Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Długość życia płyt dvd (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dlugosc-zycia-plyt-dvd-37461/)

slawekj 01.08.2004 09:00

Propozycja pewnych ale nie tanich. TDK +Rx4 .Box 5zł. Palą rewelacyjnie. Nigdy się nie zawiodłem. Verbatim +R x4 też b.dobry, ale tu uwaga - loteria jak w lotku. Więc już na nich nie nagrywam.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1427
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1426

nacuna 02.08.2004 09:32

Cytat:

Napisany przez slawekj
Propozycja pewnych ale nie tanich. TDK +Rx4 .Box 5zł. Palą rewelacyjnie. Nigdy się nie zawiodłem. Verbatim +R x4 też b.dobry, ale tu uwaga - loteria jak w lotku. Więc już na nich nie nagrywam.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1427
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1426

No wiesz, jak verbatim i tdk moge nas wiesc? Przeciez to sa najlepsze jakosciowo plytki. Ale ja i tak mam wieksze zaufanie do verbatimek, wiec tylko na nich pale. Co z tego, ze axe azo maja dobre wyniki, skoro nie wiadomo czy po 2-5 latach dane na niej beda!

latet 02.08.2004 23:33

Cytat:

Napisany przez nacuna
A skad wiesz ze ma 9 miechow? Czybys pisal na plycie kiedy nagrales plytke czy co?

No, to chyba podstawa - pisać na płytce kiedy nagrana, z jaką prędkością i na jakim sprzęcie!

Mi na razie padła tylko 1 płytka - Verbatim DV+RW (MKM A02).
6-miesięczna Esperanza ma się nieźle, choć każde kolejne jej badanie pod KProbe wypada słabiej. :zawstydz:

latet

Jabba the Hutt 03.08.2004 00:02

Ja już nic nie palę (dane) na Platinum +R z nośnikiem Ricoha... Nie ma sensu, skoro Verbatim x4 jest po 3,60 zł. A Paltinum nagrywarka nie chciala mi ostatnio widzieć. Za to verbatim +R widzi spokojnie.

Jabba

Jabba the Hutt 03.08.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez plast
Kupilem dzis w MM takie cos:
http://virtual.dmkproject.com/stuff/verbatim.jpg

Na zdjeciu tego nie widac chyba, ale na opakowaniu pisza "Advanced AZO" ;). Kazde cake kosztowalo 36,99 czyli wcale niedrogo jak za Verbatimy 4x certified... Wieczorem potestuje i dam znac jak sie sprawuja i czy sa to MCC czy CMC etc.

UPDATE:
"-" to MCC 01RG20
"+" to MCC 002

Wiesz co, te płytki odkrylismy już dawno temu ;) w Media Marketach. Sprzedają je dokładnie w tej cenie w cake po 10 szt. nośnik MCC. Po krótkim czasie można już je dostać w Delfinie (Breslau) po 3,60 zł za sztukę (sprzedawca przebąkiwał, ze ceny płytek jeszcze spadną). I można wziąść mniej niż 10 sztuk, ale trzeba mieć własny szpindelek czy wziąść koperty.

Jabba

plast 03.08.2004 01:04

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Wiesz co, te płytki odkrylismy już dawno temu ;) w Media Marketach.

Tak wiem, zauwazylem dopiero po tym jak napisalem posta ;).

A wracajac do samych plytek. Te + nagralem bez problemu wszystkie x4 i chodza jak ta lala. Ale te - ... albo mialem pecha, albo sa felerne. Nagralem 5 sztuk z predkoscia x4 z czego dwie sie nie daly odczytac zaraz po nagraniu. Reszte dla bezpieczenstwa nagralem x2 i chodza, ale... :/.

"Odkrylem" za to Verbatimy x2 identyczne jak te, ktore sprzedaje ARCOMP po 3zl na lokalnej gieldzie i nie narzekam :).

nacuna 04.08.2004 00:45

Cytat:

Napisany przez plast
"Odkrylem" za to Verbatimy x2 identyczne jak te, ktore sprzedaje ARCOMP po 3zl na lokalnej gieldzie i nie narzekam :).

A one sa minus czy plus?

nacuna 04.08.2004 00:47

Cytat:

Napisany przez latet
No, to chyba podstawa - pisać na płytce kiedy nagrana, z jaką prędkością i na jakim sprzęcie!

Wow, to ja nie wiedzialem, ze sa ludzie ktorzy tak robia.
Na moich plytkach mam tak opisane np.
Dane ..........................
Płyta nagrana z prędkością: 2,4x
Data nagrania: 2004-08-01
Nagrywarka: NEC ND-2500A
Firmware: 1.08 (od HP)

A ty jak ja oznaczasz latet?

plast 04.08.2004 03:12

Cytat:

Napisany przez nacuna
A one sa minus czy plus?

Minus.

latet 04.08.2004 08:32

Cytat:

Napisany przez nacuna
Wow, to ja nie wiedzialem, ze sa ludzie ktorzy tak robia.
Na moich plytkach mam tak opisane np.
Dane ..........................
Płyta nagrana z prędkością: 2,4x
Data nagrania: 2004-08-01
Nagrywarka: NEC ND-2500A
Firmware: 1.08 (od HP)
A ty jak ja oznaczasz latet?

Mniej więcej tak samo. Piszę też producenta nośnika, bo gołym okiem tego nie widać ;-)
Czasem notuję też jaki jest ostatni plik większy na plycie (przy krawędzi zewn.) - bo tam najczęściej plytki padają - dzieki temu będę mógł je sprawdzać za jakiś czas bardzo szybko.

Do tego zawsze staram się przed nagraniem wygenerować pod Total Commanderem pliki SFV z sumami kontrolnymi dla całej zawartości i albo nagrać je razem z danymi, albo zachwać gdzie indziej na przyszłośc (jesli to DVD-Video). Potem można łatwo i szybko sprawdzać czy dane kopiują się bez przekłamań (na innym sprzęcie, za jakiś czas).

Pozdrawiam,

latet

slawekj 04.08.2004 10:02

Nośniki DVD+R i +RW uwzględniają dodatkową korekcję błędów. Dlatego pojemność plusów jest nieco mniejsza od minusów (4482,6 MB). Dane zapisane na plusach są chronione dodatkowym kodem korekcyjnym, pozwala to na szybszy zapis. Dlatego płyty +R i RW na tym samym napędzie będą zapisywane z mniejszą ilością błędów od minusów. Ja nagrywam tylko na plusach.

latet 04.08.2004 10:09

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nośniki DVD+R i +RW uwzględniają dodatkową korekcję błędów. Dlatego pojemność plusów jest nieco mniejsza od minusów (4482,6 MB). Dane zapisane na plusach są chronione dodatkowym kodem korekcyjnym, pozwala to na szybszy zapis. Dlatego płyty +R i RW na tym samym napędzie będą zapisywane z mniejszą ilością błędów od minusów. Ja nagrywam tylko na plusach.

Ja nagrywam na róznych, bo chcę poznać dobre i złe strony różnych nośników, ale mogę potwierdzić ww. teorię - najlepsze jak na razie wyniki (mierzone PI/PO) mam na "plusach".

Info o dodatkowej korekcji błedów bardzo cenne - dzięki.

A co do pojemności:

DVD+R = 4483 MB
DVD***8211;R = 4489 MB
DVD***8211;RAM = 4369 MB

Jak widać, DVD-RAM jeszcze więcej miejsca (o wiele więcej!) poświęca na zabezpieczenia danych przed błędami.

latet

nacuna 04.08.2004 14:01

Cytat:

Napisany przez latet
Mniej więcej tak samo. Piszę też producenta nośnika, bo gołym okiem tego nie widać ;-)

O wlasnie. Tego nie uwzglednilem :)
Cytat:

Czasem notuję też jaki jest ostatni plik większy na plycie (przy krawędzi zewn.) - bo tam najczęściej plytki padają - dzieki temu będę mógł je sprawdzać za jakiś czas bardzo szybko.
A skad wiesz jaki jest wiekszy plik na plycie przy zewn krawedzi? Jak to mozna poznac?
Cytat:

Do tego zawsze staram się przed nagraniem wygenerować pod Total Commanderem pliki SFV z sumami kontrolnymi dla całej zawartości i albo nagrać je razem z danymi, albo zachwać gdzie indziej na przyszłośc (jesli to DVD-Video). Potem można łatwo i szybko sprawdzać czy dane kopiują się bez przekłamań (na innym sprzęcie, za jakiś czas).
A jak sie takie pliki generuje? I co to daje? Piszesz, ze mozesz sprawdzic czy te dane sie kopioja bez przeklaman. Ale jak to sprawdzic. Jestem w tym zielony. Mozesz mi pomoc to bardziej wyjasnic?

VIZZARD 04.08.2004 15:26

Cytat:

Napisany przez nacuna
A jak sie takie pliki generuje? I co to daje? Piszesz, ze mozesz sprawdzic czy te dane sie kopioja bez przeklaman. Ale jak to sprawdzic. Jestem w tym zielony. Mozesz mi pomoc to bardziej wyjasnic?

Jest taka opcja chyba w Total Commanderze w menu PLIK ---> Utwórz sumy kontrolne

Daje to pewność, że plik źródłowy, jak i docelowy są takie same

Często przekłamania takie występują np. przy ściąganiu mp3-ek z netu przy pomocy downloaderów

Plik taki daje się odtwarzać - przejawia się to czasami trzaskami, ale zazwyczaj niczym - dla przeciętnego słuchacza zjadacza :D

Audiofile w tym przypadku nie przyjmą pliku ze złą sumą kontrolną :nie:

Dlatego w tzw. ripach płytek audio tworzący generują sumę kontrolna :D

Acha! Taki pliczek ma chyba rozszerzenie .svf, ale może mieć tez .md5 - podobno bardziej dokładniejszy - ale to już nie moja działka - niech ktoś inny to wyjaśni :tak!:

I jeszcze jedno! Sumę kontrolną sprawdza się po kliknięciu w ten plik będąc w TC

latet 04.08.2004 18:31

Baby-doc już odpisał, ale dorzucę trzy grosze od siebie:

Ostatni plik przy krawędzi płytki to ten, którego nazwę Nero podczas wypalania (a takżez weryfikacji) wyświetla jako ostatni :mruga: Staram się nie przegapić i zapisuję sobie na kopercie płytki.

Pliki kontrolne SVF generuje się tak:

1. wchodzisz w dany folder pod Total Commanderem
2. zaznaczas wszystkie pliki (można też nie wszystkie)
3. FILES / CREATE CRC CHECKSUM

Myślę, że nie ma większego sensu tworzyć plików md5 - pliki sfv powinny wystarczyć (a ich tworzenie trwa dużo krócej).

Potem nagrywam je wraz z właściwymi danymi i dzieki temu mogę na dowolnym innym kompie (wyposażonym w napęd DVD oraz Total Commandera) sprawdzić czy dane zgrają się bez przekłamań.

A przekłamania, niestety, zdarzają się dość często w przypadku płytek na granicy kompletnego padnięcia. Lepiej więc mieć nad tym kontrolę.

Pozdrawiam,

latet

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:41.