Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 02.05.2006, 11:11   #5
burakpastewny
Nowy na forum

Avatar użytkownika burakpastewny

Data rejestracji: 01.05.2006
burakpastewny zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Zależy... jesli nagrywasz wprost na nagrywarkę stacjonarną, to niemożesz dać żadnych efektownych przejść międzi poszczególnymi fragmentami filmu!
No dobra - ale po co masz wciskać efektowne przejscia np. w "Szklanej pułapce" - o to zadbał realizator zdjęć. Ok, ale załóżmy, że zgrywasz przez wejście DV z kamery cyfrowej. Wtedy faktycznie kicha - najlepiej to przerzucić na kompa i tam obrobić np. w Pinnacle Studio.

Cytat:
To było po pierwsze! Po drugie, niema możliwości automatycznego dopasowania jakości filmu (przynajmniej ja tak mam, w Philipsie można wybrać pomiędzy ilością nagranego materiału 1, 2, "2,5" 3, 4, 5 godzin i gdy chcę nagrać 3 godziny 15 minut to muszę wybrać opcję 4 i wtedy mam znacznie pogorszony materiał),
U mnie tych opcji - razem z trybem manual jest kilkadziesiąt - ok 40.
Ale używam praktycznie 3:

XP - 1h materialu na plycie,
SP - 2 h na łycie
LP - 4 h na plycie

Zauwazalny spadek jakosci zaczyna się od LP. Uzywam tego do zrzucania długich - trzygodzinnych VHS

ALE:

W przypadku takim, jak opisałeś, jest jeszcze jedna opcja:

Mam np. te 3h i 15 minut w trybie XP, wiec nie wlezie na plytę za cholerę.
Wtedy istnieje jeszcze opcja dostosowania (w miare plynnego) jakości materiału do wielkości nośnika - w tym przypadku płyty DVD. Czyli w trakcie kopiowania materiał jest tak kompresowany, żeby wejść w miarę idealnie na te 4,5 GB

Minus tej operacji:

kopiowanie (i "przekodowanie") odbywa się wtedy w czasie rzeczywistym. I trzeba czekać te 3h i 15 minut.

Ale na co dzien uzywam i tak bardzo dobrego trybu SP. Na TV 29 cali nie widze roznicy za bardzo miedzy oryginalem, a kopią.

Cytat:
Po trzecie jeśli masz dosyć dobry komputer to proces przetwarzania sygnału z postaci analogowej na cyfrową nietrwa zbyt długo
Ale na którym etapie? Wprowadzania do kompa?
No, niby można ten obraz przechwycić, ale jest znacznie gorszej jakości. Popularne karty TV są dosyć cienkie w tym względzie.

Dżii - ok 1400 zł i ciągle spada, jak sądzę...
burakpastewny jest offline  

Twoje uprawnienia: