też ważna).
Więc tu się chyba zgadzamy.
Jeśli dobrze Cię wcześniej zrozumiałem - to test ten nie określa samej jakości użytego nośnika (barwnika ). To wychodzi dopiero po nagraniu (błędy PIF)
Więc nie rozumiem, czego piszesz że nie rozumiem Rozchodzi się o kwestie doboru słownictwa

Czyli w sumie można upraszczając powiedzieć, że test TE/FE określa na ile dokładne będzie trafienie lasera w warstwę barwnika płyty. Jak na to zareaguje barwnik (warstwy nagrywalnej) to już okaże się po nagraniu.

melag
Czyli jeśli poprawili obsługę paru płyt w tym tych co Ty masz to oznacza, że automatycznie wszystkie poprawili i nikt nie ma prawa już mieć płyt kiepsko obsługiwanych - a jak już ma to wina właściciela a nie napędu ?? Też mam najnowszy bios i z nadzieją czekam na następny, poprawiony.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 18:44
Stary 17.10.2005, 18:40   #1688
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez Conti
Ja to opisałem miej dokładnie - prościej - jako "dokładność wykonania warstwy przeźroczystej i warstwy nośnika" - bez wgłębiania się w ścieżki. (No tak - ja piszę "warstwa nośnika - Ty "barwnik").
Więc tu się zgadzamy.
Dalej to samo. Nie zgadzamy się.
QScan nie dokonuje pomiaru dokładności warstwy przezroczystej (druga warstwa zabezpieczająca pierwszą z nośnikiem), tylko asymetrię wytłoczonej ścieżki.
To nie ma nic wspólnego z jakością wykonania warstwy przezroczystej ani barwnika. ze zrozumieniem.

Stary 17.10.2005, 18:45   #1689
Conti
Wymiatacz

No dobrze - to w czym jest ścieżka wytłoczona ??
Z tego co zrozumiałem qscan "bada":
jakość i dokładność warstwy 1
dokładność warstwy 2
Jakość / podatność warstwy 2 i 3 wychodzi po nagraniu.
Tak czy nie ??
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
BenQ 1640 / BenQ EW164B-dvd5.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 18:54
Stary 17.10.2005, 18:56   #1690
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez Conti
Ale Kolega drąży.
Jest wytłoczona w dolnym krążku. I Qscan sprawdza jej asymetrię a nie jakość(strukturę warstwy krążka i nośnika). To dwie różne rzeczy.

Cytat:
Napisany przez Conti
Tak czy nie ??

Stary 17.10.2005, 19:02   #1691
Conti
Wymiatacz

No to powoli dochodzimy - pod pojęciem jakość/dokładność wykonania mam na myśli właśnie symetrie oraz grubość warstw 1/2/3 (rysunek) ale także chyba przeźroczystość i obecność zanieczyszczeń w warstwie 1.
Stary 17.10.2005, 19:06   #1692
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
Z tego co zrozumiałem qscan "bada":
jakość i dokładność warstwy 1
dokładność warstwy 2
Jakość / podatność warstwy 2 i 3 wychodzi po nagraniu.
Tak czy nie ??

Jests w BLEDZIE @slawkj ma racje i BASTA

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2005, 19:07   #1693
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez Conti
No to powoli dochodzimy - pod pojęciem jakość/dokładność wykonania mam na myśli właśnie symetrie oraz grubość warstw 1/2/3 ale także chyba przeźroczystość i obecność zanieczyszczeń w warstwie 1.
Asymetria to jedno (TE) a jakość to drugie. To drugie to błędy fizyczne (wykonania) płytki. Niemierzalne w warunkach domowych.
Laboratoryjnie tak. Ponad 100 parametrów.

Stary 17.10.2005, 19:09   #1694
Conti
Wymiatacz

Ale przecież jeśli warstwa 1 nie jest w miare idealna (przeżroczysta i o jednakowej grubości) to zaczynają się chyba problemy z ogniskowaniem lasera na warstwie 2/3 ??
Więc chyba pośrednio też to jest sprawdzane qscanem.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 17.10.2005 o godz. 19:18
Stary 17.10.2005, 19:23   #1695
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez Conti
Więc chyba pośrednio też to jest sprawdzane qscanem.
To oczywiste, że wiele czynników pośrednio wpływa na końcowy wynik.
Ale My cały czas rozmawiamy o pomiarze błędów TE/FE przez QScana.
Cały czas bez zrozumienia zarzuca się błędny odczyt QScana.
Dlaczego. Bez wzorca nie ma porównania.
Producent danych nie brał z powietrza tylko z pomiarów laboratoryjnych i na podstawie tych danych został napisany algorytm odczytu błędów TE/FE.

Nie ma żadnych podstaw sądzić, że twórcy QScana wprowadzają celowo w błąd.
Osobiście zakładam pomiar zbliżony do rzeczywistego.

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: