Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.01.2004, 08:08   #1
mgap
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.12.2003
mgap w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
co bardziej kompatybilne? plus czy minus?

witam
od kilku tygodni czytam forum, wreszcie chciałbym zadać pierwsze pytanie. Chcę kupić nagrywarkę DVD i chciałbym wiedzieć na jakich płytach należy nagrywać żeby możliwie wszytkie odtwarzacze stacjonarne to czytały, nie zależy mi na kopiowaniu filmów a jedynie na tworzeniu własnych płytz kamer cyfrowych i analogowych. Więc plus czy minus? Dziękuję za pomoc
Michał Gapiński
mgap jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.01.2004, 09:47   #2
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://www.afterdawn.com/news/archive/4284.cfm
1stwasp jest offline  
Stary 15.01.2004, 10:03   #3
Brenda
Bywalec

Data rejestracji: 07.11.2003
Brenda w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Spojrz na to od nieco innej strony.
Plyty DVD moga byc "tloczone" (fabryczne), minus R, plus R, plus R ze zmienionym "book type" na DVD-ROM. Istnieja odtwarzacze, ktore nie czytaja jednego z tych wariantow (bo formaty sa dwa, plus i minus), i nie jest ich wcale tak malo. Z tego co czytalem i troche sam sprawdzalem, najbardziej uniwersalnym na dzisiaj wydaje sie plus R z "book type" DVD-ROM, a zaraz za nim minus R. Tego akurat rozmaite rankingi i porownania czesto nie uwzgledniaja, bo format pozostaje ten sam, plusowy.

Brenda
Brenda jest offline  
Stary 15.01.2004, 10:34   #4
mgap
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.12.2003
mgap w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wiekie dzięki, czyli generalnie (z punktu widzenia firmy archiwizującej filmy z kamer na DVD) należy pytac klienta o to jakie typy czyta jego odtwarzacz.
mgap jest offline  
Stary 15.01.2004, 10:54   #5
Brenda
Bywalec

Tyle ze ludzie tego najczesciej nie wiedza, bo i skad by mieli. W instrukcjach do sprzetu czesto nie ma pelnych informacji, albo sa mylace. Poza tym odtwarzacze maja swoje fanaberie: natknalem sie na calkiem niedawno wyprodukowany, ktory nie przyjmuje plyt pochodzacych ze stacjonarnej nagrywarki Philipsa, ale poza tym odtwarza wszystko, plusy, minusy, co chcesz. Najlepiej sprawdzac praktycznie, sprowadziloby sie to do wrzucenia po kolei plytek minusowej i plusowej z book-type'm DVD-ROM. W tym drugim przypadku chodzi o to, ze niektore starsze odtwarzacze DVD najlepiej radza sobie wlasnie z takimi plytami.

Brenda
Brenda jest offline  
Stary 15.01.2004, 11:04   #6
1stwasp
Redakcja

Data rejestracji: 27.12.2003
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak niestety jest, a może się zdarzyć, że odtwarzacz klienta nie będzie w stanie przeczytać żadnej płyty typu R...
Ale jakby na to nie patrzeć to najlepiej nagrywać na -R (lub +R ze specyfikacją -R) - wtedy ryzyko będzie najmniejsze...
1stwasp jest offline  
Stary 15.01.2004, 13:33   #7
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Z tego co czytalem -R ma troche wieksza kompatybilnosc cos okolo 93% zas +R jakies 84%. Musialbym poszukac, ale byl gdzies taki duzy test - odtwarzaczy komputerowych, stacjonarnych itd. i wygral w nim -R.
Martin_TP jest offline  
Stary 15.01.2004, 15:42   #8
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Martin_TP
Z tego co czytalem -R ma troche wieksza kompatybilnosc cos okolo 93% zas +R jakies 84%. Musialbym poszukac, ale byl gdzies taki duzy test - odtwarzaczy komputerowych, stacjonarnych itd. i wygral w nim -R.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...92&postcount=7
Stary 16.01.2004, 20:30   #9
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dokladnie! Wlasnie to mialem na mysli. Dzieki RobsYoda.
Martin_TP jest offline  
Stary 15.01.2004, 16:26   #10
Brenda
Bywalec

No to w kontekscie tych procentow i pierwotnego pytania ja mam swoje pytanie (a byc moze odpowiedz pomoze koledze Michalowi w wyborze):
czy ktos spotkal sie z tym, ze jakis odtwarzacz nie czyta plyt plusowych po bitsettingu, czyli z book-type DVD-ROM? Ja na razie spotkalem tylko jednego APEXa, ktory tego nie czytal, a od znajomych wiem, ze niektore LG tez ne chca. Mowie o odtwarzaczach stacjonarnych, oczywiscie.

Brenda
Brenda jest offline  
Stary 31.01.2004, 11:38   #11
ll2
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.01.2004
ll2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Brenda
No to w kontekscie tych procentow i pierwotnego pytania ja mam swoje pytanie (a byc moze odpowiedz pomoze koledze Michalowi w wyborze):
czy ktos spotkal sie z tym, ze jakis odtwarzacz nie czyta plyt plusowych po bitsettingu, czyli z book-type DVD-ROM? Ja na razie spotkalem tylko jednego APEXa, ktory tego nie czytal, a od znajomych wiem, ze niektore LG tez ne chca. Mowie o odtwarzaczach stacjonarnych, oczywiscie.

Brenda
No wiec spotkalem sie i, co wiecej, nadal mam problem z dobraniem plytek/formatow/nagrywarki (niepotrzebne skreslic). Stacjonarka to Marantz DV4000, nagrywarka LiteON 401@811, a plytki od vakoss, gigamaster, esperanza, platinum po verbatimy, dysany i tdk. Konkluzja jest taka, ze zmiana bitsetting'u na DVD-ROM w tym przypadku zupelnie nic nie daje, natomiast daje wymiana nosnika i (lub) nagrywarki. Najlepiej czytaja sie verbatimy (z mala iloscia drop'ow) i tdk nagrywane na nagrywarce tdk (zupelnie bez drop'ow). Pozostale to w tym konkretnym przypadku smietnik (choc wszystkie dzialaja bezproblemowo w philips-ie 711).

ll2

P.S. Tak przy okazji uwaga do ogolu: przy opisywaniu problemu starajcie sie podawac jak najwiecej szczegolow (typy nagrywarki, plytek i stacjonarki). Informacje te sa bardzo istotne, jak pokazuje moj przypadek.
ll2 jest offline  
Stary 02.02.2004, 09:58   #12
Brenda
Bywalec

ll2:
nie do konca chyba cie rozumiem. Piszesz ze
"zmiana bitsetting'u na DVD-ROM w tym przypadku zupelnie nic nie daje, natomiast daje wymiana nosnika i (lub) nagrywarki".
Czy to oznacza, ze twoj Marantz odtwarza +R?

Brenda
Brenda jest offline  
Stary 03.02.2004, 21:31   #13
ll2
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.01.2004
ll2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Otoz tak. Czyta m.in. TDK DVD+R 1-4x w pudelku wypalone (podobno) DVDXCOPY XPRESS. Nie ma znaczenia ustawienie bitsetting'u zarowno przy tych czytanych przez Marantza plytkach, jak i nie czytanych...

ll2
ll2 jest offline  
Stary 04.02.2004, 12:29   #14
Koris
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.12.2003
Koris w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam stacjonarny odtwarzacz Philipsa 743, który się dobrze nadaje do testowania płytek, ponieważ jest bardzo wybredny. Nagrywam na Akossach -R i na gigamasterach +R. Akossy z połową prędkosci czyli x2. Uważajcie natomiast na Vakossy. Sprzedaca w sklepie próbował mi wmówić, że to to samo co Akoss. Chyba raczej nie bo nie dośc, że maksymalna predkośc x2 (tak widzi nagrywarka) to jeszcze mój odtwarzacz nie chce tego ruszyć. Aha mam nagrywarkę 411@811.

p.s.
Zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz. A mianowicie ważne jest również jakie pliki tworzy program. Po nagraniu płyty stworzonej w DVD Maestro nie mozna było czytać płyt Akoss -R, natomiast po przepuszczeniu przez dvd2one (zmieniły się pliki, oczywiście oprócz vob'ów, ale w sumie ta sama wielkośc plików ok 4,2 GB) płytki chodzą bez problemu.
Koris jest offline  
Stary 05.02.2004, 09:48   #15
Brenda
Bywalec

Cytat:
Napisany przez ll2
Otoz tak. Czyta m.in. TDK DVD+R 1-4x w pudelku wypalone (podobno) DVDXCOPY XPRESS. Nie ma znaczenia ustawienie bitsetting'u zarowno przy tych czytanych przez Marantza plytkach, jak i nie czytanych...

ll2
Nadal nie rozumiem. Juz wiem, ze plusowe czyta, a z ostatniego zdania moge sie domyslec, ze plusowe z book type DVD-ROM tez, tyle ze nie zawsze. Tak? Czy tez nigdy ci nie przeczytal plyty plusowej z book type DVD-ROM? Z tego co piszesz mozna odniesc wrazenie, ze twoj Marantz czyta wszystko, tylko ze jest wyjatkowo wybredny co do plytek.

Brenda
Brenda jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: