![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
BenQ 1640
Data rejestracji: 15.07.2004
![]() |
Czy aby dane ustawione w programie Qsuite działały (np. Solid Burn), to program musi być otwarty podczas nagrywania, czy wystarczy zmiany wprowadzic do systemu ?
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.06.2005
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#3 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Skończyłem.
Za każdym razem nagrane to samo. Płytka to nowa DVD+RW Verbatim 4x, nagrana 4x na Liteon 1693 i Benq 1640. Test na Benq 1640. LiteOn: Benq: Nie komentuje .
|
|
|
|
#4 | |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
Nie czytamy i póżniej takie cukierki wychodzą. ![]() http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1398 Nośnika MKM 02 nie ma w biosie BSLB. Takiej płyty nie można nagrywać na BenQ. W biosie KS0A nośnik MKM 02 jest zapisany. ![]() Nagrywamy tylko nośniki, które są zapisane w biosie.
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 09.10.2005 o godz. 22:20 |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Mam dwie DVD+RW Platinum Multispeed od NANYASC-DRW-001 (żyją już z 26 miesięcy). Bios BenQ nie ma "wpisanej" tej płyty a jednak nie mam najmniejszych problemów z użyciem tych płyt (nagrania na tym nośniku w trybie DVD Video czytaja równiez stacjonarne odtwarzacze). Identycznie rzecz sie ma w przypadku TDK +RW od PHILIPS-041-000 (ten ma juz z 18 m-cy) i równiez nie "bytuje" w biosie benka. A wracając do wspomnianej wcześniej esperanzy to sprawa się wyjaśniła płyta po prostu padła i nie czytał jej (nie widział) zaden napęd.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wymiatacz
![]() |
Tylko trzeba wziąść pod uwagę, że te Verby to jedne z najpopularniejszych DVD+RW i w sumie nie powinno nas interesować, czy komuś się chciało je wpisać do biosu czy nie. Skoro DVD-RW 4x Verby są w biosie to czemu nie ma plusów ?? Są na rynku już co najmniej rok i fachowcy z benqa jeszcze się o nich nie dowiedzieli ?? Jest to po prostu przykre, a że ich nie ma to wiem, bo wcześniej już sprawdzałem. Ale nie ma też dużej ilości innych płyt, a nagrywa je nieźle.
Wiem, że to nie wina napędu, ale nie zmienia to faktu, że płyty DVD+RW zostały po prostu olane. A może wiesz jak je dopisać do biosu ??
Ostatnio zmieniany przez Conti : 09.10.2005 o godz. 22:32 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Płyt -/+Rx4 też nie ma w biosie. Ratuje SolidBurn. Przy nośnikach RW nic nie można zrobić. Dotyczy to wszystkich napędów. Problemu nie ma. Wystarczy kupić odpowiednią płytkę i nagrywać. ![]()
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
W zasadzie nie ma sie co dalej nad tym rozwodzic. Chyba kazdy uzytkownik potrafi odpowiedziec sobie na pytanie czy niepoprawna obsluga plyty DVDRW Verbatima z indeksem 4x (wciaz najpopularniejszym) to wada czy zaleta. |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Życie to nie je-bajka
Data rejestracji: 29.03.2003
![]() |
Cytat:
Chętnie pokazałbym wam co sie dzieje z moim kompem przy próbie nagrania wspomnianej płyty.Przeszkadza mi w tym tylko fakt ze komputer całkowicie się wtedy wiesza i nie bardzo mam jak zrobić zrzut .Oczywiście ta sama płyta idzie bez zarzutu na necu i liteonie.Jutro sprawdze ją jeszcze na szajsungu w innym kompie.No bo jak to ,benq sie przeciez nie myli ![]() A co do pomyłek to : dwie pod rząd wzięte z jednego szpindla platinum.Interpretacje skąd tak drastycznie różne wyniki pozostawiam wam.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Życie to nie je-bajka
Data rejestracji: 29.03.2003
![]() |
czas na słynne qsuit:
Jak widać w/g programu płyta nieciekawa i raczej do nagrania x4.Ale co mi tam.Jedna płyta w te czy w te strone.Palimy jednak x8 i pierwszy skan na benq Jak zwykle u mnie skan x4.Uwazam że jest dokładniejszy.: i ta sama płytka na liteonie,skan x4: Wyniki jak najbardziej zadawalające.Na wielki + dla benq.No to czego sie czepiam Zaraz zaraz - ano przecież qsuite pokazał WYRAŹNIE że raczej nie zaleca dla tej płyty predkości x8 a i końcówka na błędach TE jakoś tak dziwnie do góry idzie.Na TF zresztą lekko tez.Więc jak to się ma do faktycznej jakości nagrania ?? A nijak.Jak piernik do wiatraka ?? I jednak cały czas na litku mniej błędów w skanie co potwierdza że pomimo tego że benq świetnie płytke nagrało gorzej ją widzi.Ale zaraz.Kupiłem ten naped dla świetnej korekcji błędów.Czyzbym popełnił błąd bez mozliwosci korekcji ??C.D.N. Następne skany sa jeszcze lepsze
Ostatnio zmieniany przez Daniel290 : 10.10.2005 o godz. 02:19 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wymiatacz
![]() |
Tak, tylko jak już wcześniej pisałem wiele osob nabywa / nabyło płyty przed kupnem kolejnej nagrywarki, a tu zonk. Poza tym płyty RW 4x są tańsze niż 6-8x i wole kupić verba 4x niż jakąś platinke 6x.
Z tego powodu sposób potraktowania płyt RW uważam za duży minus Benqa. Dlatego mogę się zgodzić, że nie dla każdego Benq będzie dobrym wyborem. Sam mam w kompie jeszcze litka, ale gdyby siedział tylko Benq to niewątpliwie nie do końca byłbym z niego zadowolony. A że są dwie nagrywarki to jest
|
|
|
|
#12 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
Co mi po płytce RW 4x i nagraniu na LiteOn'ie 1693 z tak dużą ilością błędów PI/PIF i Jitter max powyżej 12%. Ten nośnik jest niskiej jakości i nadaje się do testów a nie zapisu danych. Osobiście wolę kupić drożej dobry nośnik a rezultaty widać. Tylko jakość się liczy. I to jest podstawą w testach zapisu każdego napędu.
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wymiatacz
![]() |
Do zapisu i przenoszenia danych się nadaje, do przechowywania nie bardzo.
Po prostu to miałem pod ręką i jest nowy. Ale używam paru innych, które litek nagrywa znacznie lepiej a Benq porownywalnie albo jeszcze gorzej. Sęk w tym, że popularne nośniki powinny być obsługiwane. Zmieniłem bios w benq na BSJB - jeszcze gorzej, a dziwne - skoro nie ma wpisu w biosie to nie powinno się nic zmienić.....
|
|
|
|
#14 | |
|
Guru
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wymiatacz
![]() |
I tak to nic nie zmieni. Szkoda, że nie można dodać nowych nośników do bazy biosu, moze nowy bios coś wniesie, ale wątpie. Nic to na razie trzeba iść spac, jutro do roboty.... Miło sie dyskutowało
.
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
| BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 23:02 |
| BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 02:12 |
| Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 18:55 |
| BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |