Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.11.2005, 09:59   #1
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez melag
Co nie ktorzy nie wykazują żadnej inicjatywy, ale do krytyki są pierwsi.
Wyjaśnij o jakie inicjatywy Ci chodzi.
Mamy napisać nowy bios czy też podłubać w bebechach napędu .

Ja to widze tak: nie kupujemy liteona - bo sprawia problemy, kupujemy benq bo pięknie śmiga. I qpa. Benq też ma humorki. Współpraca z kontrolerami, osługa szerokiego grona płyt RW, coś nie do końca sprawdzająca się świetna korekcja błędów, pare przykładów płyt skopanych - to są rzeczy które można znaleźć pomiędzy pięknymi wykresami.

Tyle, że jeśli problemy dotyczą kogoś innego to najłatwiej jest stwierdzić: "szukajcie rozwiązania bo wg. nas to świetny sprzęt więc to wasza wina bo nie umiecie, a nie sprzętu". Ponoć po to też jest forum, aby rozwiązywać problemy a nie tylko .

daniel5120
Mając do wyboru Samsunga, Liteona, Benq - wybrałbym Benq.
Nec, Pioneer - nie wiem, nie miałem przyjemności.
LG 4163 - niewiele wiem, tylko tyle, że skubaniec odczytał 2 płyty których Benq i dwa Liteony nie ruszyły. Z nagrywaniem też nie robi problemów. Ale o jakości nagrywania się nie wypowiem bo nie testowałem.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.11.2005, 12:05   #2
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Conti
Wyjaśnij o jakie inicjatywy Ci chodzi.
Jeśli już pytasz czyli uważasz że to stwierdzenie jest skierowane międzyinnymi do Ciebie to np. chodzi o taką :

http://forum.cdrinfo.pl/announcement...ouncementid=29

tylko się nie pchać, bo nie starczy modeli nagrywarek do testowania.

Jaką Ty się inicjatywą wykazałeś na tym forum jeśli mogę zapytać ?
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 13:01   #3
Conti
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez melag
Jaką Ty się inicjatywą wykazałeś na tym forum jeśli mogę zapytać ?
Hmmm. Niewielką, czasami coś komuś podpowiem, jak napotkam problem to nim pisze, jeśli znajdę / znajdzie się wspólnie rozwiązanie to też o tym pisze.
Po prostu nie bardzo wiem o jaką inicjatywę Tobie chodzi.

Test nagrywarki - wybacz napisałem już pare postów wyżej dlaczego ja się do tego nie nadaje. Zresztą jak na razie to wszyscy się pchają do robienia takiego testu.
Widzisz zdażyło mi się parę razy wyciągnąć jakiś problem Benqa - zostałem poinformowany, że 1. się nie znam, 2. się czepiam, 3. mam nagrywać na dobrych płytach, 4. Mam wymienić paczkę świeżo kupionych płyt RW verbatim.
Co ciekawe, w tematach o Liteonie padały hasła "niedociągnięcie sprzętu / słaba strona sprzętu / niewielka liczba płyt dobrze obsługiwanych" i było ok. W temacie o Benq jest to wina użytkownika, kupuje złe płyty, ma zły kontroler, komp ma za wolny transfer itp.

Benq jest dobrym sprzętem, ale coraz bardziej jestem przekonany, że nie do końca przyjazny szczególnie dla początkującego. Dla mnie to nie problem, dla Ciebie pewnie też nie, ale czyta ten temat duużo ludzi i nie wszyscy są mniej lub bardziej zaawansowanymi użytkownikami.

P.S.
Wracając do recenzji - nie ma problemu, mogę wejśc do grupy piszącej recenzje. Pawelblu napisał o kilku osobach piszących. Melag - masz ochotę (oczywiście na pisanie recenzji )??

Ostatnio zmieniany przez Conti : 05.11.2005 o godz. 13:08
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 18:15   #4
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A dlaczego chybione ?
Prośba o inne propozycje.

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.11.2005, 18:44   #5
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Rzeczywiscie jest cos takiego jak BSIB, ale tak czy inaczej to BIOS sprzed 4 miesiecy. Nie wiem czy warto sie nad nim rozwodzic

Cytat:
Napisany przez slawekj
A dlaczego chybione ?
Prośba o inne propozycje.

Niech kazdy testuje tak jak uwaza TYLKO niech porownanie wewnetrznie bedzie spojne (tzn zeby test jednego zapisu na jednym BIOSie nie byl w gruncie rzeczy testem czego innego na drugim - krotko mowiac kazdy uzytkownik musi zdefiniowac sobie niezmienna procedure).

Zewnetrznie testy nie musza wygladac identycznie (tzn porownujac procedury roznych uzytkownikow nie musi). Wrecz przeciwnie zobaczymy - moze jakies ciekawe pomysly wyjda.

Poza tym nie wiem czy jestes w stanie przekonac kogokolwiek kto widzi ze Qscan niewiele daje, do tego by nim testowac i to jeszcze na wszystkich mozliwych predkosciach. Dla mnie jest to nie tyle chybione, co wrecz niewypal

No ale jezeli ktos chce sobie te wykresy produkowac - prosze bardzo
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 10:09   #6
ptys1
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.11.2005
ptys1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mam juz nagrywarke (oem), z sierpnia tego roku z biosem bslb, narazie wszystko wporządku, tacka wysuwa sie cicho i wogóle naped jest w miarę cichy, co mnie dziwi po niektórych komentarzach dotyczących głośnosci napędu, nagrywałem juz platynki i tdk i co ciekawe test jakości wskazywał platynki jako lepsze, dziwne to że te platinium były wykrywane jako verbatim
ptys1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 13:25   #7
Sleet
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.11.2005
Sleet w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak czytam te wszystkie posty to mam wrazenie ze kupujac BenQ zamiast litona zrobilem blad
Stary 05.11.2005, 14:08   #8
Conti
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez Sleet
Jak czytam te wszystkie posty to mam wrazenie ze kupujac BenQ zamiast litona zrobilem blad
W tym przypadku to spokojnie mogę napisać, że nie zrobiłeś błędu. Benq jest jednak lepszy od nowych Lliteonów.
Stary 05.11.2005, 14:28   #9
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A więc przystępuję do testów (zachęcam pozostałych Kolegów).
Nośniki:
TDK +Rx8 (MBIPG101 R040)
TDK -Rx8 (TTG02)
Sony -Rx8 (SONY 08D1)

Testowanie i nagrywanie osobno na biosie BSLB i BSMB.
Błędy TE/FE QScan QSuite 2.1 wyłączony OverSpeed,
prędkość skanowania i nagrywania 8x plikiem testowym Nero.
Test jakości CD-DVD Speed prędkość 8x.

slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 14:56   #10
Conti
Wymiatacz

A "zdjęcia" np stron z qsuite ??
Właśnie się zabrałem za krótki opis wszystkich po kolei zakładek w qsuite.

I jak mają wyglądać testy płyt RW. Nie mam już kompletnie nie używanych, ale mam parę nagranych nie więcej niż 4-6 razy. W sumie jeśli żywotność tych płyt to ponad 100 przegrań (a może 1000) to chyba można wrzucać takie ??

I jeszcze co do 100MB tolerancji - troszke mała ta tolerancja. Proponowałbym aby były dozwolone testy płyt DVD zapisanych > 4200 MB - to w sumie już jest prawie cała płyta nagrana. Niewiele płyt nagrywa się > 4400 MB

No i jeszcze pytanie, czy można wykorzystać testy / skany zamieszczone w tym wątku ??

Ostatnio zmieniany przez Conti : 05.11.2005 o godz. 15:05
Stary 05.11.2005, 15:57   #11
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1) Opis QSuite ze zdjeciami - jak najbardziej.

2) RW - w zasadzie to specjalnie bym tu nie robil problemow. Calkowite kasowanie na testowanym napedzie i potem nagranie. Mozna by napisac szacunkowo ktore jest to nagranie danej plyty.

3) Jezeli sa sporadyczne przypadki nagrania mniej na plytce niz 4340 no to coz... Nie chce zabraniac, niech autor podejmie decyzje.

4) Zamieszczone wczesniej wyniki - jezeli jest to naprawde niezbedne to tak, ale nie budowalbym recenzji wlasnie na tym - powiedzmy jako sporadyczna wstawka - OK (i tez trzeba napisac co to za wykres, skad sie wzial, dlaczego zostal dolaczony). Dla spokoju mozna spytac autorow, choc generalnie wykresy od momentu publikacji sa wlasnoscia wszystkich uzytkownikow.

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 05.11.2005 o godz. 15:59
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 16:00   #12
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jestem za i oczywiści mogę sie przyłączyć do zabawy, ostatnio "gwałcę" wyłącznie płyty przeznaczone do nadruku a ostatnio nabyłem kilka DL i RW Verba. Poskładam filmy z wakcaji i chetnie podzielę sie wnioskami z testów. Podobnie jak @conti prosze o obniżenie tej granicy do rozsądnych 4200MB

Ostatnio zmieniany przez czechoj : 05.11.2005 o godz. 16:14
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 16:11   #13
Conti
Wymiatacz

No to test "otwarty". Melag, Czechoj, no i mam nadzieje Slawekj. Ktoś jeszcze ??

Proponowałbym założyć temat (może w "śmietniku") mający na celu pisanie na bierząco i koordynacje postępów prac. Tylko czy jest jakaś możliwość ograniczenia dostępu do takiego tematu - nie chodzi o przeglądanie tylko o wpisywanie ?? Posty nie związane z "pracą" utrudniałyby życie.

Na początek zajme się krótkim opisem qsuite v2.1
Zebrałem już posty Slawka i swoje na temat qscanu (przynajmniej część).
Potem zrobie testy płyt RW: Verbatim DVD-RW 4x, Verbatim DVD+RW 4x, Sony DVD+RW v1.2 4x, Verbatim / Dysan / Traxdata CD-RW 700MB HS 10x (plikiem testowym cdspeed, prędkość max.). Kwestia jeszcze biosu, kandydatów jest trzech: BSJB, BSLB, BSMB. Troszke dużo.

A co do zamieszczonych wcześniej wyników - chodzi głównie o to, że każdy z nas wrzucił wcześniej pare / parenaście kompletnych testów (qscan+cdspeed) różnych płyt - nie ma za bardzo sensu powtarzać od nowa wszystkiego.
No i nie ma sensu zamieszczać więcej niż 2 testy takiego samego nośnika np. spośród testów MCC002 wybrać najlepszy ale i najgorszy.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 05.11.2005 o godz. 16:32
Stary 05.11.2005, 16:39   #14
Raus
Wymiatacz

Data rejestracji: 15.12.2003
Raus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No ja również moge pomóc. Ktoś kiedys mówił że są testy tylko Verbów TDK i innych dobrych płytek, mam na stanie 4 platinety-R na jakimś UME01 i 2 paltinety+R na AML za jakieś 0.80zł czyli płytki tanie i nędzne moge zrobic ich testy. Poza tym ma DVD-RW x4 Verbatima i DVD+RW x4 Verbaima, 2 CD TDK, i CD-RW Omega (straszny shit) nigdy jeszcze nie wypalaną. Oczywiście znajda się też jakieś Verby-R i +R (niestety jakaś trafna seria bo każdy ma na początku duży uskok błędów TE na qscanie, ale można zobaczyć jak BenQ sobie z tym poradzi). Oczywiście moge kupić inne nośniki potrzebne do testów jeżeli tylko będą dostepne w moim mieście

EDIT: Ja bym pproponował testy na biosie BSLB narezie jest on sprawdzony, z BSMB niektórzy mają problemy

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Raus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.11.2005, 16:35   #15
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ja zrobię testy Verbatim+R9 2,4x oraz Verbatim DVD-RW 6x. Obecnie mam Dysany-R 8x i Omegi-R 4x perłowe do nadruku. Niebawem planuje zakup Traxdata z "powierzchnią photo". Musimy ustalić jeszcze kwestie biosu i ogólnych warunków testów. Dlatego proponuję by ktoś (my) określił warunki brzegowe, nalezy je zapisac by każdy tester mógł w każdej chwili mieć wgląd do parametrów i ustawień.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: