![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.03.2005
![]() |
Poważny problem z LG-4163B
Witam Wszystkich
Kupiłem nagrywarkę LG-4163B, firmwara A100. Na początku zainstalowan była w komputerze mojego brata. Nagrane zostało na niej 3 płyty, bez żadnego problemu (z prędkością x8). Następnie została przeinstalowana na mój komputer (płyta gł MSI KT4V, 512 MB, Atlon 1.8XP podkręcony do 2.5XP, dysk 80GB Seagate Barakuda ATA IV). Podłączona jako MASTER na jednym kablu z nagrywarką CD, także firmy LG . Nagrałem na niej 2 płyty. I od tej pory trwa jeden długi koszmar. Płyty nagrywają się do mometu osiagnięcia 25-35% nagrania. Wtedy bufor pamięci nagle się opróżnia, a następnie uzupełnia lecz proces nagrywania od tego momentu nie przesuwa się do przodu. Nagrywarka ciagle się kreci ze stałą prędkoscią. Może tak się kręcić przez kilkanaści minut bez rezultatu. Próbowałem nagrywać przy: - wcześniejszym wypieciu z kabla drugiej nagrywarki, - ustawieniu nagrywarki dvd jako Slave, - podłączeniu nagrywarki do tego samego kabla co dysk twardy. Ciągle zachowuje się tak samo. Co ciekawe nagrałem na niej jedna płytę CD z predkością x8, a nie udało mi się nagrać płyty CD z prędkością x32. Zepsułem już 7 płyt DVD i nie widze końca. Z góry dziękuję za pomoc ------------------- Uzupełnienie 1 Zapomniałem dodać, że po drodze przeinstalowałem cały system. Po przeinstalowaniu DVD zachowuje się tak samo. Ostatnio zmieniany przez huzarus : 10.03.2005 o godz. 10:37 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.02.2005
![]() |
płyty DVD nagrywaj prędkością x4, i to markowe (TDK, Verbatim) jeżeli chcesz być pewny nagranych danych. Na jakich płytkach nagrywasz ? może być to wina płytek ? ten Nero dołączony do nagrywarki jest do kitu (to wersja okrojona i moga być z nią problemy) ja mam bios A101 ale już jest A103
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Cytat:
![]() Mozna nagrywac 8/12/16x i byc pewnym danych ![]() Pierwsze co sprawdz, to ustaw procek na nominalne parametry pracy. Moze magistrala nie wytrzymuje albo zasilacz ![]() Nie takie cuda sie juz dzialy. Oczywiscie wykluczam wade nagrywarki ![]() W koncu to LG ![]() ![]() PS. Dla tych ktorzy chcieliby mnie poprawiac od razu mowie, ze wiem ze palnik dzialal w innym kompie wiec raczej jest ok ![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
-=MIXED CLAN=-
Data rejestracji: 19.09.2003
![]() ![]() |
temat powinien się nazywać "Poważny problem z komputerem"
![]()
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.12.2004
![]() |
No a po przełożeniu z powrotem do kompa brata wszystko jest ok?
Jeśli tak to: - zmień bios w swojej mobo - zmień bios w dvd-rw - daj ustawienia domyślne w biosie ( cpu ) - postaw od nowa system - ściągnij najnowsze nero i powiedz jaki efekt ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wlacz DMA
sprawdz kable P.S. a podobno to taki bezawaryjny i zarypisty sprzet ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
no wiadomo , przeciez napisano ze na innym pc chodzi normalnie TZN. bezproblemowo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Problemów c.d.
Dalej problem z nagrywarką.
po zmianie: - bios DVD-RW, - bios płyty głównej, - Upgrade Nero do najnowszej wersji, - Zainstalwaniu najnowszych driverów do płyty głównej , - obniżenie prędkosci procesora do nominalnej, - zainstalowaniu na nowo systemu, - wymianie kabla na nowy, nagrywarka ruszyła chociż nie do końca. Nagrywa poprawnie niestety z problemami. Obiawia się to tym, że podczas nagrywania nagle bufor pamieci opróżnia się, a następnie powoli ładuje. Powoduje to, że nagranie płytki prędkością x8 trwa nie 8 min a 16. Nagrywarka jest na pewno dobra (ponownie ją sprawdzałem w innym komputerze) i płytki też są dobrej jakości (na innym kompie nagrywają się przez 8min) Czekam na sugestie co zrobić. Z góry dziękuję Adam |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 23.12.2004
![]() |
A jaką płytę główną ma brat?
|
![]() |
![]() |
#10 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sprawdź DMA, jak to już ktoś wyżej pisał.
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Co poradzicie mi jeszcze? |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
wszystko zrobil oprocz sprawdzenia DMA....
#13 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Jeśli to ma miejsce na kompie z AMD Athlon XP to może to wina sterów do nforce?
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Wgraj nowe stery 4in1 dla VIA i może popróbuj ustawić na kablu EIDE napędy odwrotnie niz normalnie tzn. na końcu kabla wepnij slave a w środku master. Próbuj również uzyc ustawień cabel select
![]() |
|
|