Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.03.2007, 00:25   #1
Lukashh
Bywalec

Data rejestracji: 26.09.2006
Lukashh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Coś nie tak z nagrywarką Benq Dw1650 - wysoki jitter

Athlon 1700XP
Płyta MSI K7N2 Delta-L
Ram 512 - dwie kosci po 256 DDR

Mam dwa dyski - systemowy Samsung 80GB 2 MB cache podpiety na ide 1 jako master

Drugi 40 GB WD z 8Mb cachu podpiety razem z nagrywarką na drugim kanale ide jako slave, nagrywarka master, Samsung chodzi w trybie UDMA 133 Western Digital w UDMA 100

Wszystko wgrane jak nalezy - aspi najnowsze, nero 7.

Ustawienia w windowsie , pamieć podręczna Windowsa umieszczona na 3 partycji (na poczatku dysku)na dysku WD w facie16 rozmiar stały 1GB

Podczas nagrywania bufor sie zmienia mniejwiecej 8 sek pokazuje 85% i zmniejsza sie na 0.5 sek do 30% i dalej 80.

Sprawdziłem podczas nagrywania ile pobiera ramu Nero - 260 MB

Nagrywam z dysku Samsung czyli z 1 ide na 2 ide.
Nie wiem w tym momencie czy jest to wina nagrywarki czy konfiguracji ale sami widzicie ze Wykres jest zły

Ostatnio zmieniany przez czary2mary : 15.03.2015 o godz. 08:03
Lukashh jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.03.2007, 00:55   #2
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Daj Wd na 1 kanal slave do tego reset kanalow w panelu sterowania i powinno byc o niebo lepiej

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.03.2007, 11:38   #3
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Zobacz zresztą TUTAJ

Całkiem podobny problem...

Stary 31.03.2007, 13:58   #4
Popielaty
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.01.2004
Popielaty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moim zdaniem wina leży pomiędzy napędem a nośnikiem. Błedy PI w okolicy 400 to nic dziwnego że i Jitter kiepski. Albo kiepska płyta albo nagrywarka źle sobie z nią radzi. Napisz jeszcze z jaką prędkością palileś daną płytkę i jaka to płyta.
Popielaty jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.03.2007, 16:06   #5
Lukashh
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Popielaty Podgląd Wiadomości
Moim zdaniem wina leży pomiędzy napędem a nośnikiem. Błedy PI w okolicy 400 to nic dziwnego że i Jitter kiepski. Albo kiepska płyta albo nagrywarka źle sobie z nią radzi. Napisz jeszcze z jaką prędkością palileś daną płytkę i jaka to płyta.
To, że bufor nagrywarki skacze to chyba nic dziwnego w tym modelu Benq.Nie jest to wina też fragmentacji dysków bo zawsze przed nagrywaniem defragmetnuje systemową partycje i partycje z której nagrywam, zresztą na bardzo pofragmentowanym dysku skakałby bufor odzytu.

A wiec tak pale na Verbatimie x16 DVD+R z prędkoscią 8x.

Ostatnio kupiłem też inny nośnik HP DVD+R palony też z prędkością 8x i oto jego wykres:

zmieniłem też wersje Biosa na starszy ale mimo tego nie udało sie zmniejszyć jittera .

Wczoraj odłączyłem całkowicie Dysk 40GB WD i było tak, że Samsung 1 ide (pamięc wirtualna przydzielona automatycznie przez Windows) nagrywarka 2 IDE i nagrywałem Verbatima

takze nie ma żadnej poprawy.

Aktualnie podłączyłem dwa dyski na pierwszym ide ale przez to transfer miedzy nimi jest kiepski - wiadomo jeden kontroler dwa dyski . Dzisiaj cos nagram i zobacze.

Problem z wysokim jitterem mam od paru miesiecy. Mam zmienioną płyte główną, nowy zasilacz Delta 350W i zmieniony procesor. Myślałem jeszcze nad taśmami IDE - kupiłem je jakies rok temu na Allegro, są firmy Gigabyte ale nie mam żadnych problemow z kopiowaniem itd, komputer sie nie wiesza itp.

Jak to jest z niewypisanymi gwarancjami ? Mam niewypisaną. Moge sobie napisać date ? Czy nie za bardzo? Na paragonie przecież jest data zakupu, ale moze paragonu sie nie pokazuje ?

W nst tygodniu chyba ją przetestuje na innym komputerze dla świetego spokoju.

Stary 31.03.2007, 23:36   #6
Popielaty
Wymiatacz

Co do bufora to spoko, tak ma być spadki do 80% to norma.
W tym przypadku za złe palenie obwiniał bym nagrywarkę, Verbatimki jakie by nie był nie powinny po wypaleniu mieć błędów PI w granicach 400. Tak jak napisałeś sprawdź nagrywarkę na innym kompie. Co do gwarancji to na Benq są przecież dwa lata, nie trzeba kombinować. Problem tylko taki co Ci dadzą w zamian jeżeli oczywiście gwarancję uznają
Stary 01.04.2007, 16:13   #7
Lukashh
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Popielaty Podgląd Wiadomości
Co do bufora to spoko, tak ma być spadki do 80% to norma.
W tym przypadku za złe palenie obwiniał bym nagrywarkę, Verbatimki jakie by nie był nie powinny po wypaleniu mieć błędów PI w granicach 400. Tak jak napisałeś sprawdź nagrywarkę na innym kompie. Co do gwarancji to na Benq są przecież dwa lata, nie trzeba kombinować. Problem tylko taki co Ci dadzą w zamian jeżeli oczywiście gwarancję uznają
To nie są spadki do 80% tylko z 85% do 20% trwa to pol sek ale jest spadek .
Stary 01.04.2007, 16:20   #8
Popielaty
Wymiatacz

Czyli są to spadki bufora podczas sprawdzania przez napęd jakości nagrania płyty, funkcja WOPC. Jest to również normalne w tym napędzie.
Stary 17.04.2007, 17:48   #9
Lukashh
Bywalec

Zmieniłem taśmy IDE na nowe i nagralem na Verbatimie tym razem Yudenach i znowu max jitter jest wysoki.

Powiedzcie mi czy jest sens reklamowac w takim razie nagrywarke ? Czy max jitter jest groźny dla danych na nagranym nosniku ?

Czy mi uznaja reklamacje ? A np na nosnikach hp ostatnio probowalem to 50% hpkow nie zostaje nagranych do konca wyskakuje bląd urzadzenia czy cos takiego.

Stary 17.04.2007, 21:38   #10
punisher
Guru

Data rejestracji: 14.05.2005
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja tam bym reklamowa***322;. Im szybciej tym lepiej.
Stary 17.04.2007, 22:34   #11
Lukashh
Bywalec

Cytat:
Napisany przez punisher Podgląd Wiadomości
Ja tam bym reklamował. Im szybciej tym lepiej.
Jak dlugo nie bede mial nagrywarki ?
Stary 17.04.2007, 23:35   #12
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W serwisie pytaj...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: