![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.05.2005
![]() |
Woda nie potrafi utlenić tak szybko aluminium. To przes sole zawarte w płynie do mycia naczyć. Poza tym taki tlenek wpływa tylko na walory wizualne. Poza tym usuwa dość dobrze zanieczyszczenia nie powodując uszkodzeń ani optyki ani tasiemek ani układów. Liczą sie fakty. Kilka napędów po kąpieli śmiga nagrywa nawet na pełnej prędkości.
Przecież nie chodzi o to by każdy napęd tak kąpać ale chciałem tym udowodnić że jest wiele możliwości naprawy zabrudzonych napędów. Po za tym zmiana mocy lasera i czyszczenie eliminuje problem komunikatu o błędzie kalibracji mocy. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać czy sprężone powietrze jest doskonałe do odkurzania czy tez w ręcz odwrotnie. Jednak istnieją inne sposoby o których oczywiście sie nie mówi bo sa niebezpieczne i ryzykowne ale za to najbardziej skuteczne. Mam nadzieje że komuś sie ten opis przyda. W końcu jak u mnie sie sprawdza czemu miał by sie nie sprawdzać u innych.
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A ja nadal nie rozumiem istoty sprawy z tymi srubkami, w ktora strone i ak powinno sie je krecic... przyznam sie ze mam taka stara nagrywarke CD-RW Yamahy, max zapis 8x, CD-R nagrywa dobrze, ale nie nagrywa CD-RW, a ja chcialbym poprawic ten mankament, wiec jak mam krecic tymi srubkami, na czuja? czy jak?
#3 |
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Przepraszam wszystkich entuzjastów tych metod, ale jest to za przeproszeniem "pudrowanie syfa" . Zmiana mocy lasera daje efekt "wskrzeszenia" napędu ale padnie on błyskawicznie. Jeśli nie pomoże wydmuchanie i oczyszczenie izopropylem to napęd jest do kosza. Jak ma się do kalibracji mocy regulacja tracking error i focus error jeśli twórca tematu słyszał o takich pojęciach. Nie dajmy się zwariować. Pozdrawiam
|
|