![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.11.2003
![]() |
![]()
Witam.
Czy ma może ktoś pojęcie w czym tkwi problem? Otóż podczas nagrywania po paru płytkach wyskakuje mi komunikat "Błąd ogniskowania..." Nie ma znaczenia czy płytki były nagrywane jedna po drugiej, czy każda innego dnia. Nie pomaga zmiana firmware, tzn. pomaga na parę płytek a później znowu pojawia się ten sam błąd. Proszę o pomoc bo mam już dość wyrzucania zepsutych płyt. Nagrywarka to LG GSA-4120B a płytki to prawie zawsze TDK DVD+R 8x Slim, lub bardzo rzadko Dysan DVD+R 8x i TDK DVD-R 8x Slim ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.04.2005
![]() |
Wygląda na problem z samą nagrywarką.
Spróbuj przeczyści płytą do czyszczenia napędów. Miałem tak kiedyś przy nagrywarce CD-RW Philipsa. Jeśli nie, to serwis. |
![]() |
![]() |
#3 |
thorgal to ciota
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
miałem kiedyś podobny problem z tą sama nagrywarką właśnie na płytach tdk - do śmieci poszły cztery sztuki, najsmieszniejsze że pomógł mi .... reinstall sysa!! no i zmiana płytek (palę głównie na platinumkach i verbatimkach, rzadko na esperanzach i nie miałem podobnego problemu!) - do dziś nie wiem o co chodziło z tym błędem ogniskowania i śledzenia ścieżki - może to faktycznie niekompatybilność na linii nagrywarka-płytka
pozdro, marcin |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.11.2003
![]() |
Po przeczytaniu paru postów na forum coś mnie tknęło i zmieniłem płytki, na których nagrywam. Teraz używam Verbatim x8 i... problem uleciał tak jak TDK przez okno!!!
![]() Odkąd przesiadłem się na Verbatim wszystkie płytki nagrywają mi się bez problemu i są odtwarzane w każdym odtwarzaczu komputerowym jak i stacjonarnym do jakich miałem dostęp (jest ich kilkanaście). Jeszcze małe wyjaśnienie odnośnie TDK. Te płytki, które udało mi się nagrać też chodzą na wszystkim, na czym je puszczałem. Wniosek nasuwa mi się następujący: LG GSA-4120B (firmware A115) jeśli uzna, że TDK jest złej jakości to nie nagra nic na niej, natomiast jeśli już nagra coś na tą płytę to jest to nagranie dobrej jakości i nie sprawia ono problemów z odtworzeniem na stacjonarce jak i w komputerze... Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i informacje na forum. Pomogło mi to rozwiązać mój problem... Dla wszystkich ![]() |
![]() |
![]() |
|
|