![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 25.02.2003
![]() ![]() |
Esperanza DVD-R 4x palona na BENQ 1640
Moim zdaniem BENQ 1640 potrafi dobrze wypalić nawet tanie nośniki
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
Data rejestracji: 04.01.2003
![]() |
Hawk dvd-r 1-4x palony 8x (przez przypadek
) na benq 1640
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Plex 740A :-(
Witam
Tak sobie czytam te posty i zaczynam żałować, że kupiłem sobie Plextora 740A. A mogło być tak pięknie. Przeszukałem forum i nigdzie nie ma nic ciekawego o mojej nagrywarce. Od wczoraj mam z nią problemy. Płytki MediaStore DVD-R x4 wypala tylko x4 a potem przy weryfikacji jest błąd Unrecovered read error. Podobnie z płytką EasyTouch. Wypalałem ją w Nero 7 z prędkością x2,4 i po 20% buum i po płytce. Później wypaliłem taką samą płytkę x4 i wszystko ok. W Nero Cd-Dvd Speed rewelacyjny wykres. O co chodzi? Może mam złe płytki? Proszę o pomoc! I jeszcze jedno. Czy ktoś wgrywał bios z Benq (BSJB) do tego Plexa? Dało to coś? Wzmocniła się wersja z oem na coś lepszego? Może mi też potrzebna taka zamiana? Pomóżcie mi jakoś okiełznać napęd. Nie chę tracić płytek przy każdym nagrywaniu! Z góry dziękuję za szybką odpowiedź!
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Dlaczego zaraz nie zależy, zależy jak najbardziej tylko chodzi też o to, że na każdym sprawnym fizycznie napędzie można uzyskac zbliżone efekty na płytach dobrej klasy i tak samo złe na odpadach
i każdy może sobie dobrać nośnik do swojego napedu niezależnie czy to będzie benq, liteon, plextor,piooner a nawet i samsung ![]() pozdro
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.08.2005
![]() |
jeszcze nie mam 100% pewnosci, ale sadze, ze dla uzytkownika takiego jak ja powyzej opisywana nagrywarka bedzie zadowalajaca (przepalam tylko uzytkowo filmy-glownie, muze i pare instalek)
chcialem tylko zapytac czy ewentualny zakup na allegro to pomysl jak kazdy czy tez glupi (jesli ktos ma doswiadczenia z zakupami takiego sprzetu internetowo niech sie wypowie) chcialbym jeszcze zapytac o ceny Benq 1640 na allegro wyglada to mniej wiecej tak wersja OEM 190 zl a wersja Box 215 zl duzo czy malo pozdrowienia |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 21.08.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.12.2002
![]() |
Verbatim +Rx16 printable lekko porysowana
Qscan x16 Qscan x12 Plyta wypalona x12 Na poczatku ladnie, potem niestety gorzej... Mozliwe, ze to przez rysy, chociaz pewnosci nie ma.
|
|
|
#9 |
|
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Po co dobierać? ...skoro sam piszesz że dobra płyta da murowany efekt, a zła to kaszana, więc co tu wybierać skoro zgodnie wszyscy twierdzą ze extra są tylko Verb +TDK, a reszta to beee. Analizując dalej, jak dobrać skoro każda partia nośników posiada inne niepowtarzalne właściwości spowodowane jakoścą użytych materiałów, chemikaliów etc. Kogo stać (czas i pieniądz) na wykonywanie testów nośników przed rozpoczęciem nagrywania i jeszcze jedno jaka masz pewność że tak "dobrany" nośnik do napędu okaże sie tym właściwym za 2, 5 czy 10 lat. Oczywiście nie neguję podejmowanych prób opanowania i poznania najkorzystniejszej strategii zapisu ale to co napisali koledzy wcześniej, jeśli cos spełnia odpowiednie normy i zapewnia właściwe wykorzystanie czy jest gorsze.
|
|
|
|
#10 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
@czechoj ja tylko pisze, że jeżeli już dobierać to można do każdego napędu nie tylko Benq
|
|
|
#11 | |
|
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
Cytat:
, można dobrać odpowiedni nośnik/i do każdego napędu, ale żeby to zrobić trzeba mieć "narzędzia", takie "narzędzia" daje właśnie BenQ.Oczywiście można kupić obojętnie jaką nagrywarkę i nagrywać na Verbatimie z prędkością 4x - 8x i wszystko będzie "cacy", ale czy tak naprawdę o to chodzi ? Wydaje mi się że lepiej być świadomym tego jaką zastosować prędkość do danego nośnika na określonej nagrywarce.
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Dziadek
Zlotowicz
Cytat:
i powiem szczerze, że chyba troszeczke sie zawiodłem.
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
Cytat:
Przed : Qscan TE/FE (zgadzam się że Qscan podaje jakość orientacyjnie) Po : Disc quality PIE/PIF/JITTER/POF Cytat:
Brak konsekwencji. |
||
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Dziadek
Zlotowicz
Cytat:
Ja nie testuję czegoś tylko dla testu ale próbuje to jeszcze interpretować, a nie zawsze niestety można. Zastanawiam sie np. dlaczego wynik testu Qscanem memorexa w przypadku prędkości 2,4x jest gorszy niż dla 8x. A ciekawi mnie fakt jak wytłumaczyć że większa szybkość zapisu w przypadku memorexa dała faktycznie znacząco lepsze rezultaty, bo nie jest to na pewno regułą.
Ostatnio zmieniany przez czechoj : 07.08.2005 o godz. 23:24 |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2004
![]() |
Jak myślicie chyba całkiem nieźle wyszedł ten test ?
przy prędkości 48 identyczny wykres i liczba błędów
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
| BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 23:02 |
| BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 02:12 |
| Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 18:55 |
| BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |