![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.09.2004
![]() |
Benq 1650 - jaki zasilacz?
Witam. Mam pytanie do Kolegów praktyków. Przy przykładowej konfiguracji sprzętu: benek 1650, hdd seagate barracuda 120GB, 1GB RAM czy zasilacz 300W jest wystarczający??
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
#3 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.09.2004
![]() |
Cytat:
Prosze o sugestie, aczkolwiek sadze ze nie powinno byc problemow z tym zaislaczem |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zerknij tu
Ale weź też pod uwagę fakt, że dla większości tanich zasilaczy to co napisano na tabliczce znamionowej, to pobożne życzenia producenta tego cuda
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 05.08.2003
![]() |
Przy takiej konfiguracji lepiej zmień szybko zasilacz na coś mocniejszego, np 420W no i nie jakiś noname.
Chyba, że jesteś hazardzistą i lubisz zabawy w stylu: co mi pójdzie? Tylko zasilacz czy zasilacz , płyta, grafika
|
|
|
|
|
#7 |
|
konstantynopolitaneczka
Data rejestracji: 14.01.2006
![]() |
jak to firmowe 300w to bedzie w sam raz, jak no-name - zmieniaj poki mozesz :/
|
|
|
#8 |
|
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Tak tylko wtrącę swoje 3 grosze. Tak naprawdę nie chodzi o to jaka wartość mocy sumarycznej wypisana jest na tabliczce znamionowej - zresztą Reetou już to napisał , ale o to jakiej wartości prąd dla poszczególnych napięć, i to zgodnych z normą ATX może nam dac zasilacz. No i o to by trzymał te napięcia przy max obciążeniu.
Ciekawe że nikt nie bierze pod uwagę samej MoBO i stanu kondensatorów, które gdy nie trzymają parametrów pojemnościowych i upływności dają podobny efekt jak niewydolny zasilacz |
|
|
|
|
#9 |
|
konstantynopolitaneczka
Data rejestracji: 14.01.2006
![]() |
racja, wypadaloby jeszcze stwierdzic z jakiego napiecia ciagnie mobo dla procka. Ale tutaj mozemy tylko uogolniac ;] chyba ze chlopak ladnie posprawdza napiecia normalnym miernikiem przy idle i przy prime + kopiowanie danych z optyki na twardziela
![]() Ja wciaz uwazam, ze powiedzmy fortron 300w uciagnalby takiego konfiga z palcem w nosie
|
|
|
#10 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
A ja mam 300W i mi śmiga zarówno NEC ND-2500A jak i Plextor PX-716A... Wszystko bardzo stabilnie
![]() Trzeba po prostu sprawdzić czy pociągnie... |
|
|
|
|
#11 | |
|
Bywalec
Data rejestracji: 05.08.2003
![]() |
Cytat:
Trochę ryzykowne bo jak nie pociągnie to może za sobą pociągnąć parę rzeczy
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
Myślę, że markowy zasilacz 350W w zupełności wystarczy. I uważam, że trochę przesadzacie z tymi mocami. Gdyby Pritchard miał kilka napędów optycznych, dwa procesory to rzeczywiście 350W mogłoby być za mało. Wszystko zależy czy zasilacz trzyma napięcia przy obciążeniu.
|
|
|
#13 |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
jesli to markowy dobry zasilacz i nie podkręcasz zbytnio kompa to powinno starczyć.
sprawdż jeszcze stabilność napięć pod obciążeniem http://www.neotec.pl/page.php?id=11 http://www.forum.wgk.com.pl/forum/pr...72d587759308d6
|
|
#15 |
|
Wymiatacz
![]() |
Zresztą, co tu pisać, sam musisz sprawdzić czy wystarcza Ci zasilacz. Załącz program CPU Burn-in a on w obciąży maxymalnie Twój komputer. Wtedy sprawdź miernikiem, jakie masz napięcia, czy bardzo spadły. Możesz jeszcze użyć do sprawdzenia napięć programu EVEREST ale on nie pokaże Ci je dokładnie tak jak miernik. Po tych testach będziesz wiedział czy masz słaby zasilacz czy nie. U mnie przed włączeniem tego programu napięcie miałem 11,98V a po włączeniu spadało nawet do 11,60V.
Więc bierz się do testów
![]() |
|
|