![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.01.2004
![]() |
Mam liteonka SOHW 1653S i czytając opinie na tym forum (związane ze zmianami biosu w tej nagrywarce) doszedłem do wniosku że warto było by zmienić biosa z CS02 (takiego mam aktualnie) na CS0K.
Moje pytania: 1.) Czy warto zmienić tego biosa (jakie będą z tego kożyści ?) 2.) Czy tracę gwarancję na nagrywarkę po zmianie tego biosu ? 3.) Czy podczas flashowania biosu trzeba odłączyć HDD, CD-ROM, DVD-ROM i zostawić w komputerze TYLO samą nagrywarkę ?? 4.)>>> Nigdy nie flashowałem biosa więc wolę sie upewnić sie jak to sie robi:<< - najpierw ściągam biosa CS0K - rozpakowywuje plik "DR16CS0K.zip" - kopiuje plik CS0K.EXE do dyskietki - odłączam DVD-ROM, HDD (zostawiając podłączoną nagrywarke) - włączam komputer z włączoną opcją bootowania dyskietki (na dyskietce jest tylko plik CS0K.exe) - następuje bootowanie dyskietki ![]() - automatycznie wgrywa sie bios z tego pliku na dyskietce ![]() - czekam aż zakończy sie updrage biosu ![]() - podłączam DVD-ROM, HDD - sprawdzam czy nagrywarka działa i czy jest już wgrany nowy bios >>>>>>>>>PILNE<<<<<<<< - |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
NIE!!! bron Boże z dyskietki... ja teraz nie mam czasu,ale za chwile ktos ci tu odpisze.
Nie ruszaj na razie nic. |
|
|
|
|
#3 | |
|
Guru
Data rejestracji: 15.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
czyli moge odpalić ten rozpakowany plik pod windowsem i kliknąć dalej po otwarciu się tego programu z pliku "CS0k.exe" (przypuszczam że jest to program pod MS DOS) pilnei pytanie : czy po zmianie tego biosu bede mógł powrócić do poprzedniej wersji (np. gdyby ta nowsza słabo sobie radziła z nagrywaniem itd....) ?? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
WeldMaster
![]() |
Jest to plik całkowicie spod windowsa ,klikasz na exe i leci.Tylko sie nie pomyl z napedami i zeby nie było płyty w nagrywarce.Potem reset.
ps.mozesz powrócic...do starego biosu Ostatnio zmieniany przez lopus : 04.04.2005 o godz. 20:24 |
|
|
|
|
#6 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
zaraz zaktualizuje biosa ![]() a jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia nagrywarki podczas flashowania ?? i czy podczas odpalenia tego programu on robi wszysciutko automatycznie czy ja muszę wskazywać np. który to napęd (np. F i okręślić położenie napędu (czyli u mnie taśma główna a nagrywarka podłączona jako Slave ) ??
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
WeldMaster
![]() |
Cytat:
PS lepiej by było gdybys miał nagrywarke na master samotnie na czas flashowania biosu |
|
|
|
![]() |
|
|