![]() |
|
Mówicie że TDK ostatnio szwankuje.
Rozumiem że Verbatimy są ok. A co powiecie na SONY x8 DVD+R ? |
Drogi Kolego..... zanim zaczniesz wydawać opinie :czytaj: i jeszcze raz :czytaj:
To nie boli. :spoko: Po pierwsze prośba o zmianę wersji CD-DVD Speed na 4.08. http://www.cdspeed2000.com/ Nagranie plikiem testowym dowolnego nośnika. Zrobienie przed nagraniem testu na błędy TE/FE dla każdej dozwolonej prędkości i dobraniu właściwej do jakości nośnika. Po nagraniu prośba o test jakości na nowej wersji CD-DVD Speed. To na początek. Nagrywanie to nie zabawa. Efekty końcowe zależą od chęci i wiedzy. I można jeszcze dzięsięć razy napisać "dziadostwo". To i tak nie zmieni opinii o BenQ. :taktak: Dlaczego ? :czytaj: temat BenQ 1620-40 a wszystko będzie jasne. :spoko: :) |
Ja testuje wszystkie moje płytki na LiteOnie (PlexTools mnie wkurza :P )
Litek też obniża ocenę jakości wraz ze zwiększaniem się PIF. PIF-- Ocena jakości 0 ----100 1 -- --98 2 -----95 3 -----93 4 -----90 itd... Przy ECC 8/8 dopuszczalna ilośc błędów PIF wynosi 32 i jak już napisali poprzednicy Twoja płyta trzyma wszystkie normy, wiec jest chyba dobrze, nie?? |
Cytat:
Czemu skoro PIF moze byc 32 to powyzej 10 juz spada jakosc? No czemu? To ja zle rozumuje czy wy? (( |
Ilość załączników: 1
TDK nie przewidywalny nosnik jaki i do podkladu i jakosci danej parti
ostatni nabytek firmowany TDK - jednak te z MBR.India sa lepsze |
Cytat:
Sprawdź najpierw błędy FE, TE, to pomoże dobrać odpowiednią prędkość nagrania. Nie zawsze wolniej znaczy lepiej. I na koniec, chociaż może od tego należałoby zacząć, konfiguracja kompa: ASPI, DMA, kanały IDE, taśma itd. itp. :piwo: Cytat:
Dlatego nie uważam, aby należało kogoś z tego powodu obrażać. (( |
1. Wspomniane ECC - przy ustawieniu ECC 8/8 dopuszczalna liczba błędów to PI-280, PIF-32. Od 18 daleeeko do 32 jeszcze ;)
2. Prędkość skanowania x8 w BenQ. Błędów jest i tak mało. Potestuj płytki LiteOnem z tą prędkością, to zobaczysz, czy BenQ to dziadostwo ;) Poza tym, nie wolno porównywać testów jakości robionych na różnych napędach i jeszcze pewnie różnymi programami. |
Wam to sie juz we lbach poprzewracalo - max PIF przy 8 ECC na poziomie 18 i larum - niedobry naped, niedobre plytki. Wynik jest dobry (w miare dobry).
|
Ja np. na plytach MediaStore 8x, Titanum 4x i jakies 3 (nie pamietam) nagrywalem na roznych wypalarkach. I najgorzej wypadl LG 4163, potem od konca Benq 1640, Litek 1633. A najlepiej mi sie nagrywaly wszystkie 3 rodzjae na NECU 3540, i tylko nagrane na tym wlasnie necu plytki czytaly sie przez naped DVD-ROM LG, jak i stacjonarke.
Tak wiec nie wiem ... |
Cytat:
Tak słyszałem i do cholery jasnej nie wiem co to jest. NIGDZIE nie mogę tego znaleźć. Szukałem w głównym wątku o Benq. Jeśli jest tu jakaś dobra dusza to niech mi powie o co chodzi bo mogę się tylko domyślać (jakaś inna tam skala). Mimo to jednak uważam że coś nie jest tak z tym napędem. W Nero speed w ramce Ocena/jakość ma Benqu mam gorsze wyniki. Częst na Benqu wykresy błędów PIF wchodzą na czerwone pole. Wyniki podświetlają się na czerwono. Na litku takie sytuację były wyjątkowe. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
No więc co może być przyczyną. Chodzi o to że część płyt pali się całkiem ok a część jak na wykresie powyżej.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:22. |