![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Cytat:
Ale nie jest we wszystkim najlepszy, ani nie jest w tej czołówce sam. Ma niestety mankamenty i to takie, które trzeba brać pod uwagę przed zakupem. Np. gdybym wiedział o takiej obsłudze płyt RW, zastanowiłbym się głębiej.
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1488 oczywiscie potwierdza skutecznosc Qscana, a fakt nieubslugiwania DVD+RW 4x Verbatima jest celowym zabiegiem programistow i wyjdzie uzytkownikom na dobre, tylko wiekszosc nie umie jeszcze tego zrozumiec. Moje uwagi na temat Qscana mozna znalezc w temacie o Benq 1620. Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 11.10.2005 o godz. 23:35 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
-=-
Data rejestracji: 24.03.2004
![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 15.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Dobre muchy nie są złe...
Data rejestracji: 12.12.2004
![]() |
Cytat:
Czy to aby "na żywo"
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 09.06.2004
![]() |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wymiatacz
![]() |
Nie wiem na ile jest to głęboki problem.
Może za dużo oczekuje. Skoro reklamują te wszystkie systemy kontroli nagrywania to jako prosty użytkownik chciałbym aby po zrobionym teście qscan (wynik pozytywny) nagrać poprawnie płytę. Tylko tyle. Jeśli już qscan się pomylił to dlaczego nagrywarka po stwierdzeniu, że kiepsko wypala (ponoć kontroluje na birząco) nie obniżyła prędkości zapisu ?? Slawek - czemu Ty nie masz wątpliwości to nie wiem. Może dlatego, że nagrywasz tylko na dobrych sprawdzonych nośnikach. Może napisz, gdzie popełniłem błąd przy interpretacji napisu "może być nagrana z prędkością 8x" i nagrywaniu płyty "Benq" z prędkością 8x. Co do testów nośników to: 1. brak czasu 2. brak zbędnej kasy na testowe płyty I z całym szacunkiem do serwisów tematycznych to: 1. Piszą o plusach i o minusach napędu. W wielu testach piszą o potrzebie poprawy obsługi płyt RW (i o innych rzeczach też). 2. Niektóre często zachwycają się napędami samsunga. 3. Za tydzień czy miesiąc inny napęd będzie na topie. 4. Co innego wypalić kilka- kilkanaście płyt testowych a co innego używać na codzień. W Liteonie nie do końca podobało mi sie to, że wymagał zaangażowania ze strony użytkownika. Chciałem napędu typu wsadź płytę i nagraj, a jeśli płyta ważna, to przetestuj. Wygląda na to, że Benq nie do końca jest taki. Nie weźmiesz pierwszej lepszej płyty i jej spokojnie nie nagrasz bo może być ups. A co do statystyki - od ponad roku właśnie wywaliłem pierwszą płytę DVD-R, bo była tak fatalnie nagrana, a Benq mam od miesiąca. Z Liteona nie wywałiłem żadnej DVD. Nawet Vakosy i Vobis nagrane na Liteonie były w dużo lepszym stanie.
Ostatnio zmieniany przez Conti : 11.10.2005 o godz. 22:01 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Koledzy ... muszę
![]() Jaki problem z RW. To, że nie jest obsługiwany ten czy inny nośnik to nie jest wada. ![]() Wadą napędu jest jego zły zapis bo do tego został stworzony. Czy obecnie produkowany napęd powinien wszystkie znane nośniki mieć w bazie ? Nie znamy powodów dla których jedne nośniki są a innych nie ma. Dla mnie problemu nie ma. Kupowałem nośniki RW po pięć i więcej zł a obecnie zapisane w biosie BSLB są tańsze. Przykład Verbatima -RWx6 i +RWx8. Kupiłem, nagrywam a wyniki jak widać. Dlaczego nie można tak tylko uparcie pod "prąd". Oczywiście, nie zawsze BenQ nagra poprawnie. Ale to nie powód pisać "Bez komentarza". Bo jak widać testowany nośnik jest bardzo dobrze zapisywany. Stąd moje było pytanie. Czy QScan jest "prawdziwy". Tak jest. Został napisany na podstawie pomiarów laboratoryjnych. ![]() Nie z powietrza. Istnieje zależność błędów TE/FE na błędy PI/PIF. Oczywiście nie należy szukać proporcji. Ogólnie czym większe błędy TE/FE tym większe, nierównomierne błędy PI. Sprawa błędów PIF jest bardziej złożona. Najczęściej to błędy fizyczne nośnika a nie nagrywania. Jest mnóstwo na to dowodów. Forum, liczne wykresy na różnych napędach i powtarzające się w tych samych miejscach błędy PIF.Optymalny zapis dzięki SolidBurn nigdy nie był tak doskonały. Stała strategia i OPC sprawdza się przy normowanych nośnikach. A jakie nagrywamy. Rzadko dobre a najczęściej śmietnisko świata. I tak póżniej mamy. BenQ robi co może. I robi to bardzo dobrze. Najlepiej ze wszystkich obecnie produkowanych napędów. ![]()
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 11.10.2005 o godz. 23:03 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
-=-
Data rejestracji: 24.03.2004
![]() |
huh
hall of fame anyłej pisząć na żywo na mysli miałem na włąsne gały (tj. oczy )
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wymiatacz
![]() |
Teraz na tapecie mam płyte Benq DVD+R certyfikowaną 8x, skanowaną Qscan 4x, nagraną Benq 1640 z prędkością 4x.
.Znowu krzywo trzymałem laser .
|
|
|
|
#11 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 15.12.2003
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 22.02.2002
![]() |
Cytat:
Płyty do kosza. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wymiatacz
![]() |
To już wiem, że są do d.... Tylko jak o tym poinformować szanownego Qsuite / Qscan ??
Verb DVD+R 4x, nagrany 4x. GRZDYLEK Już wiesz z czego to przedruk .
Ostatnio zmieniany przez Conti : 12.10.2005 o godz. 21:58 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Prośba o zakup odpowiednich płytek, a wszystko łącznie z QScanem wróci do normy. Iniemamocni. ![]() http://www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2776
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 12.10.2005 o godz. 22:03 |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
.Tyle, że oznacza to: 1. Taką samą selekcje jak do LiteOna. 2. Zbędne wykonywanie testu Qscan (skoro nie potrafi rozpoznać płyty do d...). 3. Ostrożniejsze podejście do nagrywania płyt.
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| [Muzeum] BENQ DVD DD EW164B 2006r. | seku | Napędy optyczne DVD | 16 | 23.05.2019 02:51 |
| BenQ DW 1640 Refurbished \wymiana OPU Philipsa | czary2mary | Napędy optyczne DVD | 2 | 28.01.2018 23:02 |
| BenQ DW 1640 nie nagrywa plyt - popsuty czy nie ??? | twinxx | Napędy optyczne DVD | 16 | 26.03.2006 02:12 |
| Przeróbka BenQ 1640 na EW164B | Zetoxa | Flashowanie/Firmware/Podkręcanie napędów optycznych | 1 | 22.01.2006 18:55 |
| BENQ DW 1640 (SławekJ pomóż mi !!!) | dragan19 | Napędy optyczne DVD | 14 | 01.08.2005 19:44 |