Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.11.2005, 11:08   #2026
SpeedFreaK
Guru

Data rejestracji: 06.09.2004
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Dj Mich@ł
Jak mam czytać te wykresy z Nero CD-DVD Speed? Co oznacza to zielone, różowe itd
Wykres na górze to błędy PI Error (Parity Inner Error)- dopuszczalna wartość 280, im mniej tym lepiej.

Wykres na dole to PI Failure (Parity Inner Failure)- tu jest większy problem. Błędów tych powinno być jak najmniej. Są 2 dopuszczalne wartości, wszystko zależy od metody testu jakości, którą wykonuje napęd.

Przy ECC 8/1 (metoda stosowana głownie przez napędy LiteOna) maxymalna dopuszczalna wartość PI Failure wynosi 4.
Przy ECC 8/8 (BenQ, LG, NEC, Plextor)- max dopuszczalna wartość 32.

Płyta, która mieści się w tych normach błędów powinna dać się odczytać na każdym odtwarzaczu DVD.

Jitter- to ten rózowy wykres. Najważniejsze, żeby był jak najmniej poszarpany i oscylował w okolicach 10%

PO Failure (Parity Outer Failure)- ilość tych błędów musi wynosić 0. Jeżeli wystąpi błąd PO Failure, płyta do kosza.
SpeedFreaK jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.11.2005, 11:22   #2027
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Plextor skanuje przy ECC 8/1
NEC (pewien nie jestem) przy ECC 8/7
sonon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2005, 11:31   #2028
Raus
Wymiatacz

Data rejestracji: 15.12.2003
Raus zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sonon
Masz racje, a LG wogule nie robi testów

Kocham wszystkie!!!
BenQ 1640 + LG GSA 4163B + Pioneer 215L + Lite-On LH-20A1H + Optiarc AD-7261S + Lite-On iHAP122 + LG H20L(zaginiona w piwnicy )
Raus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2005, 11:45   #2029
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tworzenie kopii zapasowej dysku (dysk systemowy) Norton Ghost 9.0
Kopia tworzona i bezpośrednio zapisywana prędkością 4x BenQ 1640 SolidBurn bios BSLB.

Kolejno zapisane TDK +Rx8

Teraz można spać spokojnie.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:47
slawekj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2005, 11:56   #2030
SpeedFreaK
Guru

Data rejestracji: 06.09.2004
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez sonon

Co do NECa to nie będę spę kłócił, bo sam nie jestem pewny, ale Plextor skanuje zarówno 8/8 jak i 8/1
SpeedFreaK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2005, 12:10   #2031
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez horos
Moze ktos z Grupowiczow Szanownych wie, skad taki blad, ktory wywala w roznych miejscach przy kilkukrotnym skanowania tej samej plyty, przerywajac jednoczesnie skan. 1640 podpiete na USB 2.0. Problem nie dotyczy konkretnej plyty, czy grupy nosnikow, a WOGOLE skanowania DVD w obudowie USB. Dzieki za ewentualna pomoc.

Pozdrawiam
Przypuszczam, że nikt nie wie, mam to samo na innym benku (EW162I).
Ze screenów zamieszczanych na stronie benka wynika, że testy powinny działać, support na moje prośby i monity wysyła maile generowane automatycznie. Interpretuję to tak: "mail doszedł ale mamy cię gdzieś" .
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2005, 12:22   #2032
slawekj
Guru

slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez processor
Jitter- to ten rózowy wykres. Najważniejsze, żeby był jak najmniej poszarpany i oscylował w okolicach 10%
PO Failure (Parity Outer Failure)- ilość tych błędów musi wynosić 0. Jeżeli wystąpi błąd PO Failure, płyta do kosza.
Dobry Jitter to >= 12%.
Przy występujących błędach PO mogą wystąpić błędy odczytu. To nie oznacza jeszcze, że płytka nadaje się do kosza.
Cytat:
Napisany przez sonon
Cytat:
Napisany przez processor
Co do NECa to nie będę spę kłócił, bo sam nie jestem pewny...
Dla pewności.
Nec 4550A skanuje przy ECC 8/8.

Stary 01.11.2005, 12:54   #2033
horos
Bywalec

Data rejestracji: 20.11.2003
horos zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou
Przypuszczam, że nikt nie wie, mam to samo na innym benku (EW162I).
Ze screenów zamieszczanych na stronie benka wynika, że testy powinny działać, support na moje prośby i monity wysyła maile generowane automatycznie. Interpretuję to tak: "mail doszedł ale mamy cię gdzieś" .

Dzieki za odzew Juz w posredni sposob odpowiedziales. Najpierw kupilem do BENQa obudowe FireWire/USB 2.0 z czipsetem Prolific 3507. Zaczely sie schody z zenujacym transferem. Okazalo sie, ze na innych forach ludzie z obudowami z TYM POPULARNYM czipsetem maja identyczne problemy. Wierzac w 1640, zrzucilem wine na obudowe/czipset, ze firmware do niego jest niedopracowane i gryzie sie z "benkiem". Kupilem druga obudowe. Tym razem "gole" USB 2.0. Czyli ZADNYCH "czipsetow" a przejsciowka IDE=>USB 2.0 i zasilanie. No to okazalo sie, ze wywalaja sie skany. W tym przypadku moja "przygoda" rowniez nie jest odosobniona. Malo tego, okazuje sie, ze model EW162I PRZYGOTOWANY jako zewnetrzna mutacja 1640, rowniez daleki jest od doskonalosci...

No coz... Nasuwa sie konkluzja, ze szukajacy nagrywarki do "zabudowy", powinni przynajmniej na razie omijac szerokim lukiem produkty BENQ (a napewno 1640). Nie naleze do ludzi, ktorzy latwo sie poddaja, ale po kilku tygodniach walki... tak to wyglada. Mialem w obudowach zewnetrznych 3 NEC-i (3500, 3520 i 3540)... teraz mam rowniez HP840i (nie skanuje, ale do DVD-RAMu i LightScribe) i z ZADNYM "palnikiem" nie mialem najmniejszych problemow. Szkoda, ze padlo na BENQa, bo to model dla LUBIACYCH GRZEBAC Ale jak sie nic z "przyjaznym" supportem nie poprawi, to chyba wroce do NECa .... a moze PIONEER tym razem

PODKRESLAM, ze moje konkluzje/wrazenia dotycza WYLACZNIE wspolpracy 1640 z obudowami zewnetrznymi, a post ten nie ma charakteru "nagonki" na ten, jak widac po forum, udany model do "wkrecenia w blaszaka" , a wylacznie charakter informcyjny, gdyby ktos planowal 1640 postawic kolo komputera...

Pozdrawiam
horos jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2005, 13:15   #2034
slawekj
Guru

Cytat:
Napisany przez horos
Malo tego, okazuje sie, ze model EW162I PRZYGOTOWANY jako zewnetrzna mutacja 1640, rowniez daleki jest od doskonalosci...

PODKRESLAM, ze moje konkluzje/wrazenia dotycza WYLACZNIE wspolpracy 1640 z obudowami zewnetrznymi, a post ten nie ma charakteru "nagonki" na ten, jak widac po forum, udany model do "wkrecenia w blaszaka" , a wylacznie charakter informcyjny, gdyby ktos planowal 1640 postawic kolo komputera...
Należy spróbować wgrać bios BEFB.cvt od BenQ 164B.
http://www.benq.com/Products/product.cfm?product=604

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=148986

Stary 01.11.2005, 13:24   #2035
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Taaaaaa, a ja chyba spróbuję zrobić odwrotny manewr, sflashować EW162I@DW1620.
Stary 01.11.2005, 13:39   #2036
ptys1
Nowy na forum

Data rejestracji: 01.11.2005
ptys1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam jestem nowy (pierwszy post), jutro będę właścicielem benq 1640 i mam kilka pytań czy różni się wersja oem i retail, wiem że pudełkiem i oprogramowaniem ale czy 'flaki' są takie same jak w boxie, z tego co wyczytałem na innych forach to są problemy z wgraniem softu do BSLB do oema ale można to rozwiązać uzywając progsa Windwflash, gdzie zatem mogę znaleźć najnowszą wersje tego flashera do dvd, czy w przypadku złego flashu istnieja jakieś awaryjne wyjścia tak jak ma to sie w przypadku płyt głównych i kart graficznych, proszę o sensowne wypowiedzi a nie gnojnie mnie bo jestem nowy, znam sie troche na sprzęcie ale w temacie napedów optycznych jestem noga (generalnie nigdy mnie to nie interesowało, a tu widze jakieś wykresy, ludzie pisą o pozimie tego tamtego, a ja nic z tego nie jarze), nie nagrywam profesjonalnie tylko od czasu do czasu coś wypale, ale chcałbym wykorzystywać maxymalne (to chyba skłonność z zamiłowania do overclockingu) mozliwości napędu, pozdro dla wyrozumiałych
ptys1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.11.2005, 13:46   #2037
horos
Bywalec

Cytat:
Napisany przez slawekj
Należy spróbować wgrać bios BEFB.cvt od BenQ 164B.
http://www.benq.com/Products/product.cfm?product=604
Dzieki za probe pomocy slawekj. No niestety... problem pozostal, chociaz mam teraz "fabrycznie" zewnetrzna nagrywarke BENQ

Chyba wroce jednak do BSLB
Dołączone obrazki
File Type: png EW164B_BEFB.png (93.8 KB, 263 oglądane)
Stary 01.11.2005, 14:03   #2038
slawekj
Guru

A ja jednak potestuję nowego BenQ 1640@164B

Teraz BenQ 1640@164B pracuje w UDMA4.

Stary 01.11.2005, 14:17   #2039
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez slawekj
A ja jednak potestuję nowego BenQ 1640@164B

[...]
Niecierpliwie czekam na test jakości, pójdzie, czy nie?
Stary 01.11.2005, 15:10   #2040
horos
Bywalec

Cytat:
Napisany przez joujoujou
Niecierpliwie czekam na test jakości, pójdzie, czy nie?
No wiec moze jestem na dobrej drodze Wykluczylem "gryzienie sie" aplikacji. Zaczalem grzebac w sprzecie i ustawieniach. Wyszlo na to, ze najprawdopodobniej u mnie jest konflikt miedzy replikatorem portow USB 2.0 na PCIMCIA, a sprzetem podlaczonym do "zwyklych" portow w urzadzeniu/notebooku. Po odlaczniu go (replikatora), testy zaczely chodzic Wiec moze kwestia problemow 1640 w obudowie USB 2.0 nie jest jednak specjalnie uciazliwa Z czego bym sie BARDZO cieszyl Problemy z FireWire byly innej natury, ale tego bez pomocy firmware/ow obu urzadzen sie nie przeskoczy.

Wiec joujoujou, jezeli masz podobne bledy jak u mnie i wywalanie sie skanow, sprawdz co i jak masz podlaczone do innych USB. Moze tu sa i u Ciebie konflikty.

Pozdrawiam
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: