Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Czy poczekacie...
TAK 2 10.53%
NIE 17 89.47%
Wszystkich głosów: 19. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.03.2004, 13:47   #16
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wydaje mi się, że można jeszcze trochę poczekać na doszlifowanie technologii, zarówno nagrywarek jak i czystych płyt. Liczę na to, że z biegiem czasu płytki będą się nagrywały lepiej, i lepsza będzie kompatybilność nagrywarek, płyt i odtwarzaczy. Poza tym, nagrywarki zbliżają się już do maksymalnej możliwej prędkości (16x), a jak się już nie da zwiększać prędkości, to może poprawi się jakość? I jednocześnie spadnie cena.

Pamiętacie, co stało się z nagrywarkami CD? Najpierw był wyścig iksów, cokolwiek by się nie kupiło za dowolne pieniądze, to i tak się na tym traciło, bo za trzy miesiące urządzenia były szybsze i tańsze. A teraz? Już od roku standardem jest 52x24x52, a od stosunkowo niedawna - 52x32x52, i dalej już nie idzie. A ceny spadły i utrzymują się na w miarę stałym, niskim poziomie.

Myślę, że z chwilą nadejścia nagrywarek 16x (jeśli się takie pojawią), nagrywarki 8x stanieją i będą jeszcze przez jakiś czas dostępne po korzystnej cenie.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.03.2004, 13:58   #17
Voytek
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 30.12.2002
Voytek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez puch
Wydaje mi się, że można jeszcze trochę poczekać na doszlifowanie technologii, zarówno nagrywarek jak i czystych płyt. Liczę na to, że z biegiem czasu płytki będą się nagrywały lepiej, i lepsza będzie kompatybilność nagrywarek, płyt i odtwarzaczy. Poza tym, nagrywarki zbliżają się już do maksymalnej możliwej prędkości (16x), a jak się już nie da zwiększać prędkości, to może poprawi się jakość? I jednocześnie spadnie cena.

Pamiętacie, co stało się z nagrywarkami CD? Najpierw był wyścig iksów, cokolwiek by się nie kupiło za dowolne pieniądze, to i tak się na tym traciło, bo za trzy miesiące urządzenia były szybsze i tańsze. A teraz? Już od roku standardem jest 52x24x52, a od stosunkowo niedawna - 52x32x52, i dalej już nie idzie. A ceny spadły i utrzymują się na w miarę stałym, niskim poziomie.

Myślę, że z chwilą nadejścia nagrywarek 16x (jeśli się takie pojawią), nagrywarki 8x stanieją i będą jeszcze przez jakiś czas dostępne po korzystnej cenie.
O tym wlasnie mowilem wczesniej. Dochodza jedynie jakies "cuda" jakie prezentowal HP , Yamaha - wypalanie laserem etykiet/log na swojej plytce
Calkowice popieram Ciebie Puch
Voytek jest offline  
Stary 17.03.2004, 14:26   #18
terpilowski
pietrek

Data rejestracji: 12.07.2002
terpilowski zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Voytek
Dochodza jedynie jakies "cuda" jakie prezentowal HP , Yamaha - wypalanie laserem etykiet/log na swojej plytce
Calkowice popieram Ciebie Puch
Cudem bym nie nazywal zwiekszenie bezpieczenstwa i jakosci nosnikow.
Technologia jest rozwijana dopoki jest to oplacalne. Znane sa nam tutaj wypowiedzi o padnietych plytkach niskiej jakosci, niekompatybilnosci z playerami i tak dalej.
Ten aspekt wskazywalby aby czekac i czekac...
Ale ci co kupia juz teraz zdobywaja bezcenne doswiadczenie, gromadza wiedze, podczas gdy inni moga sobie tylko co nieco poczytac
Stary 17.03.2004, 14:47   #19
Voytek
Wyjadacz ;)

terpilowski :Cudem bym nie nazywal zwiekszenie bezpieczenstwa i jakosci nosnikow.
__________________________________________________ __________

Mowiac cud mialem na mysli cudenka,nowiki,*******y itd
a nie technologie ulatwiajaca wypalanie plyt, czy gwarantujaca
bezpieczenstwo.
A co do praktyki, doswiadczenia to zawsze zdobywa sie ja w tedy kiedy ma sie ten sprzet, a nie czyta sie tylko o tym....to oczywiste.
Voytek jest offline  
Stary 17.03.2004, 14:59   #20
terpilowski
pietrek

Cytat:
Napisany przez Voytek
Mowiac cud mialem na mysli cudenka,nowiki,*******y itd
a nie technologie ulatwiajaca wypalanie plyt, czy gwarantujaca
bezpieczenstwo.
A co do praktyki, doswiadczenia to zawsze zdobywa sie ja w tedy kiedy ma sie ten sprzet, a nie czyta sie tylko o tym....to oczywiste.
Oczywiscie, trudno sie tu nie zgodzic. Ja osobiscie nie moge jeszcze sie zdecydowac, czy bede czekac na Dual Layer czy wybiore to co jest obecnie oferowane - uwzgledniajac spadek cen.

Wiadomo, ze kazdy by chcial kupic cos dobrego, szybko i bez ryzyka. Jednak czekanie przy obecnym tempie wprowadzania nowych technologi moze okazac sie slepym zaulkiem z ktorego potem ciezko sie bedzie wydostac. Swiat sie zmienia caly czas, a kto stoi w miejscu ten sie relatywnie cofa

Ostatnio zmieniany przez terpilowski : 17.03.2004 o godz. 15:15
terpilowski jest offline  
Stary 17.03.2004, 21:08   #21
puch
Forumator

Jeśli chodzi o przykład z Yamahą, to akurat "cudeńkom" wypalania obrazów na płytach towarzyszyła bardzo dobra jakość zapisu, o ile wiem. Nie było to więc "zamiast", tylko "przy okazji", co chyba należy pochwalić.

Mam jednak nadzieję, że z chwilą, gdy w nagrywarkach DVD skończą się iksy, argumentem za zakupem takiego a nie innego modelu stanie się jakość zapisu i kompatybilność - bo nominalna prędkość we wszystkich będzie taka sama i to nie ona będzie decydowała o wyborze przy zakupie. To, miejmy nadzieję, wymusi na producentach wprowadzanie ulepszonych technologii.

Jeśli natomiast chodzi o technologie Dual Layer, Blue Ray, i wszelkie inne możliwe wynalazki jakie już powstały bądź powstaną, to jestem sceptycznie nastawiony, w tym sensie, że w chwili ich pojawienia się na rynku będą to technologie niedopracowane, i znów trzeba będzie poczekać ze dwa lata aż zostaną one doprowadzone do takiego poziomu by nie były utrapieniem.

Niestety, czasy gdy na rynek wprowadzane były wyroby dopracowane w najdrobniejszych szczegółach już minęły. Teraz producent musi szybko uzyskać zwrot kosztów zainwestowanych w rozwój nowego wyrobu, i zacząć go sprzedawać nawet jeśli daleko mu do doskonałości. Sprzedaż wczesnych, niedopracowanych wersji pozwala uzyskać środki na dalszy rozwój - oczywiście, kosztem nabywców tych wczesnych wyrobów. Dlatego wydaje mi się, że rezygnując teraz z zakupu "klasycznej" nagrywarki i czekając do pojawienia się nowych technologii, ryzykuje się po pierwsze ogromne przepłacenie, a po drugie - furę kłopotów.

Ostatnio zmieniany przez puch : 17.03.2004 o godz. 21:10
puch jest offline  
Stary 18.03.2004, 08:28   #22
terpilowski
pietrek

Puch, napisales chyba wszystko w tym temacie. Nic dodac nic ujac. Nie mam nic do dodania po twojej wypowiedzi. Mysle zasadniczo w takim sam sposob.
Ale podkresle to co pisalem wczesniej: troszke poczekac sie zawsze oplaci, aby nie za dlugo - czas plynie przeciez tylko w jednym kierunku.
Stary 18.03.2004, 09:28   #23
Voytek
Wyjadacz ;)

Wlasnie taka postawe reperezentuje jak Puch i na razie jej nie zmienie a co do osob, ktore staly sie posiadaczami wypalarek DVD - zycze powodzenia no i oczywiscie zdobywania doswiadczenia na lepsze czasy

Pozdrawiam Voytek

Ostatnio zmieniany przez Voytek : 18.03.2004 o godz. 09:30
Voytek jest offline  
Stary 18.03.2004, 10:02   #24
Edwardo
..::Blue Machine::..

Data rejestracji: 12.11.2003
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez puch
Sprzedaż wczesnych, niedopracowanych wersji pozwala uzyskać środki na dalszy rozwój - oczywiście, kosztem nabywców tych wczesnych wyrobów. Dlatego wydaje mi się, że rezygnując teraz z zakupu "klasycznej" nagrywarki i czekając do pojawienia się nowych technologii, ryzykuje się po pierwsze ogromne przepłacenie, a po drugie - furę kłopotów.

Czyli jeseli wszyscy czekaliby na to, az wszytko bedzie zapiete na ostatni guzik, to dalej bylibysmy w epoce wchodzenia 486DX do sprzedazy...
kasa, kasa, kasa...
nic w swiecie nie ginie... bledne kolo...
a rezygnujac teraz z zakupu nagrywarki, owszem, ryzykuje przeplacenie, ale rowniez zastoj technologiczny.
dzis poczekam te 6 miesiecy az wszystko bedzie zapiete na ostatni guzik z nagrywarkami dvd a tu nagle wejdzie za 5 miesiecy jakas inna technologia. i co?
znowu czekam 6-12 miesiecy az ja dopracuja. ops, a tu za 10 miesiecy znowu cos nowego! no to czekamy!ludzie lataja juz mgnetycznymi poduszkowcami a ja wciaz czekam a pod biurkiem mam PII 233Mhz (oczywiscie podkrecone na 266!)
Edwardo jest offline  
Stary 18.03.2004, 15:48   #25
puch
Forumator

Ależ oczywiście zgadzam się! Przy obecnym tempie postępu techniki można zwlekać bez końca, czekając na obniżenie cen lub pojawienie się nowych, lepszych modeli wszelkich urządzeń. W ten sposób nigdy by się niczego nie kupiło.

Mam znajomego, który w ten sposób chyba od roku kupuje cyfrowy aparat fotograficzny. Żaden z dostępnych modeli nie spełnia jego wymagań (za przystępną cenę), więc on śledzi wszystkie nowości... i czeka. Wreszcie doszedłem do wniosku, że chyba mu ten aparat niepotrzebny, skoro może tak ciągle zwlekać...

Niemiej jednak uważam, że w dziedzinie "zwykłych" nagrywarek DVD nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa, i jest jeszcze co poprawiać. Dlatego jeszcze troszkę poczekam z zakupem, choć spora pojemność DVD jest mi dość potrzebna i zakup taki nie będzie raczej fanaberią.

Boję się jednak, że nowe technologie z początku będą sprawiały więcej problemów niż przynosiły korzyści, a oprócz tego będą na pewno bardzo kosztowne. Na ich dopracowanie i dojście do sensownych cen trzeba będzie poczekać następne dwa lata. Kto może - niech czeka. Ja jednak wolę kupić w niedalekiej przyszłości za przystępną cenę w miarę dopracowany i działający produkt nienajnowszej już technologii, niż szarpać się na kupowanie drogiego a kłopotliwego prototypu.
Stary 19.03.2004, 13:28   #26
terpilowski
pietrek

Amen

kto moze - niech czeka, kto nie moze niech kupuje, kogo nie stac niech sobie dorobi, kogo stac - ten nie ma czasu. Ale tych co stac i mają czas ja nie znam
Stary 19.03.2004, 20:24   #27
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez terpilowski
Amen

kto moze - niech czeka, kto nie moze niech kupuje, kogo nie stac niech sobie dorobi, kogo stac - ten nie ma czasu. Ale tych co stac i mają czas ja nie znam
Heh, ja ostatnio nie znam w ogole osob, ktore maja czas

Ale pewnie gdzies sa i tacy, jak napisales

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline  
Stary 19.03.2004, 21:10   #28
czopochrup
Toshiba... :&gt;

Data rejestracji: 27.02.2004
czopochrup zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
punch a skad wiesz ze to co wejdzie w niebliskiej przyszlosci takze nie bedzie "nieudanymi nagywarkami" ty to kupisz w przekonaniu ze to juz jest na maxa dopracowane a to tez bedzie nie wypal bo modele bez skazy wyjda jeszcze pozniej... to jest mylsenie kogos niespelna rozumu!!! jak mozna mylsec w tej dziedzinie ze cos sie rozwianie lepiej... i koniec... ty kupisz nagrywarke 8x a za miech po twoim kupnie wyjdze 16x DVD i wtedy ja powiem ze kupiles szmelc bo juz jest nowasza...
czopochrup jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: