![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Tak bardzo dziwne. Dla mnie od początku temperatura to normalność. A system i wentylacja to nie wymysł a konieczność. Po co testy i porównania. Nie trzeba nic udawadniać. ![]() Sprawdził i zastosował BenQ. I chwała mu za to. ![]()
|
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Cytat:
To nie jest odpowiedz na moja prosbe ![]() Piszesz ze przy zakrytych otworach nie ma szansy na poprawny zapis, a przeciez wszystkie inne nagrywarki - Benq 1620, Plextor 716A, LG 4163B, itd. itp. jakos sobie radza ![]() Chyba ze uwazasz ze plyty wypalone na tych nagrywarkach sa zle nagrane Dlatego prosze zebys udowodnil swoje stwierdzenie Nie popadajmy w paranoje :\ Moj stary Nec 2500A@2510A palil wysmienicie a nie mial zadnych zaawansowanych systemow zapisu. Benq 1620 rowniez pali bardzo dobrze, a nie posiada dodatkowej wentylacji. Nie pisz wiec, ze bez (lub z fizycznie odlaczonym - zakrycie kratek - na jedno wychodzi): "[...]systemu Dual Cooling System (DCS). [...] można zapomnieć o dobrych wynikach.[...]" ... bo jest to po prostu bzdura
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Jak sobie radzą to widać do momentu zrobienia testów. Kolega napisał, że to bzdura. Proponuję napisać do BenQ o swoich wnioskach. Dla mnie jest oczywiste. Otwory to końcówka dla systemu DCS i nie mogą być zakryte. A sprawdzanie na przypadkowo wypalonych nośnikach nic da. Rozumiem, że dla Kolegi temperatura nadal jest obojętna. Dla BenQ już nie. Dlatego nowy system DCS.
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 16.08.2002
![]() |
Jest już BSJB
http://support.benq.com/files/storag...W1640/BSJB.zip Release Reason: 1. Improve the writing performance for low speed & DVD+R DL media. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dzięki Boger!
|
|
|
|
#6 |
|
Dziadek
Zlotowicz
Omega Printable 4x -R palona 8x Benq Dw1640.
Oj nieciekawie. Poniżej z tej samej paczki Omega palona 4x - wyniki dużo lepsze. Z pewnością z niższą prędkościa można uzyskać jeszcze lepsze wyniki.
Ostatnio zmieniany przez czechoj : 22.07.2005 o godz. 01:33 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() |
czy ktoś wie gdzie mogę nabyć w miare możliwe tanio nagrywarkę BenQ 1640 Box black ? chodzi mi o panel jaki posiada kolega na tej stronie:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...highlight=1640 chodzi o to żeby na panelu było widoczne logo producenta!!! Ostatnio zmieniany przez naskaxp : 22.07.2005 o godz. 01:11 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
OGame Master
![]() |
Wynik nie jest najgorszy
![]() Plyta powinna bez problemow dzialac zarowno w kompie jak i w stacjonarnych odtwarzaczach ![]() Niestety nie jest wypalona do konca, wiec nie wiadomo co bedzie dzialo sie na koncowce... Nagraj taka sama z predkoscia 4x ale naladowana do full'a i wrzuc skana
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Dziadek
Zlotowicz
Cytat:
|
|
|
|
|
#10 |
|
OGame Master
![]() |
Hehe
![]() Doskonale nadajesz sie do pisania tekstow propagandowych ![]() Jeszcze kilka dni temu wychwalales Benq 1620, a dzisiaj juz piszesz ze: "[...] Jak sobie radzą to widać do momentu zrobienia testów. [...]" Jak dla mnie Twoje stwierdzenia kupy sie nie trzymaja ![]() Rozumiem, nowe systemy PRAWDOPODOBNIE w jakis sposob ulepszaja jakosc zapisu, bo przeciez wlasnie o to chodzi. Jednak nie mozna popadac w skrajnosci i twierdzic ze bez systemu DCS, nagrywarka nie ma szans wypalic dobrze plyty ![]() Testow potwierdzajacych moja opinie sa setki ![]() Plytki nagrane przez Plextora, Benq 1620, Nec'a 2500A, itd. Teraz prosba do Kolegi o pokazanie roznicy w jakosci nagranych plyt z odslonietymi i zaslonietymi otworami ![]() Zobaczymy w jaki sposob wplynie to na jakosc nagranej plyty. Tylko prosze Cie, nie pisz ze "nie ma sensu", "Benq to zrobil wiec na pewno jest konieczne" i innych bzdetow, bo nie wnosza one nic do dyskusji ![]() Jestes przekonany o nieodzownej potrzebie odslonietych kratek? Chcesz pokazac ze nagrywarki bez DCS sa funta klakow warte? POKAZ TO!!! Prosze o konkrety ![]() A jesli nie jestes w stanie tego udowodnic (nawet na losowych nosnikach), to nie pisz prosze, ze bez... "[...]systemu Dual Cooling System (DCS). [...] można zapomnieć o dobrych wynikach.[...]"
|
|
|
|
|
|
#11 | |||
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Można i to bardzo dobrze. ![]() Ale to nie zmienia faktu, że temperatura ma wpływ na ilość powstających błędów przy odczycie i zapisie zwłaszcza powyżej prędkości 4x. Napisałem: Cytat:
![]() A gdy przy dłuższym nagrywaniu, testowaniu i odczycie zwłaszcza powyżej prędkości 4x wzrośnie temperatura !!! Cytat:
Można jeszcze lepiej... ![]() A testy przeprowadził BenQ i nie dla zabawy zastosował system DCS. I niczego nie muszę udawadniać. Dla mnie problem temperatury został rozwiązany. Czy do końca ? Pewnie nie... Będzie doskonalony. ![]() Przykładem, że można nagrać dobrze płytkę bez WOPC są napędy ze stałym lub strefowym OPC. I to oznacza prawidłowość ? Nie.... Tak może być w przypadku dobrego nośnika ( możliwość wyłączenia WOPC w BenQ). Jednak przy większości płytek jedynie system WOPC najlepiej sobie radzi z wypalaniem. To samo dotyczy systemu DCS i braku tego systemu. I nie prawdą jest, że wychwalałem BenQ 1620 nie widząc jego wad. Ma wady choćby wypalanie płytek DL to samo dotyczy 1640. Obecnie najlepiej wypala płytki DL Pioneer 109XL. BenQ 1620 gorzej wypalał płytki 8x z prędkościami 4x. BenQ 1640 nie powtórzył tego błędu i nośniki 8x znacząco lepiej wypala z prędkością 4x. Jak będzie zobaczymy... przy nowych biosach i SolidBurn. ![]()
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 22.07.2005 o godz. 10:52 |
|||
|
|
|
|
|
#12 |
|
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak dla mnie temperatura ma znaczenie
dla slawkaj.Sprawdzane na nosnika TITANUM +R jeden z gorszych lub najgorszych nosnikow . Na nosnika z gornej polk nie czuje znaczenia temperatury.Ale widze ze Fanklub niezly sie tu tworzy Ben-kowiczow |
|
|
|
|
|
#13 | |||||||||
|
OGame Master
![]() |
Cytat:
No to co mialo to oznaczac? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Przeczytalem to co napisales i o to wlasnie mi chodzi. A nie mam zamiaru analizowac Twojego profilu psychologicznego tylko po to, zeby odkryc w nich (Twoich wypowiedziach) ukryte znaczenie Cytat:
Wiekszosc plytek jest wypalana z bardzo dobrymi rezultatami i dodatkowe systemy moga je polepszyc o nastepne kilka procent ![]() Pytanie tylko czy sa to zmiany tak przelomowe, aby sie nimi zachwycac ![]() Cytat:
![]() @Slawek - stwierdzasz ze DCS rozwiazuje problem temp, a nie masz najmniejszego pojecia jak to w rzeczywistosci wyglada ![]() Wiesz jaka temperatura panuje w Benq 1620 podczas wypalania? Wiesz jaka temperatura jest w srodku Benq 1640 dzieki zastosowaniu systemu wentylacji? Jesli tak, to podziel sie z nami ta wiedza, natomiast jesli nie wiesz, to na jakiej podstawie stwierdzasz ze DCS rozwiazal problem? Cytat:
![]() Moj stary Nec wypalal bardzo dobrze wszystkie plytki - wszystkie dzialaja do dzisiaj a wyniki osiagniete na nich sa bardzo podobne do tych z Benq 1620, a na Esperanzach dvd+r 4x z AML001 (ktorych wypalilem ponad 300), sa lepsze niz na Benq. Cytat:
![]() A dzisiaj z powodu braku systemu DCS nie mozna marzyc o uzyskiwaniu dobrych wynikow na nim - tak ja to zrozumialem. Cytat:
![]() Zachwycisz sie SolidBurn i stwierdzisz ze nagrywarka nie posiadajaca tego systemu nie ma prawa dobrze wypalac plytek. A tak na serio, to denerwuje mnie u Ciebie takie wpadanie w zachwyt nad wszystkim co wpadnie Ci w rece. Podobna sytuacja byla przy tescie Benq 1620 - zachwycales sie i nie odpowiadales na pytania, obchodziles je na okolo. Prosilem Cie o przeprowadzenie testu, np masz cake 10 verbatimow i nagrywasz z odslonietymi kratka mi 5 pod rzad, a pozniej z zaslonietymi, a nastepne 5 np, na Benq 1620. Napiszesz ze nie mozna tak porownywac, bo plyta plycie nierowna. Zgodze sie z Toba, ale mozna wyciagnac srednia. Spojrzec na to szerzej. Czy wyniki rzeczywiscie beda lepsze z odslonietymi kratkami? Niestety nie dowiemy sie, poniewaz... Cytat:
Ostatnio zmieniany przez Boger : 23.07.2005 o godz. 01:51 |
|||||||||
|
|
|
|
|
#14 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 22.02.2002
![]() |
Czy Benq 1640 w wersji BOX od wersji OEM różni tylko przedni panel, czy cała obudowa (metalowa) jest inna.
Ostatnio zmieniany przez marey : 23.07.2005 o godz. 12:17 |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
BenQ DW1650
Data rejestracji: 24.05.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
| BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 23:02 |
| BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 02:12 |
| Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 18:55 |
| BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |