![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
LiteOn LDW-401s - na ktorych plytach wypalacie?
Witam
Jak wszyscy wiemy, poki co, sa jeszcze problemy ze znalezieniem odpowiednich plyt DVD+R dla LiteOn'a LDW-401s i wlasnie dlatego jest moj post ![]() Na jakich plytach testowaliscie ta nagrywarke? U mnie na: - 'Imation' 2.4x OK - Verbatim DataLife Plus 2.4x CRC ERROR - Esperanza 2.4x po nagraniu nie widzi plyty...
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Hmm... Ja nie mam problemów, Lite-On nagrywa wszystkie płyty,
próbowałem: TDK, Verbatim, Maxell, eProformance, Akoss. Model ten ma pewną ciekawą cechę, która czasem może sprawiać kłopoty. Otóż wybrane nośniki DVD+R, certyfikowane dla prędkości 2,4X, Lite-On wypala z prędkością 4X. Jak przeczytałem na anglojęzycznych forach dyskusyjnych, zdarza się, że tak zapisane płyty nie odtwarzają się poprawnie na niektórych odtwarzaczach. Funkcja ta jest jeszcze niedopracowana. Przy zapisie płyt należy więc wymuszać w programach prędkość korespondującą z możliwościami nośnika, nawet jeżeli Lite-On "twierdzi", że potrafi taki nośnik zapisać szybciej. Stosowanie się do tej zasady rozwiązuje ponoć (wg wspomnianych forów dyskusyjnych) 90% problemów ze złym wypalaniem. Jedynie płyty certyfikowane dla prędkości 4X dają pewność poprawnego zapisu z taką prędkością. Ja sam stosuję się od początku do tej rady i może dlatego nie miałem dotychczas problemu z nośnikami... A może dlatego, że z założenia nie kupuję Esperanzy^_^ Pozdrawiam, Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 13.09.2003 o godz. 11:21 |
![]() |
![]() |
#3 | |
Bywalec
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Cytat:
PAWi |
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Oczywiście, przepraszam za zwłokę, byłem odcięty od netu. Oto dane o płycie Verbatim DVD+R metalAZO 2,4X Certified, które "wyrzucił" program DVD Plus Identifier: Unique Disc Identifier : [MCC-001-00+R] ----------------------------------------------------- Disc Type : [DVD+R] Manufacturer ID : [MCC] Media Type ID : [001] Product Revision : [Not Specified] Disc Application Code : [General Purpose] Recording Speeds : [2.4x] ----------------------------------------------------- [DVD Plus Identifier - http://DvdPlusID.CdFreaks.com] |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Nośniki obsługiwane przez LDW-401S
Na forum The Firmware Page znalazłem taką oto informację podaną przez
autora programu DVDInfoPro: Folks, For those interested persons, I have extracted the supported Media MID codes for the Liteon 401s Burner. Firmware revision ES0G. They are as follows: RICOHJPNR00 MCC 001 MCC 002 CMC MAG R01 YUDEN000T01 RITEK R01 PRODISC R01 RICOHJPNR01 MAXELL 001 PRODISC R02 TDK 001 BeAll000P40 SONY D01 NANYA DR RITEK R02 DAXON AZ1 CMC MAG F01 OPTODISCOP1 MPOMEDIA001 LD 001 SKYMEDIAR01 RICOHJPNW01 MCC A01 RITEK 001 MKM A02 CMC MAG W01 NANYASC DRW RICOHJPNW11 OPTODISCOP1 PRODISC W01 INFODISCA01 RITEK 004 RITEK W04 CMC MAG W02 PHILIPS 04 |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Myślę, że użytkownikom Lite-On LDW-401S może się przydać informacja
o potencjalnym źródle problemów z wypalaniem płyt. Jak już pisałem wcześniej zapisałem z powodzeniem kilka płyt różnych producentów. Wszystkie wypaliłem programem InstantCopy 8. Wczoraj podkusiło mnie spróbować czegoś nowego i obraz płyty *.pdi przygotowany przez IC8 wypaliłem DVD Decrypterem - ponoć najbardziej kompatybilnym programem. Płyta DVD+RW zapisała się niby poprawnie, ale Lite-On miał straszne problemy z jej odczytem, a mój player Pioneer DV-525 wcale nie potrafił jej odczytać. Skasowałem płytę i obraz *.pdi wypaliłem na niej ponownie, ale programem IC8, tak jak to czyniłem zanim zachciało mi się przygód. Tym razem płyta jest odczytywana poprawnie, zarówno przez Lite-Ona, jak i Pioneera. Wniosek: problemy z wypalaniem płyt niekoniecznie muszą być związane z nośnikami lub firmwarem nagrywarki. Jeżeli macie problemy, spróbujcie palić innym softem. Ja mogę powiedzieć, że duet Lite-On LDW-401S + InstantCopy 8 działa znakomicie. Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 13.09.2003 o godz. 11:20 |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.09.2003
![]() |
![]()
Witam
Mam prośbę do Nulek, czy jesteś w stanie mi nagrać ten program instantcopy 8, bo nie mogę go znaleźć. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#8 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
jeszcze nie istnieje ![]() Wersja 8 będzie miała premierę w najbliższych tygodniach. Do sieci przeciekła wersja od beta-testerów. Znalazłem ją przez eMule. Oficjalnie można zassać wersję 7 (trial) ze strony producenta http:/www.pinnaclesys.com/ Jeżeli nie znajdziesz w sieci eMule daj mi znać, mogę Ci wysłać e-mailem wersję 8, instalka liczy sobie ok. 15MB. A może masz inną propozycję? Nulek |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Dzięki za odpowiedź, i mam jeszcze pytanko, otóż ściągnołem wersję 7.1.14 z imesha po zainstalowaniu ściągnołem update ze stronki producenta i zaczołem nagrywać płytki ale dwie już zniszczyłem i zastosowałem się do twoich podpowiedzi, czyli ustawiłem prędkośc na jakiej można nagrywać daną płytkę, na TDK 4x zapis przebiega bez problemu ale na PLATINUM 2,4x wystąpił błąd a na PLATINUM 4x nie odczytują odtwarzacze i dvd-romy. Wydaje mi się że chyba napewno nasza nagrywara nie zapisuje tych płytek jeszcze, a szkoda bo są po 7,5zł. a TDK 10,90zł. i mam załadowany nowy firmvare. Nagrywałeś na takich płytkach jak PLATINUM?
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Jak ognia unikam takich wynalazków, jak PLATINUM czy ESPERANZA.
Wolę dopłacić 2-3 zł. i mieć spokój przy wypalaniu. Takie oszczędności bywają pozorne. Nawet jeśli uda się nagrać tanią płytę, obawiam się o jej trwałość w perspektywie dłuższego czasu. Nie chcę nikogo urazić, ale dziwi mnie, że ludzie wydają ciężkie pieniądze na nagrywarki (np. multiformatowe), a potem karmią je tandetnymi nośnikami i dziwią się, że nie działa... Sorry za tą osobistą dygresję ![]() Wiele nagrywarek ma problemy z tanimi płytami, często też bywa tak, że powodzenie zależy od konkretnego egzemplarza nośnika. Tanie, niemarkowe płytki mają to do siebie, że ich producenci nie dbają o utrzymanie parametrów dla _całej_ partii lub kupują odrzuty z produkcji od innych firm. Dotychczas nagrywałem na: TDK 4x, TDK 2.4x, VERBATIM 2.4x, MAXELL 4x, IMATION 2.4x, EMTEC 2.4x oraz mniej firmowych AKOSS 2.4x, MMORE 2.4x i EPROFORMANCE 2.4x. Wszystkie pomyślnie, żadnych problemów z odczytem, błędami CRC itd. Wypaliłem kilkanaście płytek i żadna się nie zmarnowała. Czego i Tobie życzę Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 16.09.2003 o godz. 17:09 |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
Dzięki, wiem co masz na myśli jestem tego samego zdania co ty, tylko jest jeden mały problem widzisz dla siebie nagrywam na pożądnych ale dla kogoś kto chce mało zapłacić za filmik bo na więcej mu budżet nie pozwala nic na to nie poradzę, a za darmochę nie będę niszczył nagrywary bo chłopa nie stać na lepszy nośnik i dlatego to moje pytanie do Ciebie czy używałeś tych wynalazków. Poza tym na cdr-ach dużo zdażało mi się wypalać na PLATINUM i bardzo dobrze się spisywały dlatego myślałem że i DVD+R będą cool, a tu widzisz porażka. Także super dzięki za naukę dla mojej osoby ale tak to jest w naszym Polskim życiu
![]() Pozdrawiam serdecznie |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Do: robi1971
Rozumiem. Ja patrzę na to trochę inaczej, bo nagrywam niemal wyłącznie dla siebie. Tylko okazjonalnie dla znajomych. Z tańszych płytek mogę Ci polecić EPROFORMANCE za ok. 9 zł. Nie są tak tanie jak PLATINUM, ale tańsze od TDK i działają bezboleśnie na LDW-401S. Swoją drogą jeśli nawinie mi się PLATINUM za ok. 7 zł. to kupię i sprawdzę. W Gliwicach nie widziałem tych płytek, a w Zabrzu były po 15 zł. (rozbój w biały dzień!) Nic jednak dziwnego, skoro w rzeczonym Zabrzu widziałem w innym sklepie płytki EMTEC po 20 zł. (sic!) Niektórzy sklepikarze to mają tupet:o Nie upadaj jednak na duchu ![]() będzie można przerobić na LDW-411S, co oznacza możliwość wypalania dodatkowo płytek "minusowych". Oba te modele są identyczne mechanicznie, trzeba będzie tylko wgrać firmware ![]() Jest to informacja raczej pewna, trzeba tylko cierpliwie poczekać kilka tygodni na oficjalną premierę modelu 411S. Może znajdziesz wówczas jakieś tanie płyty "-", z którymi Litek sobie poradzi ![]() Nulek |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
SUPER wiadomość z tą przeróbką, bo już zastanawiałem się na przejście z 401 na 411, a tu widzisz taki odjazd, niemniej jednak dzięki za pomoc i jeżeli będę miał problemik to zwrócę się ponownie do Ciebie.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2002
![]() |
hehe, nie trzeba było oszczędzać kasy na kupno litka i kupić coś firmowego w "-" to i płytki wtedy tańsze. Ja miałem kiedyś Liteon'a DVD i nigdy więcej nie chcę słyszeć o tej firmie...
|
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
![]() |
A ja sobie Litka bardzo cenię i wolę zaoszczędzone pieniądze wydać na
dobrej jakości nośniki. Jeżeli jeszcze okaże się, że można go przerobić na dual-format, to będę miał dodatkowy bonus, na który nie liczyłem przy zakupie ![]() Nulek |
![]() |
![]() |
|
|