Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.09.2004, 23:07   #1
klosz007
Bywalec

Data rejestracji: 07.10.2003
klosz007 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dlaczego dwie takie same płytki wypalily sięz różną jakością ?

Cześć,

Verbatim DVD+R (MCC) z jednej paczki nagrane w odstępie paru dni na Litku 832S, obie za pomocą tej samej wersji Nero, ten sam Bios, ta sama nagrywarka (prawie nowa - wcześniej robiłem tylko próby na DVD+RW) itp. itd.
Jedna płyta w czasie testów w KProbe 2.3.0 ma na całej długości równomierną ilość błędów PI rzędu kilku (dziś nagrana). PIF prawie nie występuje. Natomiast druga (sprzed paru dni) do 2/3 ma tak jak pierwsza a potem zaczyna liniowo narastać i pod koniec dochodzi tak do ok. 200. PIF nie pamiętam ale od 2/3 też wzrasta drastycznie. Obie płytki się bezproblemowo czytają.
Co może być przyczyną tego stanu rzeczy ? Wadliwy nośnik ? Czy tą drugą mam przegrać jeszcze raz bo np. mogą być problemy z odczytem w przyszłości ?

Pozdrawiam,
Zbyszek
klosz007 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.09.2004, 11:25   #2
ratat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.03.2004
ratat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez klosz007
Cześć,

Verbatim DVD+R (MCC) z jednej paczki nagrane w odstępie paru dni na Litku 832S, obie za pomocą tej samej wersji Nero, ten sam Bios, ta sama nagrywarka (prawie nowa - wcześniej robiłem tylko próby na DVD+RW) itp. itd.
Jedna płyta w czasie testów w KProbe 2.3.0 ma na całej długości równomierną ilość błędów PI rzędu kilku (dziś nagrana). PIF prawie nie występuje. Natomiast druga (sprzed paru dni) do 2/3 ma tak jak pierwsza a potem zaczyna liniowo narastać i pod koniec dochodzi tak do ok. 200. PIF nie pamiętam ale od 2/3 też wzrasta drastycznie. Obie płytki się bezproblemowo czytają.
Co może być przyczyną tego stanu rzeczy ? Wadliwy nośnik ? Czy tą drugą mam przegrać jeszcze raz bo np. mogą być problemy z odczytem w przyszłości ?

Pozdrawiam,
Zbyszek
Tu może wiele zależeć od tego, ile upływa od momentu nagranie płytki do testu w kProbe. U mnie jest tak, że zaraz po nagraniu wskaźniki PI i PIF szaleją, a po wystygnięciu płyty spadają do "normalnego poziomu"...
Poza tym wiele już napisano o kProbe i wielu uważa, że ten program po prostu coś "kręci"
Na płytach -R mam wyniki w miarę dobre, natomiast na +R nie udało mi się zejść ze średnim poziomiem błędów poniżej 200...Oczywiście na dobrych nośnikach (Verb, Platinum). Wszystkie jednak dobrze się czytają i nie ma z nimi żadnych problemów (przynajmniej w komputerze; nie nagrywam filmów, więc nie sprawdzałem na stacjonarnym DVD).
Ogólnie jednak jest tak, że stabilny poziom błędów, nawet jeśli wysoki, jesl lepszy od wykresu porwanego lub "narastającego"...Najlepiej odłóż tę płytę gdzieś na bok i sprawdź za jakieś parę tygodni - jeśli transfer będzie zwalniał po prostu ją przegrasz...
And the mome raths outgrabe"
ratat jest offline  
Stary 02.09.2004, 12:05   #3
marynarz
Guru

Data rejestracji: 01.05.2002
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moja teoria jest taka ze nie ma dwoch takich samych plytek
Stary 02.09.2004, 13:06   #4
ratat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 12.03.2004
ratat w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez marynarz
Moja teoria jest taka ze nie ma dwoch takich samych plytek
Wiadomo Różnice w jakości mogą wystąpić, ale muszą się chyba zawierać w jakimś rozsądnym zakresie, tak przynajmniej mówią normy jakości - inaczej po co by istniały? A raczej nie sądzę, żeby do jednego cake pakowano płyty np. z różnych linii produkcyjnych, bo byłoby to bez sensu...
And the mome raths outgrabe"
ratat jest offline  
Stary 02.09.2004, 17:23   #5
Koolo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.01.2002
Koolo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To może też świadczyć o wiarygodności i sensowności testów robionych KProbe
Stary 02.09.2004, 19:23   #6
klosz007
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Koolo
Hmm, tyle że wyniki te są powtarzalne. Mogę kilka razy puścić te testy na zamianę z jedną i drugą i jeszcze trzecią płytką i dla każdej płytki dostaje zawsze ten sam wynik - szybki wzrost ilości błędów pod koniec tej jednej płytki.
Np. dla płytki DVD+RW Verbatima poziom błędów jest stały i wynosi ok. 30
Więc to raczej nie wina KProbe - albo coś nie tak zostalo nagrane albo coś nie tak z nośnikiem...

Pozdrawiam,
Zbyszek
klosz007 jest offline  
Stary 02.09.2004, 19:44   #7
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez klosz007
Hmm, tyle że wyniki te są powtarzalne. Mogę kilka razy puścić te testy na zamianę z jedną i drugą i jeszcze trzecią płytką i dla każdej płytki dostaje zawsze ten sam wynik - szybki wzrost ilości błędów pod koniec tej jednej płytki.
Np. dla płytki DVD+RW Verbatima poziom błędów jest stały i wynosi ok. 30
Więc to raczej nie wina KProbe - albo coś nie tak zostalo nagrane albo coś nie tak z nośnikiem...

Pozdrawiam,
Zbyszek
Najczęściej takie własnie błędy występują pod koniec płytki na obrzeżach. Tu panują największe naprężenia i odkształcenia płytki. Sami wielokrotnie powodujemy uszkodzenie płytki, końcówka jest najbardziej narażona na zarysowania. Dlatego ja nagrywam max 4.3 GB. Nigdy do max pojemności. To naprawdę się opłaca. A do Verbatinów nie mam przekonania. To jak w loterii. Ja używam teraz wyłącznie TDK +R x4.
slawekj jest offline  
Stary 02.09.2004, 22:05   #8
klosz007
Bywalec

Cytat:
Napisany przez slawekj
Najczęściej takie własnie błędy występują pod koniec płytki na obrzeżach. Tu panują największe naprężenia i odkształcenia płytki. Sami wielokrotnie powodujemy uszkodzenie płytki, końcówka jest najbardziej narażona na zarysowania. Dlatego ja nagrywam max 4.3 GB. Nigdy do max pojemności. To naprawdę się opłaca. A do Verbatinów nie mam przekonania. To jak w loterii. Ja używam teraz wyłącznie TDK +R x4.
Myślałem, że Verbatim to uznana marka. Płytki DVD+R po 4 zł w cake'u 10 szt. czyli nie najtańsze.
Następnym razem kupię TDK :-)

A ta feralna płytka żadnych rys nie ma. Podejrzewam, że to jednak jakaś ukryta wada nośnika.

Pozdrawiam,
Zbyszek
klosz007 jest offline  
Stary 02.09.2004, 22:17   #9
klosz007
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Koolo
Heh, ciekawostka - KProbe też coś kłamie bo test powtórzony dziś daje te same objawy (szybki liniowy wzrost ilości błędów pod koniec płytki) ale PI dobija nie do 200 jak wczoraj ale tylko do ok. 50 na samym końcu płytki.
Nie wiem o co chodzi

Pozdrawiam,
Zbyszek
klosz007 jest offline  
Stary 02.09.2004, 22:35   #10
adax
Iniemamocny

Data rejestracji: 01.09.2004
adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>adax ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez klosz007
Myślałem, że Verbatim to uznana marka. Płytki DVD+R po 4 zł w cake'u 10 szt. czyli nie najtańsze.
Następnym razem kupię TDK :-)

A ta feralna płytka żadnych rys nie ma. Podejrzewam, że to jednak jakaś ukryta wada nośnika.

Pozdrawiam,
Zbyszek
Ja nagrywam na Verbatimach DVD-R - bardzo dobre płytki.Kupuję po 3.20 zł za sztukę. Dodaję test K-Probe tych płytek. Zapomniałem dodać że różnica błędów PI i PIF jest niewielka na pozostałych w porównaniu do tej co prezentuję.
Dołączone obrazki
File Type: png Verbatim x4-2.PNG (82.6 KB, 157 oglądane)

Ostatnio zmieniany przez adax : 02.09.2004 o godz. 22:38
adax jest offline  
Stary 02.09.2004, 22:53   #11
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez adax
Ja nagrywam na Verbatimach DVD-R - bardzo dobre płytki.Kupuję po 3.20 zł za sztukę. Dodaję test K-Probe tych płytek. Zapomniałem dodać że różnica błędów PI i PIF jest niewielka na pozostałych w porównaniu do tej co prezentuję.
A dla porównania nagraj na plusach. Kolega ma problemy właśnie przy +.
slawekj jest offline  
Stary 02.09.2004, 23:41   #12
klosz007
Bywalec

Cytat:
Napisany przez adax
Oto moje wyniki:
Płytki DVD+R Verbatim (MCC02) z tego samego pudełka, nagrane jako płytki z danymi pod Nero, bios VS0A

Płytka zła:

Płytka dobra:

Niezła różnica, prawda ?

Pozdrawiam,
Zbyszek
Dołączone obrazki
File Type: png dvd 1.PNG (95.2 KB, 190 oglądane)
File Type: png dvd 2.PNG (93.2 KB, 204 oglądane)
klosz007 jest offline  
Stary 02.09.2004, 23:53   #13
zrezur
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.08.2004
zrezur w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ustaw speed 4x i powtrz testy
Ja wypalilem jedna plyte dvd+r verbatim MCC002 w poniedzialek
i mam
MAX
PI: 12
PIF: 2