![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.09.2006
![]() |
Coś nie tak z nagrywarką Benq Dw1650 - wysoki jitter
Athlon 1700XP
Płyta MSI K7N2 Delta-L Ram 512 - dwie kosci po 256 DDR Mam dwa dyski - systemowy Samsung 80GB 2 MB cache podpiety na ide 1 jako master Drugi 40 GB WD z 8Mb cachu podpiety razem z nagrywarką na drugim kanale ide jako slave, nagrywarka master, Samsung chodzi w trybie UDMA 133 Western Digital w UDMA 100 Wszystko wgrane jak nalezy - aspi najnowsze, nero 7. Ustawienia w windowsie , pamieć podręczna Windowsa umieszczona na 3 partycji (na poczatku dysku)na dysku WD w facie16 rozmiar stały 1GB Podczas nagrywania bufor sie zmienia mniejwiecej 8 sek pokazuje 85% i zmniejsza sie na 0.5 sek do 30% i dalej 80. Sprawdziłem podczas nagrywania ile pobiera ramu Nero - 260 MB ![]() Nagrywam z dysku Samsung czyli z 1 ide na 2 ide. Nie wiem w tym momencie czy jest to wina nagrywarki czy konfiguracji ale sami widzicie ze Wykres jest zły ![]() Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 15.03.2015 o godz. 08:03 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Daj Wd na 1 kanal slave do tego reset kanalow w panelu sterowania
![]() ![]()
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
Moim zdaniem wina leży pomiędzy napędem a nośnikiem. Błedy PI w okolicy 400 to nic dziwnego że i Jitter kiepski. Albo kiepska płyta albo nagrywarka źle sobie z nią radzi. Napisz jeszcze z jaką prędkością palileś daną płytkę i jaka to płyta.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
A wiec tak pale na Verbatimie x16 DVD+R z prędkoscią 8x. Ostatnio kupiłem też inny nośnik HP DVD+R palony też z prędkością 8x i oto jego wykres: zmieniłem też wersje Biosa na starszy ale mimo tego nie udało sie zmniejszyć jittera ![]() Wczoraj odłączyłem całkowicie Dysk 40GB WD i było tak, że Samsung 1 ide (pamięc wirtualna przydzielona automatycznie przez Windows) nagrywarka 2 IDE i nagrywałem Verbatima takze nie ma żadnej poprawy. Aktualnie podłączyłem dwa dyski na pierwszym ide ale przez to transfer miedzy nimi jest kiepski - wiadomo jeden kontroler dwa dyski ![]() Problem z wysokim jitterem mam od paru miesiecy. Mam zmienioną płyte główną, nowy zasilacz Delta 350W i zmieniony procesor. Myślałem jeszcze nad taśmami IDE - kupiłem je jakies rok temu na Allegro, są firmy Gigabyte ale nie mam żadnych problemow z kopiowaniem itd, komputer sie nie wiesza itp. Jak to jest z niewypisanymi gwarancjami ? Mam niewypisaną. Moge sobie napisać date ? Czy nie za bardzo? Na paragonie przecież jest data zakupu, ale moze paragonu sie nie pokazuje ? ![]() W nst tygodniu chyba ją przetestuje na innym komputerze dla świetego spokoju. Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 15.03.2015 o godz. 08:03 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wymiatacz
![]() |
Co do bufora to spoko, tak ma być spadki do 80% to norma.
W tym przypadku za złe palenie obwiniał bym nagrywarkę, Verbatimki jakie by nie był nie powinny po wypaleniu mieć błędów PI w granicach 400. Tak jak napisałeś sprawdź nagrywarkę na innym kompie. Co do gwarancji to na Benq są przecież dwa lata, nie trzeba kombinować. Problem tylko taki co Ci dadzą w zamian jeżeli oczywiście gwarancję uznają ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wymiatacz
![]() |
Czyli są to spadki bufora podczas sprawdzania przez napęd jakości nagrania płyty, funkcja WOPC. Jest to również normalne w tym napędzie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
Zmieniłem taśmy IDE na nowe i nagralem na Verbatimie tym razem Yudenach i znowu max jitter jest wysoki.
Powiedzcie mi czy jest sens reklamowac w takim razie nagrywarke ? Czy max jitter jest groźny dla danych na nagranym nosniku ![]() Czy mi uznaja reklamacje ? A np na nosnikach hp ostatnio probowalem to 50% hpkow nie zostaje nagranych do konca wyskakuje bląd urzadzenia czy cos takiego. Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 15.03.2015 o godz. 08:03 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
Ja tam bym reklamowa***322;. Im szybciej tym lepiej.
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W serwisie pytaj...