![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#2161 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2162 | |||
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
I dlatego.... Cytat:
![]() @Pawelblu - czy taki test (BenQ 1640) już ktoś pisze ? |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#2163 |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
A więc przystępuję do testów (zachęcam pozostałych Kolegów).
Nośniki: TDK +Rx8 (MBIPG101 R040) TDK -Rx8 (TTG02) Sony -Rx8 (SONY 08D1) Testowanie i nagrywanie osobno na biosie BSLB i BSMB. Błędy TE/FE QScan QSuite 2.1 wyłączony OverSpeed, prędkość skanowania i nagrywania 8x plikiem testowym Nero. Test jakości CD-DVD Speed prędkość 8x. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2164 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
I jeszcze jedna sprawa. W ogloszeniu jest pkt o tym zeby nie umieszczac wykresow. Generalnie nie chodzi o to ze mam cos przeciwko wykresom, ale jest to w pewnym sensie kolo ratunkowe. Jezeli ktos chce robic recenzje z wykresami, to MUSZA byc tam plyty z gatunku 'przeglad rynku' Tzn: szybkie (nagrywane szybko), wolne, markowe, niemarkowe, rozne rodzaje (+, - RW, dobrze byloby zobaczyc DLa, rowniez CD, CDRW, moze mini). Nie ma obowiazku nagrywaniem plikiem testowym Nero, choc nie mam nic przeciwko - wiadomo w przypadku DLa to sa duze pieniadze wyrzucone w bloto, jezeli upychamy na nich jakies pliki testowe, ale jak ktos chce - prosze bardzo. Druga wazna sprawa - procedura testowa musi byc identyczna. Ten sam program/wersja (oczywiscie naped), te same parametry testu i dobrze by bylo, zeby testy roznych osob byly odzielone (tzn najpierw wszystkie jednej osoby, potem drugiej itd, zeby sie nie przeplataly - bo jak komus wychodza same zle to mozna wtedy to inaczej interpretowac, niz zle przeplatane z dobrymi). Krotko mowiac - jezeli wykresy, to prosze sie bardzo pilnowac organizacyjnie. Plyty nagrywamy DO KONCA - tolerancja nie wiecej niz -100MB. Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 05.11.2005 o godz. 14:51 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2165 |
Wymiatacz
![]() |
A "zdjęcia" np stron z qsuite ??
Właśnie się zabrałem za krótki opis wszystkich po kolei zakładek w qsuite. I jak mają wyglądać testy płyt RW. Nie mam już kompletnie nie używanych, ale mam parę nagranych nie więcej niż 4-6 razy. W sumie jeśli żywotność tych płyt to ponad 100 przegrań (a może 1000) to chyba można wrzucać takie ?? I jeszcze co do 100MB tolerancji - troszke mała ta tolerancja. Proponowałbym aby były dozwolone testy płyt DVD zapisanych > 4200 MB - to w sumie już jest prawie cała płyta nagrana. Niewiele płyt nagrywa się > 4400 MB No i jeszcze pytanie, czy można wykorzystać testy / skany zamieszczone w tym wątku ??
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 05.11.2005 o godz. 15:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2166 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
1) Opis QSuite ze zdjeciami - jak najbardziej.
2) RW - w zasadzie to specjalnie bym tu nie robil problemow. Calkowite kasowanie na testowanym napedzie i potem nagranie. Mozna by napisac szacunkowo ktore jest to nagranie danej plyty. 3) Jezeli sa sporadyczne przypadki nagrania mniej na plytce niz 4340 no to coz... Nie chce zabraniac, niech autor podejmie decyzje. 4) Zamieszczone wczesniej wyniki - jezeli jest to naprawde niezbedne to tak, ale nie budowalbym recenzji wlasnie na tym - powiedzmy jako sporadyczna wstawka - OK (i tez trzeba napisac co to za wykres, skad sie wzial, dlaczego zostal dolaczony). Dla spokoju mozna spytac autorow, choc generalnie wykresy od momentu publikacji sa wlasnoscia wszystkich uzytkownikow. Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 05.11.2005 o godz. 15:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2167 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
jestem za i oczywiści mogę sie przyłączyć do zabawy, ostatnio "gwałcę" wyłącznie płyty przeznaczone do nadruku a ostatnio nabyłem kilka DL i RW Verba. Poskładam filmy z wakcaji
![]()
czechoj APLIKATOR _ REKULTYWATOR ![]() Ostatnio zmieniany przez czechoj : 05.11.2005 o godz. 16:14 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2168 |
Wymiatacz
![]() |
No to test "otwarty". Melag, Czechoj, no i mam nadzieje Slawekj. Ktoś jeszcze ??
Proponowałbym założyć temat (może w "śmietniku") mający na celu pisanie na bierząco i koordynacje postępów prac. Tylko czy jest jakaś możliwość ograniczenia dostępu do takiego tematu - nie chodzi o przeglądanie tylko o wpisywanie ?? Posty nie związane z "pracą" utrudniałyby życie. Na początek zajme się krótkim opisem qsuite v2.1 Zebrałem już posty Slawka i swoje na temat qscanu (przynajmniej część). Potem zrobie testy płyt RW: Verbatim DVD-RW 4x, Verbatim DVD+RW 4x, Sony DVD+RW v1.2 4x, Verbatim / Dysan / Traxdata CD-RW 700MB HS 10x (plikiem testowym cdspeed, prędkość max.). Kwestia jeszcze biosu, kandydatów jest trzech: BSJB, BSLB, BSMB. Troszke dużo. A co do zamieszczonych wcześniej wyników - chodzi głównie o to, że każdy z nas wrzucił wcześniej pare / parenaście kompletnych testów (qscan+cdspeed) różnych płyt - nie ma za bardzo sensu powtarzać od nowa wszystkiego. No i nie ma sensu zamieszczać więcej niż 2 testy takiego samego nośnika np. spośród testów MCC002 wybrać najlepszy ale i najgorszy.
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 05.11.2005 o godz. 16:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2169 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
Ja zrobię testy Verbatim+R9 2,4x oraz Verbatim DVD-RW 6x. Obecnie mam Dysany-R 8x i Omegi-R 4x perłowe do nadruku. Niebawem planuje zakup Traxdata z "powierzchnią photo". Musimy ustalić jeszcze kwestie biosu i ogólnych warunków testów. Dlatego proponuję by ktoś (my) określił warunki brzegowe, nalezy je zapisac by każdy tester mógł w każdej chwili mieć wgląd do parametrów i ustawień.
![]() |
#2170 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 15.12.2003
![]() |
No ja również moge pomóc. Ktoś kiedys mówił że są testy tylko Verbów TDK i innych dobrych płytek, mam na stanie 4 platinety-R na jakimś UME01 i 2 paltinety+R na AML za jakieś 0.80zł czyli płytki tanie i nędzne moge zrobic ich testy. Poza tym ma DVD-RW x4 Verbatima i DVD+RW x4 Verbaima, 2 CD TDK, i CD-RW Omega (straszny shit) nigdy jeszcze nie wypalaną. Oczywiście znajda się też jakieś Verby-R i +R (niestety jakaś trafna seria bo każdy ma na początku duży uskok błędów TE na qscanie, ale można zobaczyć jak BenQ sobie z tym poradzi). Oczywiście moge kupić inne nośniki potrzebne do testów jeżeli tylko będą dostepne w moim mieście
EDIT: Ja bym pproponował testy na biosie BSLB narezie jest on sprawdzony, z BSMB niektórzy mają problemy
![]() |
#2171 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Tzn proponuje dzialanie od poczatku, tak jak jest w ogloszeniu. Wydaje mi sie ze najlepiej bedzie tak: dogadujecie sie odnosnie kwestii globalnych, a wyniki pracy przesylacie stopniowo jako PMy do koordynatora. Koordynator jak uzna ze juz koniec, zbiera wszystko (moze zbierac na bierzaco gdzies na boku-dysku, kopiujac PMy), robi komentarze swoje, lub ustalone z zespolem i wysyla do mnie. Jezeli wszystko jest OK, zaklada taki temat, zamykam, przyklejam.
Pracy z przepisywaniem nie bedzie duzo - crtl-c ctrl-v |
![]() |
![]() |
![]() |
#2172 |
Wymiatacz
![]() |
Najgorzej z transferem wykresów i innych jpg.. Ja mam cieniunie łącze
![]() Co do procedury to może tak Płyty R: 1. Bios BSLB 2. Qscan z prędkością "indexową" dla płyty, jeśli qscan nie pozwoli - to z prędkością o stopień niższą. 3. Nagranie z prędkością "dozwoloną" przez qscan 4. Test w CDspeed v4.xx 8/8 z prędkością 8x Płyty RW 1. Bios BSLB 2. nagranie po pełnym kasowaniu z prędkością "indexową" 3. test CDspeed v4.xx 8/8 z prędkością 8x Zastanawiam się też czy nie zrobić porównawczego testu tej samej płyty (nagranej na Benq) na LiteOnie i na Benq - porównanie zbieżności wyników testów. Ale to 2-3 płyty - nie więcej. Jeszcze co do koordynowania - taki temat z testem na bierząco byłby o tyle lepszy, że każdy z testujących wiedziałby co aktualnie jest już zrobione - kwestia niepotrzebnego powtarzania się. Na bierząco byłaby też możliwość korekcji.
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 05.11.2005 o godz. 17:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2173 |
Życie to nie je-bajka
Data rejestracji: 29.03.2003
![]() |
Troszke mnie tu nie było i widze same złe rzeczy.Test ?? Jaki test .Panowie.Test może przeprowadzić ktoś OBIEKTYWNY.Jedynymi w tej czwórce są Conti i po trosze melag.Sławek ?? Do obiektywizmu moim zdaniem mu daleko.Ma swoje zdanie i za to Go szanuje
![]() Tak jak conti wcześniej pisał-litek mógł mieć wady a benq ma wady w osobie użytkownika,który krzywo laser trzyma. Jeszcze raz PROSZE O NIE NAMAWIANIE UŻYTKOWNIKÓW DO KUPOWANIA TEGO NAPĘDU BO STWARZA WIECEJ PROBLEMÓW NIŻ MA ZALET. Na słabych płytach żaden napęd nie pali dobrze a już w szczególności nie benq Na dwdrw to już loteria,przeczyta albo i nie.Może nawet wpali. Kupmy obudowe usb i..... sie módlmy czy zechce działać. Cdrw na większych prędkościach - hmmm może się uda. Pomijając wszystko.Daje sobie dwa tygodnie na udowodnienie że benq w testach kłamie na swoją korzyść.Własnie wyrzuciłem 12 płyt platinum,palonych na benq,testowanych na benq i NIE DO ODCZYTANIA NA ŻADNYM NAPĘDZIE.A niby w/g tego złomu były piękne. Wpiąłem teraz drugi egzemplarz benka żeby miec absolutną pewność. A swoją drogą.Wróćcie Panowie tak dla spokojności sumienia do wczesniej palonych płyt na tym czymś co zwie się napedem i nie patrząc na super wykresy spróbujcie coś skopiować na dysk.Tylko błagam.Nie verbatim lub tdk ![]() Zalety- pali dobrze na verbatimach i ma niską cene.Coś jeszcze ??
![]() |
#2174 |
Wymiatacz
![]() |
Daniel
To może dla równowagi też się przyłączysz ?? Jeśli udałoby się trzymać wszystkim nerwy na wodzy i podejść poważnie do sprawy wyszedłby kompleksowy opis. Tak - opis bez zbędnych pochwał i nagan, opis a nie ocenę, bo to trzeba zostawić tym, co będą czytać opis.
![]() |
#2175 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 22.02.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 22:02 |
BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 01:12 |
Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 17:55 |
BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |