![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.10.2003
![]() |
Dlaczego dwie takie same płytki wypalily sięz różną jakością ?
Cześć,
Verbatim DVD+R (MCC) z jednej paczki nagrane w odstępie paru dni na Litku 832S, obie za pomocą tej samej wersji Nero, ten sam Bios, ta sama nagrywarka (prawie nowa - wcześniej robiłem tylko próby na DVD+RW) itp. itd. Jedna płyta w czasie testów w KProbe 2.3.0 ma na całej długości równomierną ilość błędów PI rzędu kilku (dziś nagrana). PIF prawie nie występuje. Natomiast druga (sprzed paru dni) do 2/3 ma tak jak pierwsza a potem zaczyna liniowo narastać i pod koniec dochodzi tak do ok. 200. PIF nie pamiętam ale od 2/3 też wzrasta drastycznie. Obie płytki się bezproblemowo czytają. Co może być przyczyną tego stanu rzeczy ? Wadliwy nośnik ? Czy tą drugą mam przegrać jeszcze raz bo np. mogą być problemy z odczytem w przyszłości ? Pozdrawiam, Zbyszek |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.03.2004
![]() |
Cytat:
Poza tym wiele już napisano o kProbe i wielu uważa, że ten program po prostu coś "kręci" ![]() Na płytach -R mam wyniki w miarę dobre, natomiast na +R nie udało mi się zejść ze średnim poziomiem błędów poniżej 200...Oczywiście na dobrych nośnikach (Verb, Platinum). Wszystkie jednak dobrze się czytają i nie ma z nimi żadnych problemów (przynajmniej w komputerze; nie nagrywam filmów, więc nie sprawdzałem na stacjonarnym DVD). Ogólnie jednak jest tak, że stabilny poziom błędów, nawet jeśli wysoki, jesl lepszy od wykresu porwanego lub "narastającego"...Najlepiej odłóż tę płytę gdzieś na bok i sprawdź za jakieś parę tygodni - jeśli transfer będzie zwalniał po prostu ją przegrasz...
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Moja teoria jest taka ze nie ma dwoch takich samych plytek
![]()
#4 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.03.2004
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
To może też świadczyć o wiarygodności i sensowności testów robionych KProbe
#6 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Np. dla płytki DVD+RW Verbatima poziom błędów jest stały i wynosi ok. 30 Więc to raczej nie wina KProbe - albo coś nie tak zostalo nagrane albo coś nie tak z nośnikiem... Pozdrawiam, Zbyszek |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Następnym razem kupię TDK :-) A ta feralna płytka żadnych rys nie ma. Podejrzewam, że to jednak jakaś ukryta wada nośnika. Pozdrawiam, Zbyszek |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Nie wiem o co chodzi ![]() Pozdrawiam, Zbyszek |
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Iniemamocny
Data rejestracji: 01.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez adax : 02.09.2004 o godz. 22:38 |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Płytki DVD+R Verbatim (MCC02) z tego samego pudełka, nagrane jako płytki z danymi pod Nero, bios VS0A Płytka zła: Płytka dobra: Niezła różnica, prawda ? Pozdrawiam, Zbyszek |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.08.2004
![]() |
Ustaw speed 4x i powtrz testy
Ja wypalilem jedna plyte dvd+r verbatim MCC002 w poniedzialek i mam MAX PI: 12 PIF: 2 Average: PI: 2,1 PIF: 0,02 TOTAL: PI: 36805 PIF: 344 godzine temu palilem druga jutro rano sprawdze i wrzuce test |
![]() |
![]() |
|
|