Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.03.2005, 20:45   #1
huzarus
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.03.2005
huzarus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Poważny problem z LG-4163B

Witam Wszystkich
Kupiłem nagrywarkę LG-4163B, firmwara A100. Na początku zainstalowan była w komputerze mojego brata. Nagrane zostało na niej 3 płyty, bez żadnego problemu (z prędkością x8).

Następnie została przeinstalowana na mój komputer (płyta gł MSI KT4V, 512 MB, Atlon 1.8XP podkręcony do 2.5XP, dysk 80GB Seagate Barakuda ATA IV). Podłączona jako MASTER na jednym kablu z nagrywarką CD, także firmy LG . Nagrałem na niej 2 płyty.
I od tej pory trwa jeden długi koszmar.

Płyty nagrywają się do mometu osiagnięcia 25-35% nagrania. Wtedy bufor pamięci nagle się opróżnia, a następnie uzupełnia lecz proces nagrywania od tego momentu nie przesuwa się do przodu. Nagrywarka ciagle się kreci ze stałą prędkoscią. Może tak się kręcić przez kilkanaści minut bez rezultatu.
Próbowałem nagrywać przy:
- wcześniejszym wypieciu z kabla drugiej nagrywarki,
- ustawieniu nagrywarki dvd jako Slave,
- podłączeniu nagrywarki do tego samego kabla co dysk twardy.

Ciągle zachowuje się tak samo.

Co ciekawe nagrałem na niej jedna płytę CD z predkością x8, a nie udało mi się nagrać płyty CD z prędkością x32.

Zepsułem już 7 płyt DVD i nie widze końca.

Z góry dziękuję za pomoc

-------------------
Uzupełnienie 1
Zapomniałem dodać, że po drodze przeinstalowałem cały system. Po przeinstalowaniu DVD zachowuje się tak samo.

Ostatnio zmieniany przez huzarus : 10.03.2005 o godz. 10:37
huzarus jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.03.2005, 21:52   #2
Ceki
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 06.02.2005
Ceki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
płyty DVD nagrywaj prędkością x4, i to markowe (TDK, Verbatim) jeżeli chcesz być pewny nagranych danych. Na jakich płytkach nagrywasz ? może być to wina płytek ? ten Nero dołączony do nagrywarki jest do kitu (to wersja okrojona i moga być z nią problemy) ja mam bios A101 ale już jest A103 albo masz poważny problem ze swoim komputerem skoro na innym normalnie nagrywa ?
Ceki jest offline  
Stary 09.03.2005, 22:03   #3
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ceki
płyty DVD nagrywaj prędkością x4, i to markowe (TDK, Verbatim) jeżeli chcesz być pewny nagranych danych. [...]
Bzdura!!!

Mozna nagrywac 8/12/16x i byc pewnym danych

Pierwsze co sprawdz, to ustaw procek na nominalne parametry pracy. Moze magistrala nie wytrzymuje albo zasilacz
Nie takie cuda sie juz dzialy.

Oczywiscie wykluczam wade nagrywarki

W koncu to LG

PS. Dla tych ktorzy chcieliby mnie poprawiac od razu mowie, ze wiem ze palnik dzialal w innym kompie wiec raczej jest ok

Boger jest offline  
Stary 10.03.2005, 08:47   #4
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

Data rejestracji: 19.09.2003
VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
temat powinien się nazywać "Poważny problem z komputerem"

I kilka szt. poza budą.
VANTWG jest offline  
Stary 10.03.2005, 10:08   #5
Michal
Bywalec

Data rejestracji: 23.12.2004
Michal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
No a po przełożeniu z powrotem do kompa brata wszystko jest ok?

Jeśli tak to:

- zmień bios w swojej mobo
- zmień bios w dvd-rw
- daj ustawienia domyślne w biosie ( cpu )
- postaw od nowa system
- ściągnij najnowsze nero

i powiedz jaki efekt
Michal jest offline  
Stary 10.03.2005, 10:26   #6
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
wlacz DMA
sprawdz kable

P.S.
a podobno to taki bezawaryjny i zarypisty sprzet
Stary 13.03.2005, 00:57   #7
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
no wiadomo , przeciez napisano ze na innym pc chodzi normalnie TZN. bezproblemowo czyli TO NIE WINA NAGRYWARTKI......vhyba
Oktawian89 jest offline  
Stary 06.04.2005, 22:35   #8
huzarus
Nowy na forum

Problemów c.d.

Dalej problem z nagrywarką.
po zmianie:
- bios DVD-RW,
- bios płyty głównej,
- Upgrade Nero do najnowszej wersji,
- Zainstalwaniu najnowszych driverów do płyty głównej ,
- obniżenie prędkosci procesora do nominalnej,
- zainstalowaniu na nowo systemu,
- wymianie kabla na nowy,

nagrywarka ruszyła chociż nie do końca.
Nagrywa poprawnie niestety z problemami. Obiawia się to tym, że podczas nagrywania nagle bufor pamieci opróżnia się, a następnie powoli ładuje. Powoduje to, że nagranie płytki prędkością x8 trwa nie 8 min a 16.

Nagrywarka jest na pewno dobra (ponownie ją sprawdzałem w innym komputerze) i płytki też są dobrej jakości (na innym kompie nagrywają się przez 8min)

Czekam na sugestie co zrobić.
Z góry dziękuję

Adam
huzarus jest offline  
Stary 07.04.2005, 08:02   #9
Michal
Bywalec

Data rejestracji: 23.12.2004
Michal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A jaką płytę główną ma brat?
Michal jest offline  
Stary 07.04.2005, 17:41   #10
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Sprawdź DMA, jak to już ktoś wyżej pisał.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline  
Stary 15.04.2005, 15:25   #11
huzarus
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez Bartez
Sprawdź DMA, jak to już ktoś wyżej pisał.
Sprawdziłem DMA jest włączone.

Co poradzicie mi jeszcze?
huzarus jest offline  
Stary 07.04.2005, 17:48   #12
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
wszystko zrobil oprocz sprawdzenia DMA....
Stary 07.04.2005, 22:54   #13
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeśli to ma miejsce na kompie z AMD Athlon XP to może to wina sterów do nforce?
Ricki jest offline  
Stary 15.04.2005, 22:06   #14
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Ricki
Jeśli to ma miejsce na kompie z AMD Athlon XP to może to wina sterów do nforce?
Ricki nie załamuj, to płyta oparta o chipset VIA a nie Nvidii !!!

Wgraj nowe stery 4in1 dla VIA
i może popróbuj ustawić na kablu EIDE napędy odwrotnie niz normalnie tzn. na końcu kabla wepnij slave a w środku master. Próbuj również uzyc ustawień cabel select
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: