Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 29.11.2014, 10:00   #18
qrek
Data rejestracji: 22.11.2014
qrek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Skoro szkoda Ci 7zł to nie ma sensu rozmawiać w ogóle o archiwizacji.
7 zł za jedną płytkę? Żeby tylko tyle A tu trzeba liczyć się z kwotą co najmniej 3x większą, w przypadku BD.

Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Moje pierwsze płytki DVD bez problemu się u mnie odczytują. Mają 4-5 lat. Jaki dysk twardy teraz tyle wytrzyma?
Zapewne HDD droższe i najdroższe. Zresztą, to jaka będzie trwałość danych jak i samego dysku, zależy też od sposobu korzystania z niego. Inaczej będzie, gdy napęd zostanie na stałe podpięty do kompa, a jeszcze inaczej gdy będziemy trzymać go w szafie i nie traktować jako typowego zewnętrznego dysku, którego często podłączamy pod kompa lub innego urządzenia zdolnego do czytania jego zawartości.

Cytat:
Zresztą ile masz danych statycznych które musisz zarchiwizować? 200, 300GB?
Tu nie chodzi o jakieś konkretne liczby. Jest tak, jak pisałem wcześniej odnośnie bierzących porządków w domu (na dysku). Liczby mają znaczenie dopiero wtedy, gdy przyjdzie mi wybrać opłacalny, złoty środek (patrz porównanie HDD, DVD, BD w moim pierwszym poście). Nośniki BD Panasonica to max, na co się mogę zdecydować.

Cytat:
Wypalisz w dwóch egzemplarzach + co miesiąc sprawdzanie sum kontrolnych jeżeli to dane bardzo wrażliwe i spokój.
Masz na myśli porównanie jednego egzemplarza, z drugim? Tak jakby jeden z nich był tym wzorcowym?

Cytat:
Dzisiaj do archiwizacji statycznej idealnie nadaje się*BD natomiast za 5-6 lat będą już pewnie nośniki holograficzne
W zasadzie już są. Ale zanim się upowszechnią minie parę lat. Choć trzeba przyznać - Blu-Ray - już teraz ma silną konkurencję ze strony wygodnych i coraz pojemniejszych pamięci przenośnych (karty SD, pendrajwy) - nie mających tu (długoletnia archiwizacja) żadnego sensu. Po prostu wielu nieświadomych konsumentów uważa, że dane zgromadzone na/w flash(k)ach będą na długie lata.

A wracając do moich problemów z DVD... Kupiłem tym razem Verbatim DVD+R i do tego TDK DVD+R. W obu przypadkach - tym razem w dużo mniejszej ilości - do testów. W niedzielę obadam dokładniej temat.

Ostatnio zmieniany przez qrek : 29.11.2014 o godz. 10:04
qrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Twoje uprawnienia: